Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...  //  Sve o... orahu

U krošnjama mu obitavaju vampiri, đavoli i zli demoni. I drvo i plod su mu u vezi s donjim svetom i njegovim demonima, s vešticama i zlim duhovima. Orah, veruje naš narod, donosi nesreću. Ko pod njim zaspi, izgubiće snagu. Ko poseče drvo ispred kuće, uskoro će umreti. Mlad čovek ne sme da ga sadi jer će umreti čim stablo poraste debelo kao njegov vrat. Orah je tajanstveno zborno mesto sila zla. Po Talmudu, na svakoj orahovoj grani ima devet listova i na svakom listu sedi – đavo lično 

 

Tekst: Milena Dražić   Foto: Dragana Đorović, Jovan Marjanov

Kakva nepravda prema voćki koja je tako blagotvorna, izdašna i lekovita, čoveku prava božja apoteka, u šta se svakodnevno uverava savremena medicina! A da nije samo u slovenskoj mitologiji orah ocrnjen, vidi se i po Neronovom grobu, na kojem je, veruje se, iznikao orah u kojem su živeli đavoli, kao i gavrani. Jedna od Artemidinih sveštenica pratilja za kaznu je pretvorena u orahovo drvo. 

 

Istovremeno, nepravda se ispravlja u drugim kulturama u kojima se orah smatra svetim voćem. U Hamurabijevom zakoniku, u Starom i Novom zavetu i u Kuranu, smešta se među sveto voće. Zvali su ga i Jupiterovim kraljevskim voćem. U pojedinim starim obredima, ne samo slovenskim, orah je simbol plodnosti. Rimljani, do naših dana, mladence zasipaju takozvanim svadbenim orasima, radi plodnosti i izobilja. 

Orah se ubraja među najstarije hrane na svetu. Zavičaj mu je Azija, od Dalekog istoka do Male Azije. Bila je to divlja biljka, kakvih i danas ima u orahovim šumama u podnožju Himalaja. Odatle je, preko Mediterana, osvojio bukvalno čitav svet. U osmom veku, ostao je zapis, Karlo Veliki naredio je da se sadi kao lekovito bilje i tako je krenuo na sever Evrope. I dalje. 

 

Orah svuda

Danas je Kina najveći proizvođač oraha, sa oko 360.000 metričkih tona ploda godišnje. Sjedinjene Američke Države su sledeće, sa 294.000 metričkih tona, od čega oko 90 odsto iz Kalifornije. Među najvećim odgajivačima su i Iran, Turska, Ukrajina i Rumunija. 

Milenijumima je ukrštanjem dobijena 21 vrsta, ali najkvalitetnijim se i dalje smatraju oni stari, indijski, odnosno engleski, i iranski orasi, iz okoline Kaspijskog jezera. Neke vrste su unapređene toliko da stablo počinje da rađa ubrzo posle sađenja, a plodovi su krupniji, a ljuska tanja i lakša za lomljenje. 

Opevan je u pesmama i u literaturi, a najveću pohvalu izrekao mu je P. P. Njegoš metaforom da je „voćka čudnovata, zube slomi, al’ ga ne polomi“. Najveći potrošači su mu Turci, odmah za njima Arapi, pa Indusi. Zahvaljujući svom ukusu, ima neverovatno široku primenu u slatkim i slanim jelima. Da nije tog koštunjavog ploda, posne slave bile bi mnogo manje posećene. Čuveni ruski prirodnjak Mičurin orah je zvao voćkom kombinatom. 

Bez oraha nema torti, a šta vam vredi život bez vasine torte na primer, pa baklave, palačinki, nema orahovače ni orasnica. Servira se na ajvaru, uz beli luk, stavlja se u pikantne francuske sireve, pravi se s njim krem s gorgonzolom i maslinovim uljem, poseban engleski specijalitet je ćurka s pomorandžom i mladim orasima, tarator bi bio nezanimljiva smesa da se ne tucaju najpre orasi, beli luk i so, pa tek onda dodaju kiselo mleko i krastavac. Famozno čerkesko pile slavu duguje orasima. Stavlja se na i u hleb i na svaku vrstu peciva. Pikantna je francuska supa od oraha (vidi dole), a sličnu imaju i Turci. 

