Home  //  Hrana i Piće

I Burger King je priznao da su neki hamburgeri koji su se našli u prodaji u Velikoj Britaniji i Irskoj zapravo sadržali tragove konjskog mesa. Ova vest je samo poslednje poglavlje u skandalu koji trenutno potresa ove dve zemlje.

 

Sara Pitigri je napravila jedan nesvakidašnji obrok.

 

Tajvan će uskoro možda postati glavna turistička destinacija za devojčice širom sveta jer je nedavno u  Tajpeju, glavnom gradu ovog ostrva, otvoren zvanični Barbie restoran

 

Dunkin' Donuts, američki lanac koji se specijalizovao najviše za prodaju krofni i kafe, najavio je otvaranje prvog objekta u Vijetnamu, i to u Ho Ši Minu.

 

Lanac restorana Cheba Hut iz Arizone, koji se specijalizovao za sendviče sa temom marihuane, saopštio je da će se proširiti na severo-istok SAD.

 

Kompanija Proximo Spirits pokrenula je promotivnu kampanju za Three Olives vodku u kojoj će glavno lice biti poznati britanski glumac Clive Owen.

 

Ove godine od 4. do 9. jula, 50 najboljih svetskih barmena okupiće se na luksuznom brodu Azamara Journey na petodnevnom krstarenju duž Francuske rivijere, do Ibice i Barselone.

 

Glenfiddich je u okviru svoje Age of Discovery linije predstavio treći po redu viski pod nazivom Age of Discovery Red Wine Cask Finish.

 

Povodom desetogodišnjice postojanja, firma Sam Adams Utopia proizvela je pivo koje sadrži 27 odsto alkohola a boca zapremine 0,7 litara koštaće 190 američkih dolara. 

 

Nežni čuvari srca

U zrnastim plodovima, u njihovim jarkocrvenim bobicama, sadržan je ceo Eskulapov sistem svega što pomaže čovekovom organizmu. Nema boljeg primera pod kapom nebeskom da je nešto što je tako slatko, ukusno i mirišljavo, istovremeno toliko lekovito. 

 

U njujorškom restoranu Bice, biće serviran najskuplji tanjir testenine na svetu i koštaće 2.013. dolara. Ovu testeninu osmislili si kuvari ovog restorana povodom 25. godišnjice postojanja. 

 

Poznata robna kuća iz Velike Britanije, Harrods, počela je nedavno da prodaje najskuplju kafu na svetu. 

 

Naučnik Greg Džardin iz Brizbejna patentirao je grupu sastojaka stvorenih tokom proizvodnje vina za koje tvrdi da deluju protivupalno. Australijski biohemičar veruje da je stvorio vino toliko bogato antioksidansima da će lečiti mnoge bolesti.

 

Francuski proizvođač absinta La Maison Fontaine izbacio je na tržište dva nova proizvoda među kojima je i absint od čokolade. 

 

Diageo je na američko tržište izbacio 10 godina star Bulleit burbon pod nazivom Bulleit 10.

 

Velika količina životnih namirnica svakodnevno završava u smeću. Internet platforma foodsharing.de korisnicima nudi mogućnost da poklone svoj višak onome kome to treba, a odziv je veoma brzo prevazišao sva očekivanja. 

 


U Sidneju će se 17. februara održati prvi australijski festival prirodnih vina, Rootstock. Jedno od značajnijih mesta na festivalu zauzeće slovenački vinari. 

 

Neki restorani u Njujorku su počeli da brane svojim gostima da fotografišu hranu, kako piše The New York Times. U pitanju je reakcija na sve popularniji trend pod nazivom foodstagramming.

 

Postojbina tog žutog i krupnog, tvrdog i mirišljavog ploda, jeste Mala Azija. U Jermeniji i Iranu, u svom zavičaju, i danas raste divlja, u prirodi, a i kod nas uspeva, a posle branja obitava na ormanu, odakle u svakom domu širi miris tajni detinjstva.

 

Smatra se, valjda zbog uživanja, da tartufi dižu raspoloženje. Stari Egipćani, Rimljani i Grci verovali su da oni jačaju sposobnost učenja, pamćenje, koncentraciju i mentalnu izdržljivost.

 

Zakleti gurmani rekli bi da svež kupus služi isključivo za kiseljenje. Oni ga sirovog jedu samo kao salatu, s biberom i uz rakiju, dok ne prispe kiseli. S neke strane su u pravu, sveži kupus je prirodna apoteka, ali kiseli je – čudo Božje farmaceutske industrije. 

 

Ako ste od onih koji strogo paze na broj unesenih kalorija, ovo je dobra vest za vas. Joe McCanta, brend ambasador za votku Grey Goose, osmislio je novu ponudu takozvanih skinny koktela kao odgovor na ogromnu potražnju u londonskim barovima za koktelom Skinny Bitch, mešavinu votke i sode sa dodatkom limete.

 

„Zemljani, dobrodošli u robotski restoran” - reći će roboti gostima na ulazu u jedan restoran u Kini. I ne samo što ih dočekuju na ulazu, u ovom restoranu roboti i služe goste, kuvaju za njih i zabavaljaju ih. 

 

Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije u saradnji sa stručnjacima kompanije Pan union oil, prvi u svetu uspeli su da naprave brašno od tikve, odnosno, od ostatka tikvinog semena koji se dobija posle ceđenja ulja.