Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...  //  Sve o... orahu

U krošnjama mu obitavaju vampiri, đavoli i zli demoni. I drvo i plod su mu u vezi s donjim svetom i njegovim demonima, s vešticama i zlim duhovima. Orah, veruje naš narod, donosi nesreću. Ko pod njim zaspi, izgubiće snagu. Ko poseče drvo ispred kuće, uskoro će umreti. Mlad čovek ne sme da ga sadi jer će umreti čim stablo poraste debelo kao njegov vrat. Orah je tajanstveno zborno mesto sila zla. Po Talmudu, na svakoj orahovoj grani ima devet listova i na svakom listu sedi – đavo lično 

 

Tekst: Milena Dražić   Foto: Dragana Đorović, Jovan Marjanov

Kakva nepravda prema voćki koja je tako blagotvorna, izdašna i lekovita, čoveku prava božja apoteka, u šta se svakodnevno uverava savremena medicina! A da nije samo u slovenskoj mitologiji orah ocrnjen, vidi se i po Neronovom grobu, na kojem je, veruje se, iznikao orah u kojem su živeli đavoli, kao i gavrani. Jedna od Artemidinih sveštenica pratilja za kaznu je pretvorena u orahovo drvo. 

 

Istovremeno, nepravda se ispravlja u drugim kulturama u kojima se orah smatra svetim voćem. U Hamurabijevom zakoniku, u Starom i Novom zavetu i u Kuranu, smešta se među sveto voće. Zvali su ga i Jupiterovim kraljevskim voćem. U pojedinim starim obredima, ne samo slovenskim, orah je simbol plodnosti. Rimljani, do naših dana, mladence zasipaju takozvanim svadbenim orasima, radi plodnosti i izobilja. 

Orah se ubraja među najstarije hrane na svetu. Zavičaj mu je Azija, od Dalekog istoka do Male Azije. Bila je to divlja biljka, kakvih i danas ima u orahovim šumama u podnožju Himalaja. Odatle je, preko Mediterana, osvojio bukvalno čitav svet. U osmom veku, ostao je zapis, Karlo Veliki naredio je da se sadi kao lekovito bilje i tako je krenuo na sever Evrope. I dalje. 

 

Orah svuda

Danas je Kina najveći proizvođač oraha, sa oko 360.000 metričkih tona ploda godišnje. Sjedinjene Američke Države su sledeće, sa 294.000 metričkih tona, od čega oko 90 odsto iz Kalifornije. Među najvećim odgajivačima su i Iran, Turska, Ukrajina i Rumunija. 

Milenijumima je ukrštanjem dobijena 21 vrsta, ali najkvalitetnijim se i dalje smatraju oni stari, indijski, odnosno engleski, i iranski orasi, iz okoline Kaspijskog jezera. Neke vrste su unapređene toliko da stablo počinje da rađa ubrzo posle sađenja, a plodovi su krupniji, a ljuska tanja i lakša za lomljenje. 

Opevan je u pesmama i u literaturi, a najveću pohvalu izrekao mu je P. P. Njegoš metaforom da je „voćka čudnovata, zube slomi, al’ ga ne polomi“. Najveći potrošači su mu Turci, odmah za njima Arapi, pa Indusi. Zahvaljujući svom ukusu, ima neverovatno široku primenu u slatkim i slanim jelima. Da nije tog koštunjavog ploda, posne slave bile bi mnogo manje posećene. Čuveni ruski prirodnjak Mičurin orah je zvao voćkom kombinatom. 

Bez oraha nema torti, a šta vam vredi život bez vasine torte na primer, pa baklave, palačinki, nema orahovače ni orasnica. Servira se na ajvaru, uz beli luk, stavlja se u pikantne francuske sireve, pravi se s njim krem s gorgonzolom i maslinovim uljem, poseban engleski specijalitet je ćurka s pomorandžom i mladim orasima, tarator bi bio nezanimljiva smesa da se ne tucaju najpre orasi, beli luk i so, pa tek onda dodaju kiselo mleko i krastavac. Famozno čerkesko pile slavu duguje orasima. Stavlja se na i u hleb i na svaku vrstu peciva. Pikantna je francuska supa od oraha (vidi dole), a sličnu imaju i Turci. 

