Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...  //  Vinski kritičar preporučuje Asirtiko i Santorini za letnji ugođaj

Tokom poslednjih 20 godina mnogo evropskih i svetskih regiona obogatilo je globalnu proizvodnju vina kvalitetnim napicima. Jedan od najpoznatijih svakako je grčko ostrvo Santorini odakle je vino Asirtiko.

Asirtiko se proizvodi od autohtonih sorti grožđa koje se u uslovima na tom ostrvu prilagođavalo tokom nekoliko vekova. Snažni vetrovi i jako letnje sunce učinili su da ta sorta grožđa podari vino za koje su, interesantno, ljudi van Grčke u značajnijoj meri saznali tek u poslednjih nekoliko decenija.

Vinski kritičar Erik Asimov, u svom blogu objavljenom na sajtu „Njujork tajmsa“, navodi da je Asirtiko u poslednjih 15 godina izašao iz menija lokalnih grčkih restorana i da je sada nezaobilazan i na kartama najpoznatijih svetskih ugostiteljskih lanaca.

Asimov je svim ljubiteljima vina preporučio tri marke Asirtika koje nikako ne bi trebalo propustiti tokom ovog leta - Argyros Santorini Assyrtiko 2014, Hatzidakis Santorini 2014 i Gai’a Santorini Assyrtiko Wild Ferment 2014. 

Share

Najnovije vesti


Kafana je moja sudbina

Jovan Mrđenović,ugostitelj

Kafane su bile deo života čaršije. Nosile su poseban duh, neobičan, lepršav, nepredvidiv, duh koji je profilisao kulturni, zabavni i društveni život grada...



Tata mata

U kući u kojoj je pre rata živeo Mata Milošević, jugoslovenski reditelj, glumac i profesor, iskusni ugostitelj Milan Miculović otvorio je restoran dalmatinskih specijaliteta, konobu Tata Mata. Na tom mestu, u Dalmatinskoj ulici u Beogradu,...



Novi i trendi restorani

Pogledajte šta se sve zanimljivo otvorilo širom sveta u prva tri meseca 2018. 



Meso i još malo mesa

Šta se jede u srpskim restoranima?

Samo u Beogradu, prema podacima Horesa ima oko 2000 objekata koji služe hranu. Među njima je najveći broj onih koji služe roštilj i od tog broja malo je francuske kuhinje, japanske, vijetnamske, grčke, španske,...