Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...  //  Sve o... orahu

U krošnjama mu obitavaju vampiri, đavoli i zli demoni. I drvo i plod su mu u vezi s donjim svetom i njegovim demonima, s vešticama i zlim duhovima. Orah, veruje naš narod, donosi nesreću. Ko pod njim zaspi, izgubiće snagu. Ko poseče drvo ispred kuće, uskoro će umreti. Mlad čovek ne sme da ga sadi jer će umreti čim stablo poraste debelo kao njegov vrat. Orah je tajanstveno zborno mesto sila zla. Po Talmudu, na svakoj orahovoj grani ima devet listova i na svakom listu sedi – đavo lično 

 

Tekst: Milena Dražić   Foto: Dragana Đorović, Jovan Marjanov

Kakva nepravda prema voćki koja je tako blagotvorna, izdašna i lekovita, čoveku prava božja apoteka, u šta se svakodnevno uverava savremena medicina! A da nije samo u slovenskoj mitologiji orah ocrnjen, vidi se i po Neronovom grobu, na kojem je, veruje se, iznikao orah u kojem su živeli đavoli, kao i gavrani. Jedna od Artemidinih sveštenica pratilja za kaznu je pretvorena u orahovo drvo. 

 

Istovremeno, nepravda se ispravlja u drugim kulturama u kojima se orah smatra svetim voćem. U Hamurabijevom zakoniku, u Starom i Novom zavetu i u Kuranu, smešta se među sveto voće. Zvali su ga i Jupiterovim kraljevskim voćem. U pojedinim starim obredima, ne samo slovenskim, orah je simbol plodnosti. Rimljani, do naših dana, mladence zasipaju takozvanim svadbenim orasima, radi plodnosti i izobilja. 

Orah se ubraja među najstarije hrane na svetu. Zavičaj mu je Azija, od Dalekog istoka do Male Azije. Bila je to divlja biljka, kakvih i danas ima u orahovim šumama u podnožju Himalaja. Odatle je, preko Mediterana, osvojio bukvalno čitav svet. U osmom veku, ostao je zapis, Karlo Veliki naredio je da se sadi kao lekovito bilje i tako je krenuo na sever Evrope. I dalje. 

 

Orah svuda

Danas je Kina najveći proizvođač oraha, sa oko 360.000 metričkih tona ploda godišnje. Sjedinjene Američke Države su sledeće, sa 294.000 metričkih tona, od čega oko 90 odsto iz Kalifornije. Među najvećim odgajivačima su i Iran, Turska, Ukrajina i Rumunija. 

Milenijumima je ukrštanjem dobijena 21 vrsta, ali najkvalitetnijim se i dalje smatraju oni stari, indijski, odnosno engleski, i iranski orasi, iz okoline Kaspijskog jezera. Neke vrste su unapređene toliko da stablo počinje da rađa ubrzo posle sađenja, a plodovi su krupniji, a ljuska tanja i lakša za lomljenje. 

Opevan je u pesmama i u literaturi, a najveću pohvalu izrekao mu je P. P. Njegoš metaforom da je „voćka čudnovata, zube slomi, al’ ga ne polomi“. Najveći potrošači su mu Turci, odmah za njima Arapi, pa Indusi. Zahvaljujući svom ukusu, ima neverovatno široku primenu u slatkim i slanim jelima. Da nije tog koštunjavog ploda, posne slave bile bi mnogo manje posećene. Čuveni ruski prirodnjak Mičurin orah je zvao voćkom kombinatom. 

Bez oraha nema torti, a šta vam vredi život bez vasine torte na primer, pa baklave, palačinki, nema orahovače ni orasnica. Servira se na ajvaru, uz beli luk, stavlja se u pikantne francuske sireve, pravi se s njim krem s gorgonzolom i maslinovim uljem, poseban engleski specijalitet je ćurka s pomorandžom i mladim orasima, tarator bi bio nezanimljiva smesa da se ne tucaju najpre orasi, beli luk i so, pa tek onda dodaju kiselo mleko i krastavac. Famozno čerkesko pile slavu duguje orasima. Stavlja se na i u hleb i na svaku vrstu peciva. Pikantna je francuska supa od oraha (vidi dole), a sličnu imaju i Turci. 

Orah je posebno dobar u prolećnim salatama, uopšte s povrćem, uz prelive. O postovima u sarme i suve paprike, uz pirinač ili pasulj, dodaje se seckani orah, radi ukusa. Uz aperitiv je dobra grickalica, a ako je sirov, još je i zdraviji. I gravče na tavče, i pre nego što pođe u rernu, dobija orahe i suve šljive, da obraduje goste. Pečene jabuke pune se orasima, uz suve smokve, a sve preliva sosom od jabuka. I na sendvič da ga stavite ulepšaće vam obrok. Može svuda, samo se treba setiti. 

Ako pomenemo i orahovo ulje, dobro za salate i za negu kose, daleko smo od toga da smo iscrpli sve vidove upotrebe oraha u kuhinji.

Orah se lepo slaže s čokoladom, šlagom, kafom, medom, sušenim i ponekim svežim voćem. Od začina ide s vanilom, rumom, indijskim oraščetom, karanfilićem, s belim lukom. Zbog njegovih svojstava cena mu je uvek visoka, pa su kod nas slavni sokobanjski orasi skuplji i od uvoznog brazilskog oraha. 

 

Mit i istina 

Tvrdnja da su orasi visokokalorični izaziva strah i uzdržanost od jedenja. Jeste da je energetska vrednost 100 g oraha 654 kcal, tj. 2738 kJ. Od toga ima 65 odsto masti, 15 odsto proteina i 13,7 odsto ugljenih hidrata. Ipak, jedenje oraha podstiče gubitak težine i sprečava debljanje, samo ako se dobro kontrolišu količine koje se unose. Orah je dobar jer sam izaziva osećaj sitosti, pa ga se zato ne treba previše bojati. 