Orah je posebno dobar u prolećnim salatama, uopšte s povrćem, uz prelive. O postovima u sarme i suve paprike, uz pirinač ili pasulj, dodaje se seckani orah, radi ukusa. Uz aperitiv je dobra grickalica, a ako je sirov, još je i zdraviji. I gravče na tavče, i pre nego što pođe u rernu, dobija orahe i suve šljive, da obraduje goste. Pečene jabuke pune se orasima, uz suve smokve, a sve preliva sosom od jabuka. I na sendvič da ga stavite ulepšaće vam obrok. Može svuda, samo se treba setiti. 

Ako pomenemo i orahovo ulje, dobro za salate i za negu kose, daleko smo od toga da smo iscrpli sve vidove upotrebe oraha u kuhinji.

Orah se lepo slaže s čokoladom, šlagom, kafom, medom, sušenim i ponekim svežim voćem. Od začina ide s vanilom, rumom, indijskim oraščetom, karanfilićem, s belim lukom. Zbog njegovih svojstava cena mu je uvek visoka, pa su kod nas slavni sokobanjski orasi skuplji i od uvoznog brazilskog oraha. 

 

Mit i istina 

Tvrdnja da su orasi visokokalorični izaziva strah i uzdržanost od jedenja. Jeste da je energetska vrednost 100 g oraha 654 kcal, tj. 2738 kJ. Od toga ima 65 odsto masti, 15 odsto proteina i 13,7 odsto ugljenih hidrata. Ipak, jedenje oraha podstiče gubitak težine i sprečava debljanje, samo ako se dobro kontrolišu količine koje se unose. Orah je dobar jer sam izaziva osećaj sitosti, pa ga se zato ne treba previše bojati. 

Drevna verovanja u afrodizijačku moć oraha zadržali su i savremeni muškarci. Taj mit nije najdirektnije dokazan, ali podizanje čitavog organizma jedenjem oraha svakako dovodi do veće živosti, boljeg zdravlja, i naravno, želje. A ni placebo efekat ne izostaje. 

 

Protiv najopasnijih bolesti 

Poslednja naučna vest kaže da orah jeste mastan, ali da je to dobar holesterol, koji smanjuje loš holesterol u krvnim sudovima i snižava šećer u krvi. Time se taj koštunjavi plod, bolje i više od sličnih u grupi, kao što su badem, lešnik, brazilski orah svrstao u prvi red spasilaca srca. 

Za najdragoceniji efekat koji orah izaziva smatraju se omega 3 masne kiseline i antioksidansi koje taj plod sadrži. S nekoliko oraha dnevno, između 30 i 50 grama, u zavisnosti od težine, veruju lekari, čovek znatno smanjuje rizik od bolesti koje napadaju srce i krvne sudove. Orasi omogućuju da se holesterol snizi lako. Oni sadrže uglavnom mononezasićene masti, koje su sposobne da smanje holesterol u krvi i da spreče oksidaciju štetnog holesterola, pa time i da se on taloži na zidovima arterija. To su eksperimentima dokazali stručnjaci na Univerzitetu Loma Linda. 

Orah je, kao jak antioksidans, istovremeno i veliki zašitnik zdravlja u borbi protiv raka. Zeleni orasi, u kombinaciji s medom, posebno su poglavlje narodnog lečenja koje priznaje i zvanična medicina. U tom pravcu, kao i u proizvodnji preparata, najdalje su otišli Rusi i bivše republike Sovjetskog Saveza.

Za potrebe ovog teksta samo ćemo nabrojati neka lekovita svojstva. Čaj od mladog lišća uz dodatak meda koristi se za čišćenje, poboljšanje i jačanje krvi, želuca, za dobro varenje, protiv čireva, kostobolje, škrofuloze, gnojnih rana i za ispiranje upaljenih očiju. Koristan je kod rahitičnih kostiju, opšte slabosti, krvarenja zuba, bolesti vilica, oteklina kostiju. Leče bubuljice, kraste, lišajeve, gnojne osipe, znojenje nogu. Od zelenih plodova, ili samo od zelene ljuske, s medom se priprema sirup za lečenje svih tih bolesti. 

