Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...  //  Zašto se Francuzima dopada naš vinjak?

Francuzi su zaštitili naziv konjak (cognac), tako da se konjakom mogu nazivati samo brendiji koji se proizvode u destilerijama koje su locirane u jednom malom delu Francuske u regionu Bordoa, tačnije departmanu Šarant, čiji je glavni grad Konjak (Cognac). 

Da li ste znali da suštinske razlike između konjaka i vinjaka nema? Sirovina je ista (grožđe), a tehnološki proces proizvodnje je skoro isti, a način odležavanja je isti. Razlike su samo u stilu, tako da se objašnjavaju nijansama koje se javljaju od proizvođača do proizvođača. Svaki vinjak, tj. konjak nosi neku svoju autentičnost.

Za ovo alkoholno piće ne postoji neki specijalni način konzumiranja. Može se piti i kao aperitiv i kao digestiv.

Inače, sami Francuzi su veoma zadovoljni svim Rubinovim kategorijama vinjaka, ali su posebno zainteresovani da od fabrike Rubin kupe destilate na odležavanju, kako bi ih kupažirali sa njihovim najboljim konjacima.

Share