Drevna verovanja u afrodizijačku moć oraha zadržali su i savremeni muškarci. Taj mit nije najdirektnije dokazan, ali podizanje čitavog organizma jedenjem oraha svakako dovodi do veće živosti, boljeg zdravlja, i naravno, želje. A ni placebo efekat ne izostaje. 

 

Protiv najopasnijih bolesti 

Poslednja naučna vest kaže da orah jeste mastan, ali da je to dobar holesterol, koji smanjuje loš holesterol u krvnim sudovima i snižava šećer u krvi. Time se taj koštunjavi plod, bolje i više od sličnih u grupi, kao što su badem, lešnik, brazilski orah svrstao u prvi red spasilaca srca. 

Za najdragoceniji efekat koji orah izaziva smatraju se omega 3 masne kiseline i antioksidansi koje taj plod sadrži. S nekoliko oraha dnevno, između 30 i 50 grama, u zavisnosti od težine, veruju lekari, čovek znatno smanjuje rizik od bolesti koje napadaju srce i krvne sudove. Orasi omogućuju da se holesterol snizi lako. Oni sadrže uglavnom mononezasićene masti, koje su sposobne da smanje holesterol u krvi i da spreče oksidaciju štetnog holesterola, pa time i da se on taloži na zidovima arterija. To su eksperimentima dokazali stručnjaci na Univerzitetu Loma Linda. 

Orah je, kao jak antioksidans, istovremeno i veliki zašitnik zdravlja u borbi protiv raka. Zeleni orasi, u kombinaciji s medom, posebno su poglavlje narodnog lečenja koje priznaje i zvanična medicina. U tom pravcu, kao i u proizvodnji preparata, najdalje su otišli Rusi i bivše republike Sovjetskog Saveza.

Za potrebe ovog teksta samo ćemo nabrojati neka lekovita svojstva. Čaj od mladog lišća uz dodatak meda koristi se za čišćenje, poboljšanje i jačanje krvi, želuca, za dobro varenje, protiv čireva, kostobolje, škrofuloze, gnojnih rana i za ispiranje upaljenih očiju. Koristan je kod rahitičnih kostiju, opšte slabosti, krvarenja zuba, bolesti vilica, oteklina kostiju. Leče bubuljice, kraste, lišajeve, gnojne osipe, znojenje nogu. Od zelenih plodova, ili samo od zelene ljuske, s medom se priprema sirup za lečenje svih tih bolesti. 

Po stepenu iskorišćenja, orah naliči još jednom čovekovom prijatelju – svinji. Ništa se od njega ne baca. Listovi služe za bojadisanje, za teranje moljaca, kao lek za čišćenje organizma, drvo, po lepoj boji i izuzetnoj tvrdoći, za divan nameštaj s duborezom, a ukus popravlja svemu u šta se stavi.

Share

Najnovije vesti


Roboti zamenjuju ljude u restoranima

Kompanija Yaskawa Electric, osmislila je robot  MOTOMAN-SDA5, koji može da bude odličan pomoćnik u kuhinji jer se nikad ne umara.



Restoran za siromašne u Jordanu

U glavnom gradu Jordana postoji restoran Izzwety, što na arapskom jeziku znači moja odgovornost, u kojem možete kupiti obrok za sebe i za siromašne.



Rusi zainteresovani za ulaganje u srpski turizam

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež razgovarao je s pedstavnicima ruske kompanije za investicije i razvoj BIDG  o mogućnostima ulaganja u srpski turizam.



Roštiljada u Leskovcu spremna da ugosti 700.00 posetilaca

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić otvorio je sinoć 26. Roštiljijadu u Leskovcu, koja bi ove godine trebalo da ugosti oko 700.000 posetilaca iz Srbije i inostranstva.



Stara Sokolova rakija od sada i na tržištu Bliskog istoka

Kompanija R.B. “Global” d.o.o. saopštila je danas da je njihov proizvod Stara sokolova rakija plasiran na bliskoistočno tržište i da se od sada može pronaći u prodaji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i na celom bliskoistočnom tržištu, i to u...



Kompanija Tim 99 uvoznik i distributer vinarije Skovin za Srbiju

Kompanija Tim 99 d.o.o. postala je ekskluzivni uvoznik i distributer vinarije Skovin za teritoriju Srbije. Vinarija Skovin osnovana je 1979 godine, a njeni vinogradi se nalaze na brdima i padinama skopskog regiona.



Najjeftiniji evropski gradovi za jesenji odmor

Britanski Post Office sastavio je spisak najpristupačnijih destinacija u 2015. godini. U istraživanje je bilo uključeno 28 evropskih gradova. Cene koje su upoređivane, između ostalog, uključuju izdvajanje za dva noćenja u hotelima sa tri...



Smederevska jesen donosi brojne kulturne sadržaje

Tradicionalna manifestacija Smederevska jesen ove godine održava se 128. put. Turističko - privredna manifestacija u periodu od 3. do 6. spetembra poseticima će ponuditi brojne kulturne i zabavne sadržaje, a biće organizovan i Sajam privrede i...



Produžen rok na konkursu za razvoj turizma

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije produžilo je rok za prijavu na konkurs za dodelu subvencija i donacija za projekte razvoja turizma u 2015. godini. Umesto do 1. septembra, kako je ranije najavljeno, predlozi projekata mogu...



Najuspešnija godina u turističkoj istoriji Zlatibora

Prema procenama Turističke organizacije Zlatibor, 2015. godina biće najuspešnija u istoriji turizma na ovoj planini – i po broju gostiju i po broju ostvarenih noćenja.