Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...

Patlidžan je neobično povrće koje obara šećer i zaustavlja krvarenje, a kojem se srce raduje.

 

Plinije, prvo rimsko pero o hrani, proslavio je šparglu kao afrodizijak, istoričar Katon Stariji hvalio ju je što ubrzava varenje i još otkrio, milenijumima pre nutricionista, da sadrži vitamine A, B i C, fosfor, kalijum i kalcijum. Galen, u drugom veku, opisuje šparglu kao čistača organizma i lek. 

 

Gljive su potpuno u kontradikcijama; ni biljke ni životinje; hrana kraljevića i prosjaka; najukusnije među hranom i najsmrtonosnije... 

 

Od nje leti otežaju tezge na pijacama i zamirišu domovi na džemove, sirupe, slatko. Njenom svilenkastom ukusu, s mnogo šećera i malo kiseline, i nežnom jedinstvenom mirisu ni pčele ne odolevaju. 

 

Jabuka se najčešće jede takva kakva je, više od 60 odsto količina, a može i da se peče, prži, cedi, suši, za pekmez, kompote, marmelade, sirup, čaj, za pite, za pečenje (prasetu među zubima), divljač, piletinu...

 

Pakleno dobra! Jedna kugla, ne veća od ukrasa za jelku, dala je svetu mnogo radosti: miris, boju, ukus. Miris je poseban, prepoznatljiv, poželjan; boja je svetska, hrabra, topla; ukus je jedinstven

 

Kiselo mleko danas se smatra jednom od najpopularnijih zdravih namirnica. Hladno, kremasto, začinjeno desetinama ukusa, od čokolade do maline, u dijetama je zdrava i odlična zamena za sladolede i pudinge bogate kalorijama.

 

Ruska vodica života. Votka je jedno od najpopularnijih pića na svetu. Do sredine XX veka retko se pila van granica Istočne Evrope, ali je zato 1975. godine u SAD postala popularnija od burbona

 

Planetarno, svakog jutra od Indijskog okeana do Pacifika, sirotinja doručkuje iz konzerve svinjske, pileće, riblje paštete. Svake večeri, na trećem kamenu od Sunca, bogati ispijaju čaše šampanjca i kucaju se za posao, zdravlje, ljubav, preko zalogajčića pikantno spremanih i skupih pašteta

 

Najslađi fišek na svetu

 

Vizantijska harmonija ukusa

 

Svako ima svoj ćevapSarajevski, Banjalučki, Pazarski, Leskovački, Beogradski... Svako ima svoj ćevap

 

Najnovije vesti


Kult gazde u Srba

Među redovnim gostima beogradskih restorana, a kažu da je njih u glavnom gradu oko dve hiljade, često se čuju rečenice tipa Hoćemo li kod... Gosti su već odavno u Beogradu prekristili Franš, Marinadu, Carevu Ćupriju, Homu... Jednostavno, danas se...



Caffe Caffe &Fish

Senjački restoran CaffeCaffe&Fish ove godine prvi put se našao na listi CaféBar network recommends Top 12 beogradskih restorana. Konstantan standard u poslovanju, kvalitetna usluga i odlična ponuda, uz posvećene vlasnike Srbislava Veljića i...



Ugostiteljstvo i besparica

Goran Jović

vlasnik kafića Knez, Valjevo  

Dugo sam razmišljao da li uopšte da počnem da pišem o ovoj temi bojeći se, pre svega, da ne budem pogrešno shvaćen. U razgovoru s nekolicinom prvenstveno drugara, a zatim i kolega, rešio sam da zarežem...



Luksuz u najavi

Novi hoteli u Srbiji

U naredne tri godine gosti Beograda i Novog Sada moći će da uživaju u svim sadržajima luksuznih hotela. Kako je najavljeno, svoja vrata otvoriće Hilton, Sheratton, St. Regis i W Belgrade. Srbija će se time upisati na mapu...



Vizionar koji krši pravila

Chef Masimo Botura

Masimo Botura u svetskoj gastronomiji poznat je kao kuvar beskrajne energije i neograničene mašte. Vlasnik je restorana Osteria Francescana, koji se nalazi u Modeni, u regiji Emilija Romanja, na severu Italije. Taj restoran...