Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...  //  Zašto se Francuzima dopada naš vinjak?

Francuzi su zaštitili naziv konjak (cognac), tako da se konjakom mogu nazivati samo brendiji koji se proizvode u destilerijama koje su locirane u jednom malom delu Francuske u regionu Bordoa, tačnije departmanu Šarant, čiji je glavni grad Konjak (Cognac). 

Da li ste znali da suštinske razlike između konjaka i vinjaka nema? Sirovina je ista (grožđe), a tehnološki proces proizvodnje je skoro isti, a način odležavanja je isti. Razlike su samo u stilu, tako da se objašnjavaju nijansama koje se javljaju od proizvođača do proizvođača. Svaki vinjak, tj. konjak nosi neku svoju autentičnost.

Za ovo alkoholno piće ne postoji neki specijalni način konzumiranja. Može se piti i kao aperitiv i kao digestiv.

Inače, sami Francuzi su veoma zadovoljni svim Rubinovim kategorijama vinjaka, ali su posebno zainteresovani da od fabrike Rubin kupe destilate na odležavanju, kako bi ih kupažirali sa njihovim najboljim konjacima.

Share

Najnovije vesti


Kafana je moja sudbina

Jovan Mrđenović,ugostitelj

Kafane su bile deo života čaršije. Nosile su poseban duh, neobičan, lepršav, nepredvidiv, duh koji je profilisao kulturni, zabavni i društveni život grada...



Tata mata

U kući u kojoj je pre rata živeo Mata Milošević, jugoslovenski reditelj, glumac i profesor, iskusni ugostitelj Milan Miculović otvorio je restoran dalmatinskih specijaliteta, konobu Tata Mata. Na tom mestu, u Dalmatinskoj ulici u Beogradu,...



Novi i trendi restorani

Pogledajte šta se sve zanimljivo otvorilo širom sveta u prva tri meseca 2018. 



Meso i još malo mesa

Šta se jede u srpskim restoranima?

Samo u Beogradu, prema podacima Horesa ima oko 2000 objekata koji služe hranu. Među njima je najveći broj onih koji služe roštilj i od tog broja malo je francuske kuhinje, japanske, vijetnamske, grčke, španske,...