Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...

Patlidžan je neobično povrće koje obara šećer i zaustavlja krvarenje, a kojem se srce raduje.

 

Plinije, prvo rimsko pero o hrani, proslavio je šparglu kao afrodizijak, istoričar Katon Stariji hvalio ju je što ubrzava varenje i još otkrio, milenijumima pre nutricionista, da sadrži vitamine A, B i C, fosfor, kalijum i kalcijum. Galen, u drugom veku, opisuje šparglu kao čistača organizma i lek. 

 

Gljive su potpuno u kontradikcijama; ni biljke ni životinje; hrana kraljevića i prosjaka; najukusnije među hranom i najsmrtonosnije... 

 

Od nje leti otežaju tezge na pijacama i zamirišu domovi na džemove, sirupe, slatko. Njenom svilenkastom ukusu, s mnogo šećera i malo kiseline, i nežnom jedinstvenom mirisu ni pčele ne odolevaju. 

 

Jabuka se najčešće jede takva kakva je, više od 60 odsto količina, a može i da se peče, prži, cedi, suši, za pekmez, kompote, marmelade, sirup, čaj, za pite, za pečenje (prasetu među zubima), divljač, piletinu...

 

Pakleno dobra! Jedna kugla, ne veća od ukrasa za jelku, dala je svetu mnogo radosti: miris, boju, ukus. Miris je poseban, prepoznatljiv, poželjan; boja je svetska, hrabra, topla; ukus je jedinstven

 

Kiselo mleko danas se smatra jednom od najpopularnijih zdravih namirnica. Hladno, kremasto, začinjeno desetinama ukusa, od čokolade do maline, u dijetama je zdrava i odlična zamena za sladolede i pudinge bogate kalorijama.

 

Ruska vodica života. Votka je jedno od najpopularnijih pića na svetu. Do sredine XX veka retko se pila van granica Istočne Evrope, ali je zato 1975. godine u SAD postala popularnija od burbona

 

Planetarno, svakog jutra od Indijskog okeana do Pacifika, sirotinja doručkuje iz konzerve svinjske, pileće, riblje paštete. Svake večeri, na trećem kamenu od Sunca, bogati ispijaju čaše šampanjca i kucaju se za posao, zdravlje, ljubav, preko zalogajčića pikantno spremanih i skupih pašteta

 

Najslađi fišek na svetu

 

Vizantijska harmonija ukusa

 

Svako ima svoj ćevapSarajevski, Banjalučki, Pazarski, Leskovački, Beogradski... Svako ima svoj ćevap

 

Najnovije vesti


MADERA: Čast nam je!

Restoran Madera nalazi se na listi Top 12 beogradskih restorana za 2018. godinu!



HOMA: Topli obrok za sve zaposlene!

Posvećeni vlasnici Vlastimir Puhalo i Filip Ćirić svakog dana čine sve što je potrebno da u svakom trenutku budu ispunjeni svi aspekti za dobro i uspešno ugostiteljstvo. 



Ugostitelj prodaje biznis za 12.500 evra

U tu cenu, kako sam kaže, ulazi sve od opreme potrebno za funkcionisanje jednog objekta te vrste.



Vodite li vinski dnevnik?

Udruženje Žene i vino izdalo je ovaj dnevnik kako bi olakšali vinarima i amaterima da svoje beleške o vinu “drže pod kontrolom”, na jednom mestu.



Heineken Lovefest Fire rasprodat!

Do dolaska Green Velvet-a, legende svetske elektro scene ostalo je još tri dana, a ulaznice za Heineken Lovefest Fire su gotovo rasprodate!