Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...  //  Vinski kritičar preporučuje Asirtiko i Santorini za letnji ugođaj

Tokom poslednjih 20 godina mnogo evropskih i svetskih regiona obogatilo je globalnu proizvodnju vina kvalitetnim napicima. Jedan od najpoznatijih svakako je grčko ostrvo Santorini odakle je vino Asirtiko.

Asirtiko se proizvodi od autohtonih sorti grožđa koje se u uslovima na tom ostrvu prilagođavalo tokom nekoliko vekova. Snažni vetrovi i jako letnje sunce učinili su da ta sorta grožđa podari vino za koje su, interesantno, ljudi van Grčke u značajnijoj meri saznali tek u poslednjih nekoliko decenija.

Vinski kritičar Erik Asimov, u svom blogu objavljenom na sajtu „Njujork tajmsa“, navodi da je Asirtiko u poslednjih 15 godina izašao iz menija lokalnih grčkih restorana i da je sada nezaobilazan i na kartama najpoznatijih svetskih ugostiteljskih lanaca.

Asimov je svim ljubiteljima vina preporučio tri marke Asirtika koje nikako ne bi trebalo propustiti tokom ovog leta - Argyros Santorini Assyrtiko 2014, Hatzidakis Santorini 2014 i Gai’a Santorini Assyrtiko Wild Ferment 2014. 

Share