Orah je posebno dobar u prolećnim salatama, uopšte s povrćem, uz prelive. O postovima u sarme i suve paprike, uz pirinač ili pasulj, dodaje se seckani orah, radi ukusa. Uz aperitiv je dobra grickalica, a ako je sirov, još je i zdraviji. I gravče na tavče, i pre nego što pođe u rernu, dobija orahe i suve šljive, da obraduje goste. Pečene jabuke pune se orasima, uz suve smokve, a sve preliva sosom od jabuka. I na sendvič da ga stavite ulepšaće vam obrok. Može svuda, samo se treba setiti. 

Ako pomenemo i orahovo ulje, dobro za salate i za negu kose, daleko smo od toga da smo iscrpli sve vidove upotrebe oraha u kuhinji.

Orah se lepo slaže s čokoladom, šlagom, kafom, medom, sušenim i ponekim svežim voćem. Od začina ide s vanilom, rumom, indijskim oraščetom, karanfilićem, s belim lukom. Zbog njegovih svojstava cena mu je uvek visoka, pa su kod nas slavni sokobanjski orasi skuplji i od uvoznog brazilskog oraha. 

 

Mit i istina 

Tvrdnja da su orasi visokokalorični izaziva strah i uzdržanost od jedenja. Jeste da je energetska vrednost 100 g oraha 654 kcal, tj. 2738 kJ. Od toga ima 65 odsto masti, 15 odsto proteina i 13,7 odsto ugljenih hidrata. Ipak, jedenje oraha podstiče gubitak težine i sprečava debljanje, samo ako se dobro kontrolišu količine koje se unose. Orah je dobar jer sam izaziva osećaj sitosti, pa ga se zato ne treba previše bojati. 

Drevna verovanja u afrodizijačku moć oraha zadržali su i savremeni muškarci. Taj mit nije najdirektnije dokazan, ali podizanje čitavog organizma jedenjem oraha svakako dovodi do veće živosti, boljeg zdravlja, i naravno, želje. A ni placebo efekat ne izostaje. 

 

Protiv najopasnijih bolesti 

Poslednja naučna vest kaže da orah jeste mastan, ali da je to dobar holesterol, koji smanjuje loš holesterol u krvnim sudovima i snižava šećer u krvi. Time se taj koštunjavi plod, bolje i više od sličnih u grupi, kao što su badem, lešnik, brazilski orah svrstao u prvi red spasilaca srca. 

Za najdragoceniji efekat koji orah izaziva smatraju se omega 3 masne kiseline i antioksidansi koje taj plod sadrži. S nekoliko oraha dnevno, između 30 i 50 grama, u zavisnosti od težine, veruju lekari, čovek znatno smanjuje rizik od bolesti koje napadaju srce i krvne sudove. Orasi omogućuju da se holesterol snizi lako. Oni sadrže uglavnom mononezasićene masti, koje su sposobne da smanje holesterol u krvi i da spreče oksidaciju štetnog holesterola, pa time i da se on taloži na zidovima arterija. To su eksperimentima dokazali stručnjaci na Univerzitetu Loma Linda. 

Orah je, kao jak antioksidans, istovremeno i veliki zašitnik zdravlja u borbi protiv raka. Zeleni orasi, u kombinaciji s medom, posebno su poglavlje narodnog lečenja koje priznaje i zvanična medicina. U tom pravcu, kao i u proizvodnji preparata, najdalje su otišli Rusi i bivše republike Sovjetskog Saveza.

Za potrebe ovog teksta samo ćemo nabrojati neka lekovita svojstva. Čaj od mladog lišća uz dodatak meda koristi se za čišćenje, poboljšanje i jačanje krvi, želuca, za dobro varenje, protiv čireva, kostobolje, škrofuloze, gnojnih rana i za ispiranje upaljenih očiju. Koristan je kod rahitičnih kostiju, opšte slabosti, krvarenja zuba, bolesti vilica, oteklina kostiju. Leče bubuljice, kraste, lišajeve, gnojne osipe, znojenje nogu. Od zelenih plodova, ili samo od zelene ljuske, s medom se priprema sirup za lečenje svih tih bolesti. 

