Home  //  Hrana i Piće

Dani grčke kuhinje biće održani od 3. do 16. juna u restoranu Chameleon, koji posluje u sklopu Grand casina u Beogradu. 

 

Coca-Cola  je, uporedo sa svim evropskim tržištima, i u Srbiji lansirala najveću globalnu kampanju presonalizovanih proizvoda, pod nazivom Podeli radost. 

 

Posle nedavne posete francuskih stručnjaka kruševačkoj fabrici Rubin, ocenjeno da se srpski vinjak ubraja među četiri najbolja pića u svetu i odlučeno je da se ovo piće nađe u svetski dizajniranoj ambalaži.  

 

Festival hrane vrhunskog kvaliteta i organskog porekla pod nazivom Premium Food Weekend biće održan 11. i 12. maja u atrijumu tržnog centra Delta city. 

 

Remy Martin Cannes je novo luksuzno, ograničeno izdanje konjaka specijalno napravljeno povodom Filmskog festivala u Kanu.

 

Slovenia vodka, nova vodka kompanije Fructal namenjena tržištu SAD, nedavno je promovisana u Njujorku, a predstavili su je baletski umetnik Mihail Barišnikov i američki glumac Bil Marej.  

 

Vinarija Zvonko Bogdan je u hotelu Izvor u Aranđelovcu 19. aprila premijerno predstavila tri nova vina iz svog proizvodnog asortimana - Rose 2012, Sauvignon Blanc 2012 i Cuvee No.1 2010.

 

VI Međunarodni drinski Gastro festival održaće se 11. maja 2013. godine u Ljuboviji. Organizator manifestacije je Turistička organizacija Ljubovija, a sudije na festivalu biće profesori Visoke hotelijerske škole iz Beograda i članovi Kulinarske asocijacije Srbije, koji su licencirani za ovakav vid takmičenja.

 

Japanska pivara Sankt Gallen proizvela je novo pivo, nazvavši ga čokoladno tamno, iako ne sadrži ni malo čokolade. Pivo pod nazivom Un, Kono Kuro, osim prženog slada, vode, hmelja i kvasca sadrži i jedan neuobičajeni sastojak. 

 

Kompanija Heineken je na nedavno održanoj Nedelji dizajna u Milanu predstavila svoj novi projekat – Heineken Ingnite, pametnu interkativnu bocu sa LED osvetljenjem.

 

Prvi Balkan Wine Tasting, degustacija crvenih vina od autohtonih sorti sa Balkana, održana je u sklopu Međunarodnog sajma vina Vinitaly, koji je od 7. do 10. aprila održan u Veroni. 

 

Da li ste nekada probali crnu picu? Sada ćete imati priliku da ovaj specijalitet okusite i kod nas, i to u Pizza baru. Black pizza novitet je na meniju ovog restorana, a u ponudi su dve vrste – Black delight i Verona Nero. 

 

Regionalna konferencija o vinu - stručni i profesionalni seminar jedini te vrste u regionu - biće održan 12. aprila u beogradskom hotelu Zira.

 

Stručnjaci francuske destilerije De la Tour i švajcarske kompanije Salco, koja širom sveta distribuira vrhunske brendove konjaka kao što su Martell i Courvoiser, zainteresovani su da Rubinov vinjak stave u svoju ponudu.

 

Predviđanja, naziv je zanimljivog projekta koji je osmislio američki magazin Food&Wine. Angažujući neke od najoriginalnijih umetnika današnjice, pokušali su da saznaju štaćemo jesti za 35 godina i kako će izgledati tanjir budućnosti.

 

U Engleskoj je napravljena prva čista votka od mleka. U mestu Dorset, farmer Jason Barber proizveo je jedinu votku na svetu destilovanu isključivo od surutke i dao joj naziv Black Cow Vodka

 

Rainbow Sherbet je Beam-ova poslednja inovacija u svetu votki sa ukusima i predstavlja kombinaciju narandže i slatke limete sa malinama. 

 

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede priznalo je da je pogrešilo i obmanulo javnost tvrdnjom da od 1. jula proizvođači vina neće moći da koriste ime prošek. 

 

U restoranu Na ćošku održana je promocija knjige „100 beogradskih restorana” Jovana Milentijevića u izdanju Čarobne knjige, u okviru edicije Đakonije. 

 

Od 15.do 21. aprila gosti restorana Chameleon imaće priliku da, dok traju Dani istarske kuhinje, probaju specijalitete, koje će za njih pripremati tim kuvara ovog restorana na čelu sa gošćom iz Istre, renomiranom kuvaricom Doris Cerin.

 

Linija između zadovoljstva i bola nastavlja da se zamagljuje kako ljubitelji ljute hrane (ili, prema mišljenju nekih, mazohisti) stvaraju nova i sve ljuća jela. Najnoviji dodatak konkurenciji za svetskog rekordera u ovoj kategoriji je Saltdean Sizzler pica, za koju autori tvrde da je najljuća pica na svetu. 

 

Patrón Spirits kompanija sklopila je ugovor sa Mohor Trgovinom za distribuciju njihovih proizvoda na hrvatskom tržištu, a to će uključivati  Patrón XO Cafe liker, Ultimat votku i Pyrat rumove.

 

Stojan Tasić iz Aranđelovca je dobitnik nagrade za najbolju srpsku prepečenicu na drugoj Smotri najboljih srpskih šljivovica.

 

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) poziva domaće kompanije da se prijave za učešće na sajmu Anuga 2013 koji će se održati od 5. do 9. oktobra 2013. godine u nemačkom gradu Kelnu.