Home  //  Hrana i Piće

U Temerinu će se od 11. do 13. januara 2013. godine održati Setveni sajam i sajam turizma i gastronomje. Na sajmu će biti predstavljeni proizvodi firmi koje se bave proizvodnjom semena, đubriva, sredstvima za zaštitu biljaka... 

 

U organizaciji Centra vinske kulture u hotelu Life Design u Beogradu održano je tematsko veče pod nazivom Vinska kultura – Ka vrhuncu stila

 

Pernod Ricard je predstavio prvu votku cvetnog ukusa pod nazivom Absolut Hibiskus

 

Pakleno dobra! Jedna kugla, ne veća od ukrasa za jelku, dala je svetu mnogo radosti: miris, boju, ukus. Miris je poseban, prepoznatljiv, poželjan; boja je svetska, hrabra, topla; ukus je jedinstven

 

Kiselo mleko danas se smatra jednom od najpopularnijih zdravih namirnica. Hladno, kremasto, začinjeno desetinama ukusa, od čokolade do maline, u dijetama je zdrava i odlična zamena za sladolede i pudinge bogate kalorijama.

 

Johnnie Walker Blue Label je objavio da će novo zaštitno lice ovog brenda biti jedan od najtraženijih muških supermodela u svetu, Britanac David Gandi.

 

Atomski hamburger (Atomic Fallout burger) je toliko začinjen da morate potpisati izjavu  kojom se odričete prava da tužite restoran u slučaju zdravstvenih tegoba nakon njegovog konzumirajna, piše Daily Mail. 

 

Pod pokroviteljstvom Vinarije Tikveš, u poznatom beogradskom restoranu Đorđe, sutra počinju Dani makedonske kuhinje koji će trajati do nedelje, 16. decembra. 

 

Smirnoff, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača votke, započeo je novu promotivnu kampanju pod nazivom Smirnoff Midnight Circus. Reč je o nizu žurki u 25 zemalja sveta koje imaju za cilj da slave noćni život uz pomoć novih i neobičnih sadržaja. 

 

U okviru manifestacije Ski Opening, na Kopaoniku je napravljen najveći shot na svetu, i to od leda. Reč je o ledenoj Jägermeister “čašici” visokoj 2 metra i teškoj 1,8 tona, većoj od standardne čak 30 puta.

 

Ekskluzivni tekila brend Casa Dragones ovog decembra u prodaju će pustiti ograničeno izdanje od 400 flaša sa specijalnim dizajnom za koji je zadužen poznati meksički umetnik Gabriel Orozco. 

 

Kao rezultat spoja porodične tradicije i inovativnosti novih generacija, na tržištu se pojavila nova vrsta rakije pod nazivom La Buba.

 

Nakon intervencije Odeljenja za zaštitu divljih životinja Metropolitan policije, londonski bar Nightjar je povukao iz prodaje koktel sa kožom kita i uputio javno izvinjenje.

 

U La Piazza restoranu u Beogradu, održana je promocija proizvoda italijanske regije Friuli, i na taj način započeta saradnja između ovog restorana i proizvođača Friuli proizvoda.

 

U mestu Zasavica u Srbiji pravi se najskuplji sir na svetu, cena – 1000 evra za kilogram.
Sir se proizvodi na farmi za uzgoj magaraca, a proizvodi se od magarećeg mleka. Ova visoka cena pravda se količinom mleka potrebnim za proizvođenje jednog kilograma sira. 

 

Kompanija Coca-Cola HBC odlučila je da zatvori postrojenje u Gotalovcu u Hrvatskoj u kojem se puni voda marke Bistra.

 

Johnnie Walker je, nakon velikog uspeha u Šangaju, otvorio Johnnie Walker House i u Pekingu.

 

Pristojnost za stolom treba da nam predstavlja prirodnu stvar. Kada smo sami, svi manje-više jedemo kršeći pravila lepog ponašanja i bontona. Neke prakse mogu vam pomoći da u društvu izbegnete nepristojno ponašanje za stolom.

 

U prodavnici vina poznate londonske robne kuće Harrods izložen je najstariji poznati konjak renomiranog francuskog proizvođača Courvoisier&Curlier. Flaša iz 1789. godine otkrivena je u zbirci starih pića holandskog kolekcionara, Bej van der Bunta.

 

Prvo vino nastalo u ovoj vinariji kraj Kladova je Duša Dunava, belo vino napravljeno od sorte italijanski rizling. Kako se u vinu oseća „francuska ruka“, i sam naziv potiče od jedne zanimljive francuske izreke prema kojoj se u vodi ogleda lice, a u vinu duša.

 

Kulturna organizacija Mikser 22. decembra po treći put organizuje sajam dizajnirane hrane – Mikser Design Food. Tema sajma su predstojeći praznici, pa će posetioci imati priliku da uživaju u dizajniranoj hrani, piću i delikatesima, ali i dizajnerskim komadima za serviranje i degustaciju inspirisanim prazničnom atmosferom. 

 

Negotinska krajina, plodno vinogorje sa bogatom tradicijom koje se nalazi na samoj tromeđi Rumunije, Bugarske i Srbije, iznedrila je još jednog vrsnog vinara. Reč je o Saši Dajiću, vlasniku Podruma Dajić, koji je smešten u Mihajlovcu, selu nadomak Negotina.

 

 Za Gorana Jelenkovića vinska priča počinje posle diplomiranja na Poljoprivrednom fakultetu 1985. godine, kada nastavlja porodičnu tradiciju i zapošljava se kao tehnolog u Krajina vinu. Od 2002. potpuno se posvećuje sopstvenoj proizvodnji vina i danas podrum porodice Jelenković godišnje prerađuje više od 70.000 kilograma grožđa i proizvodi oko 40.000 litara vina. 

 

Od kvalitetnih vinskih sorti za crvena i bela vina Ivanović uzgaja game, burgundac, začinak, bagrinu i semijon. Vinarija Ivanović najviše proizvodi crveno vino Bahus, dobijeno kupažom crvenih sorti grožđa: gamea, začinka i, u manjoj meri, crnog burgundca, vranca i merloa. To vino odležava u hrastovoj buradi najmanje osamnaest meseci pre flaširanja.