Po stepenu iskorišćenja, orah naliči još jednom čovekovom prijatelju – svinji. Ništa se od njega ne baca. Listovi služe za bojadisanje, za teranje moljaca, kao lek za čišćenje organizma, drvo, po lepoj boji i izuzetnoj tvrdoći, za divan nameštaj s duborezom, a ukus popravlja svemu u šta se stavi.

Share

Najnovije vesti


Ekstravagantna ponuda tokijskog restorana

Mekoklopne kornjače, svinjski testisi, živo žablje srce, zmijska rakija i gušteri na žaru predstavljaju gotovo uobičajenu ponudu u tokijskim restoranima širom sveta. Ali, sašimi od žive žabe serviran na tanjiru sa soja sosom i kriškom limuna...



Ekstra brza hrana za one koji vole da lenčare

Nesvakidašnji kolač u spreju savršen je za sve one kojima je kuvanja „preko glave”. Naime, Bruk Novakovski i Džon MekKalum, studenti sa Harvarda osmislili su kolač u spreju za čiju je pripremu potrebno svega 60 sekundi.



Carlsberg razmatra zatvaranje pivara zbog sankcija Rusiji

Danski proizvođač piva Carlsberg promenio je prognozu godišnje dobiti i upozorio da bi zbog ekonomske neizvesnosti na ruskom tržištu mogao da zatvori neke pivare. Očekuje se pad prodaje u Rusiji za sedam do devet odsto, navodi se u saopštenju...



Burger King: Franšize dovele do povećanja prihoda

Prema poslednjem finansijskom izveštaju Burger Kinga, ovaj lanac brze hrane zaradio je 75,1 milion dolara u drugom kvartalu 2014, što je za 19 odsto veća dobit u odnosu na isti period prošle godine. U isto vreme, međutim, prijavili su i pad...



Inovativni kalup za sendviče

Gotovo u svim ugostiteljskim objektima, pa čak i u noćnim klubovima i barovima na meniju se nalaze sendviči, bilo da je reč o doručku, malim zalogajima ili pak, gurmanskim sendvičima koji posle burne noći vraćaju u život.



Statue koje govore, razlog više za odlazak u London

Kipovi u Londonu odnedavno su “progovorili”. Naime, zahvaljujući interaktivnom umetničkom projektu mnogobrojni spomenici istorijskih, ali i fiktivnih ličnosti mogu da ispričaju svoju priču i zabave kako turiste tako i stanovnike Londona.



Turistički katalog za Ginisa

Najveći turistički katalog na svetu širok je 139,8 centimetara, visok 165 centimetara, težak 70 kilograma i na 378 stranica i 900 kvadrata papira predstavlja turističku ponudu i specifičnosti Hrvatske.



Pogled na polarnu svetlost iz hotelske sobe

Holandski arhitektonski biro Waterstudio i kompanija Dutch Docklands uskoro će početi izgradnju plutajućeg luksuznog hotela u blizini grada Tromsea u Norveškoj. Biće smešten u optimalnoj zoni za posmatranje Aurore Borealis i imaće stakleni krov,...



Loši efekti noćnog rada

Posao barmena podrazumeva rad u smenama koji, složićete se, nimalo nije zdrav. Osim što remeti uobičajene dnevne rituale, kako kaže nemački psiholog Hilcraut Paridon, mnogi ljudi koji rade noću pate od poremećaja spavanja, bolesti krvnih sudova i...



Hot dog sa konjakom

Kobasica koja sadrži konjak star sto godina nosi naziv Dragon Dog i ukoliko želite da ga probate morate izdvojiti čak sto dolara. Ovaj neobični hot dog osim konjaka sadrži i jastog, kobe govedinu mariniranu u maslinovom ulju i ulju od tartufa, a...


Scroll Up