Po stepenu iskorišćenja, orah naliči još jednom čovekovom prijatelju – svinji. Ništa se od njega ne baca. Listovi služe za bojadisanje, za teranje moljaca, kao lek za čišćenje organizma, drvo, po lepoj boji i izuzetnoj tvrdoći, za divan nameštaj s duborezom, a ukus popravlja svemu u šta se stavi.

Share

Najnovije vesti


Protest ugostitelja: Ne zatvaranju!

Pozivamo predstavnike Poreske uprave, Ministarstva finansija i drugih nadležnih insitucija na jedan konstruktivan razgovor, kako bismo zajedno došli do rešenja postojećih problema, kako bismo zakonsku regulativu proilagodili ugostiteljskoj...



Festival vinske kulture

Drugi međunarodni festival vinske kulture “Wine Jam” održaće se 29. i 30. novembra 2014. u Mikser House-u u Beogradu. Festival je nastao prošle godine, a specifičan je po originalnoj komunikaciji kao i mnogobrojnim kreativnim kampanjama koje za...



Luksuzni meni za putnike u avionu

Iranski kavijar, jagnjeći kotleti, grilovano povrće i kremasti pire posluženi na kineskom porcelanu služe se na letovima aviokompanije Emirates. Putnici dobijaju i šampanjac, tradicionalno meze i koktele, a za dezert kolač od lešnika



Bolja panorama Dubajia

Najviši vidikovac na svetu koji je već upisan u Ginisovu knjigu rekorda nalazi se na 555 metara iznad Dubaija. Do sada, posetioci su bili u prilici da posmatraju grad sa 124. sprata Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu, a od sada to mogu da...



"Inspekcijska kontrola ne sme biti kazna"

Konferencija za novinare pod nazivom Inspekcijska kontrola ne sme biti kazna biće održana u utorak 21. oktobra 2014. u 10 časova u Medija Centru u Beogradu. Na konferenciji članovi Opšteg udruženja ugostitelja Beograda će izneti svoj stav o samom...



Da l' je aerodrom il' je centralni zatvor

Najgori aerodrom na svetu prema listi Vodiča za spavanje po aerodromima je aerodrom u Islamabadu u Pakistanu. Internacionalni aerodrom Benazir Bhutto proglašen je najgorim na osnovu udobnosti, čistoće i usluge, ali i komentara jednog putnika koji...



Šampion u jedenju ljutih papričica

Takmičenje u jedenju čili papričica održano je u okviru Gastro Festa u Beogradu. Ispred hrabrih momaka, njih osmorice nalazila su se dva tanjira, u jednom je bila samo jedna ljuta papričica, dok je drugi tanjir bio pun čili papričica.



Novi direktor marketinga Carlsberg Srbija

Od oktobra ove godine, Carlsberg Srbija Grupa ima novog direktora marketinga. Ovu značajnu funkciju preuzeo je Srđan Popović, koji je profesionalnu karijeru gradio tokom 25 godina rada u marketingu, stičući znanje i iskustvo u najvećim...



Protest ugostitelja !!!

U sredu, 22. oktobra 2014. ugostitelji će zatvoriti svoje lokale na sat vremena u znak protesta protiv tretmana koji imaju od strane Ministarstva finansija, Poreske uprave i drugih nadležnih institucija. Protestu će se pridružiti i ugostitelji iz...



Gosti su odlučili: Hyatt Regency je najbolji hotel

Najbolje ocenjeni hotel u Srbiji prema trivago Rating indeksu (tRI) je hotel Galleria iz Subotice. Lista je sastavljena po mišljenju gostiju, a pripremio ju je hotelski pretraživač Trivago. U kategoriji prestižnih hotela sa pet zvezdica, najbolje...