Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...  //  Vinski kritičar preporučuje Asirtiko i Santorini za letnji ugođaj

Tokom poslednjih 20 godina mnogo evropskih i svetskih regiona obogatilo je globalnu proizvodnju vina kvalitetnim napicima. Jedan od najpoznatijih svakako je grčko ostrvo Santorini odakle je vino Asirtiko.

Asirtiko se proizvodi od autohtonih sorti grožđa koje se u uslovima na tom ostrvu prilagođavalo tokom nekoliko vekova. Snažni vetrovi i jako letnje sunce učinili su da ta sorta grožđa podari vino za koje su, interesantno, ljudi van Grčke u značajnijoj meri saznali tek u poslednjih nekoliko decenija.

Vinski kritičar Erik Asimov, u svom blogu objavljenom na sajtu „Njujork tajmsa“, navodi da je Asirtiko u poslednjih 15 godina izašao iz menija lokalnih grčkih restorana i da je sada nezaobilazan i na kartama najpoznatijih svetskih ugostiteljskih lanaca.

Asimov je svim ljubiteljima vina preporučio tri marke Asirtika koje nikako ne bi trebalo propustiti tokom ovog leta - Argyros Santorini Assyrtiko 2014, Hatzidakis Santorini 2014 i Gai’a Santorini Assyrtiko Wild Ferment 2014. 

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...