Home  //  Hrana i Piće

Sa ciljem da poveća broj posetilaca Mjanmaru, jedna turistička agencija iz ove azijske zemlje osmislila je ponudu koja će nesumnjivo privući brojne ljubitelje piva, jer   podrazumeva besplatno pivo za odrasle svakog kišnog dana njihovog odmora.

 

Decanter magazin nedavno je u Londonu organizovao degustaciju pojedinih nagrađenih vina sa ovogodišnje dodele nagrada Decanter World Wine Awards. 

 

Zamislite da uz odlazak sa društvom na pivo, dobijete priliku da sami kreirate ukus vašeg omiljenog pića od hmelja, ali da za to koristite društvene mreže. 

 

Iako mediteranska kuhinja ima opšte osobine, postoje i značajne regionalne i kulturne razlike između istočnog Mediterana, Južne Evrope i Severne Afrike, tako da svaka od tamošnjih kuhinja ima svoje specifičnosti

 

U Beogradu se ponovo uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića u trgovinskim i zanatskim objektima od 22 do 6 sati ujutru

 

Američka pivara Blue Moon Brewing Co. proizvela je hibrid piva i vina koji se pakuje u vinske boce i servira u klasičnim vinskim čašama.

 

Da li će suši postati trend i u Srbiji?

Beograd je prvi suši restoran dobio 2002. godine, a posle njega otvoreno je i opstalo njih manje od deset. Srbi su mahom navikli na klasičnu brzu hranu i teško im je da prihvate novitete, posebno kada su ti noviteti skupi. Ipak, ovaj specijalitet koji se u mnogim zemljama prodaje na svakom ćošku, polako stiče poklonike i u Srbiji 

 

Kako se sprema pasta?

U Beogradu i širom Srbije postoji veliki broj italijanskih restorana. Ipak, treba voditi računa o tome šta se gostima u tim lokalima nudi pod oznakom italijansko. Nije dovoljno kupiti testeninu i preliv u kesici i od toga napraviti kvalitetnu pastu. Isto važi i za picu – od smrznutog testa, kečapa i šunke jenostavno se ne može napraviti dobra pica. 

 

Da oblik čaše i te kako može da utiče na ukus vina pokazao je Kornel Dura iz kompanije Riedel na prezentaciji i degustaciji održanoj u restoranu Dijagonala 2.0. 

 

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs za podršku salašarskom turizmu, odnosno za podršku razvoju nepoljoprivrednih i pratećih poljoprivrednih aktivnosti na selu u Vojvodini, u 2013. godini.

 

Na Trgu slobode u Novom sadu od 20. do 22. juna biće održan !. Međunarodani festival vina Interfest. Na festivalu će učestvovati oko osamdeset vinarija iz devet zemalja.

 

Na ovogodišnjem takmičenju The San Francisco International Wine Competition, vina vinarije Zvonko Bogdan još jednom su potvrdila svoj kvalitet i postigla zavidne rezultate

 

Đorđo Nava, italijanski kuvar koji radi u Južnoj Africi, pobednik je Svetskog šampionata u pravljenju paste, koji je 15. juna održan u Parmi. Prvo mesto osvojio je zahvaljujući svom jednostavnom receptu za kavatelje sa brokolijem i origano cvetovima.

 

Vlasnici jednog kafića u Sidneju, došli su na ideju da kafu naplaćuju poljupcem.

 

Suši restoran u Londonu je počeo sa upotrebom letećeg poslužavnika, kako bi što efikasnije uslužio svoje goste. 

 

Na degustaciji pod nazivom Rémy Martin – The Heart of Cognac, održanoj u restoranu Dijagonala u organizaciji kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija, Patrik Mauriz, brend ambasador Rémy Martin konjaka, predstavio je tajne ukusa ovog žestokog pića koje spada među najomiljenija na svetu. 

 

Zemunski vinski trg, kulturološko-vinska manifestacija, biće održan 14. i 15. juna od 18.00 do 23.00 na Omladinskom trgu u Zemunu.

 

Povodom osvojenih brojnih medalja na najprestižnijem ocenjivanju vina u Velikoj Britaniji, na dodeli nagrada Decanter 2013 u Londonu, ali i brojnim drugim takmičenjima, Vinarija Aleksandrović organizovala je konferenciju za novinare u svojim prostorijama u Vinči, u Topoli.

 

Dvadesetdvogodišnji Maksimus Taler, student Tufts univerziteta u Bostonu, planira da otvori restoran, čiji će meni zavisiti isključivo od toga šta se od povrća, mesa i drugih namirnica tog dana nađe u đubretu, među ostacima koje su drugi restorani odbacili. 

 

Sedma međunarodna konferencija pod nazivom Menadžment totalnim kvalitetom - novi i inteligentni prilazi, pod pokroviteljstvom kompanije Carlsberg Srbija, održava se na Mašinskom fakultetu u Beogradu od 3. do 7 juna.

 

Insekti bi trebalo da posluže kao rešenje za probleme u vezi s nestašicom hrane i nezdravom ishranom, poručuju iz UN. Mnoge zemlje već imaju u meniju insekte, a za one koje će ih tek uvrstiti evo preporuke:

 

Restoran Lovac u Beogradu i ove godne tradicionalno organizuje Dane Istre od 1. do 15. juna. Sa željom da se prenese duh jedne od najlepših regija Jadrana, gosti će imati priliku da uživaju u morskim specijalitetima, mirisu tartufa i odličnim vinima.

 

Četiri srebrne medalje, 13 brozanih i 18 preporuka dobila su srpska vina na ovogodišnjem svetskom ocenjivanju vina Decanter World Wine Awards u Londonu, što je do sada najveći broj priznanja za vina iz Srbije na ovom prestižnom ocenjivanju. 

 

Hyatt Regency Beograd predstavio je novog glavnog šefa kuhinje hotela Mihaela Krelinga, koji je na ovu poziciju došao krajem februara 2013. godine. On je imao čast da otvori reviju Dragane Ognjenović, na kojoj je prikazana kolekcija lagane odeće namenjena putovanju i odmoru, a uz doživljaje leta, Mihael je predstavio i letnji meni hotela Hyatt.