Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...  //  Kajsija

I ukus i miris i zdravlje

Kajsija milenijumima osvaja svaki kutak planete kao lepo, ukrasno drvo, kao plod ukusan u svim fazama sazrevanja, kao industrijska voćka za sokove, džemove, amareto i druga pića, kao topla žutorumena boja cveta i ploda svuda, na fasadama i unutrašnjim zidovima… Od nje leti otežaju tezge na pijacama i zamirišu domovi na džemove, sirupe, slatko. Njenom svilenkastom ukusu, s mnogo šećera i malo kiseline, i nežnom jedinstvenom mirisu ni pčele ne odolevaju. 

Zna se da su stari Egipćani, suočeni sa sezonskom prirodom kajsije, nastojali da obezbede taj slatko-kiselkasti ukus sušeći ga, šećereći i spremajući piće zvano amar al-din. Slično su je i Persijanci prerađivali. Iz Persije je lično Aleksandar Veliki u četvrtom veku pre Hrista preneo u rodnu Makedoniju kajsiju, a za njim je general Lukulus, dva veka kasnije, u Rim iz Jermenije poslao isti sveži paket. U Jermeniji je u jednom neolitskom nalazištu otkriveno seme kajsije, a može se dokazivati i da je najstarija gajena bila baš u Kini. Jermenija, Kavkaz, Himalaji, Kina i Japan… Gde joj je zavičaj? U Indiji, a na zapad je išla Putem svile. 

Slavu proneli Hunzi 

Kajsiju su najviše proslavili Hunzi, narod u podnožju Himalaja. Njihova vitalnost i biblijska dugovečnost zadivljuju Zapad. Tragom priča, smeli naučnici uputili su se Hunzima da provere da stogodišnjaci rađaju decu, golim rukama lome led na reci, putuju po četrdesetak kilometara svakog dana, grade puteve i – ne znaju za rak. Sve legende su potvrđene, a za te darove života mogu da zahvale divljim kajsijama, čijim se mesom i košticama hrane. Dva kardiologa prevalila su put uz Tibet do Hunza, s elektrokardiografom na baterije. U American Heart Journalu 1964. oni su opisali kako su proučavali 25 muškaraca Hunza od 90 do 110 godina. Nijedan nije imao nikakav problem sa srcem, pritiskom ili holesterolom, a radio je sve navedene poslove.

Evropa je verovala u kajsiju kao u snažan afrodizijak, što pominje i Šekspir u Snu letnje noći. 

Danas kajsija raste posvuda, najviše je ubere Turska, oko 400.000 tona godišnje, a prate je Iran, Italija, Pakistan, Grčka, Francuska. Srbija ima oko dva miliona sadnica. I dok se svuda njena sezona produžava sušenjem, mi ih prerađujemo u džemove, sokove, kompote, potom kajsijevaču i likere. Koštice u industriji, zbog sličnosti ukusa, a niže cene, zamenjuju badem. 

U Srbiji u kuhinji kajsija služi za slatkiše i zimnicu. Istočni narodi kajsije spremaju i s mesom, a sve je više novih recepata s kajsijama. Tu prednjače kuvari u SAD. Neke stare i neke nove recepte čitalac Caffe&Bara naći će na kraju ovog teksta.

Vrste koje se gaje u Srbiji su roksana, kečkemetska ruža, mađarska najbolja, ambrozija... Najviše ih ima oko Subotice, u Podunavlju i Pomoravlju, na Fruškoj gori.

Sveža kajsija u sto grama ima 55 kalorija, 11,2 mg ugljenih hidrata, 370 mg kalijuma, potom kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa. Osušena ima mnogo veću energetsku vrednost i više minerala i vitamina. U prednosti je nad drugim voćem jer ima mnogo karotina (provitamina A) – sa sto grama ploda zadovoljićete 45 odsto dnevnih potreba za tim vitaminom.

 Lekovita svojstva 

Srčanim bolesnicima i onim s visokim krvnim pritiskom kajsija se preporučuje zbog visokog kalijuma i niskog natrijuma, kao i uticaja na sniženje holesterola. Brani organizam od infekcija, ojačava zube i kosti, poboljšava vid i obnavlja tkiva.  

Prema narodnoj medicini, kajsija se uzimala pre obroka jer dobro utiče na varenje. Malokrvnima se preporučuje zbog gvožđa. Sveže isceđen sok leči groznicu, kožne bolesti i opekotine. Kajsija i sok od nje pomažu telu da se oslobodi otrovnih materija.

Ali, najznačajnije otkriće jeste da kajsija pomaže u borbi protiv raka. Jezgra iz koštica kajsija su prirodan lek kod najteže bolesti. Tu je vitamin B17 (ili amigdalin), koga ima i u gorkim bademima, u jezgrima koštica jabuke, kajsije, nektarine, kruške, šljive, trešnje. U molekulu vitamina B17 nalaze se dve jedinice šećera, jedna cijanida i jedna benzadelhida, koji se u ljudskom organizmu oslobađa samo na mestu gde je maligna ćelija. Šećer je hrana za ćeliju raka, za dalji rast i održavanje. Kako lekari kažu, rak voli šećer, a otrovni cijanid u jezgru koštice kajsije okružen je šećerom. Rak jede šećer i truje se cijanidom. Zato je veoma važno da se ćelije raka navedu da jedu samo šećer s cijanidom. Svaki drugi šećer tokom lečenja treba zabraniti. 

 

Gde se kajsije nabavljaju

Bojan Životić, šef kuhinje restorana Dorijan Grej, kaže da na meniju imaju samo jedno jelo sa svežim kajsijama.

– Imamo samo jedno jelo sa svežim kajsijama, to je poslastica dolče vita. Za drugo, pačetinu s medom, potrebna je suva kajsija. Kad svežih kajsija nema, trudimo se da ih nabavimo, makar i iz inostranstva, ali je cena izuzetno visoka, a naši gosti nisu više tako bogati.

Rašid Kumar, šef kuhinje Indijan palasa, za Caffe&Bar kaže:

— Mi kajsije koristimo samo za spremanje čatnija od kajsija, i to suvih, a za to je potrebna veoma mala količina, pa se snabdevamo uglavnom u prodavnicama zdrave hrane.  

Dr Ernst Krebs postavio je šemu dejstva vitamina B17; oko 30 jezgara dnevno dovoljno je kao preventiva i kao terapija. 

Semenom kajsije tumor se lečio još 502. godine nove ere. U Engleskoj se u 17. veku ulje kajsije upotrebljavalo protiv tumora, otoka i čireva. Godine 2005. naučnici u Republici Koreji pronašli su da vitamin B17, amigdalin, izaziva smrt ćelija raka prostate. I zaključuju da „amigdalin može ponuditi valjanu opciju za lečenje kancera prostate“. 

Share

Najnovije vesti


Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...