Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...  //  Luk

Nad njim se rone suze, od njega se ljuti. Za bicikliste i boksere je, u sirovom stanju, kao barutno punjenje, s njim lete kao iz topa. Francuski seljaci grickaju ga s komadom hleba, Vojvođani sa slaninom. Uzdizao ga je još Homer zbog isceliteljske moći.

Pomaže u ljubavnim ludovanjima, čisti ten u žena i zidove creva kod svih. Dolazi iz Azije, u Mesopotamiji i Egiptu gajili su ga još pre šest milenijuma, a danas je među najrasprostranjenijim biljkama na svetu. Do nas stiže u srednjem veku preko Italije 

Mada i luk i ljubav teraju suze na oci, nikome ne pada na pamet da zivi bez njih.
Francuska poslovica 

Ljuštenje luka, tako se zove autobiografija Gintera Grasa. Pisac je tom metaforom označio mnoge slojeve perifernog, spoljašnjeg, koje razgrće da bi došao do suštine, ali i asocirao na plakanje koje izaziva luk.

Izgleda da je to plakanje lekovitiji deo crnog luka.

Francuska ljubav  

Prema gastronomskoj literaturi, najviše ga vole Francuzi: slavna je njihova supa od luka. Ima mnogo jela i u turskoj kuhinji; glasovita je sogan dolma – izvučeni slojevi luka punjeni mlevenim mesom. Ima ga u većim količinama i u mađarskoj, indijskoj, meksičkoj i drugim pikantnim kuhinjama. 

Nezaobilazan je i kod nas. Kuvanje svakog jela počinje dinstanjem luka. Pljeskavica, po difoltu, sadrži luk, a ćevapčići i sve sa roštilja imaju ga kao obavezan prilog. Krompir salata, sprska salata i pasulj prosto ga gutaju, kao i razni gulaši. 

Osnovni je ona najbolja domaća sorta, tzv. kolačar, ali su pijace preplavljene okruglim, holandskim, ne tako kvalitetnim. Iz istog roda su i praziluk, mladi, ljubičasti luk, a malo dalji rod je vlašac. Najjači ukus ima klasičan crni luk. Arpadžik se kiseli, a kolutovi crnog pohuju. 

Osim što daje izuzetan ukus jelu, crni luk je i veoma lekovit, pod uslovom da se ne prži već kuva ili peče. Uništava crevne parazite, pomaže kod upornog zatvora i diuretik je. Gaskonjski seljaci znaju da rasečenim lukom protrljaju krsta da bi olakšali mokrenje. Masaža uspeva i kod išijasa. Luk je i antireumatik, sredstvo za jačanje, za suzbijanje crva, lečenje skorbuta i infekcija. Dobar je antibiotik, deluje i protiv dijabetesa, a štiti i srce. Dvesta grama svežeg luka dnevno sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i otklanja opasnost od zakrečenja krvnih sudova. Značajan je izvor selena, koji, u kombinaciji sa vitaminom E, čuva ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala. Jača nerve, pomaže varenje, odstranjuje gasove, rastvara sluz i deluje protiv grčeva. 

Veterinari ga daju konjima koje je načela tromboza. 

Sreća za mozak 

Najnovija istraživanja ubeđuju nas da crni luk usrećuje mozak sumporom, koji poboljšava pamćenje i štiti organizam od štetnih toksina iz duvana i zagađenja. Luk odlaže starenje mozga i brana je protiv Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. 

Spisak manje značajnih efekata takođe je dug: sirup od luka dobar je protiv nesanice, luk je i lek protiv kurjeg oka, rana, čireva na koži i upaljenih zanoktica.

Što se hranljivosti tiče, u crnom luku ima najviše ugljenih hidrata i zanemarljivo malo belančevina i masti, te je dobar u dijetama. Osnovu biološke vrednosti luka svakako čine minerali i vitamini. Osim mineralnim solima, naročito kalijumom i sumporom, i raznim oligoelementima, crni luk bogat je i vitaminima (B1, B2, C, E, K, P), a ima i karotina (provitamin A), glikozida, eteričnih ulja, biljnih hormona sličnih insulinu, bakterostatike i baktericidne fitoncide. 

Lek izdajnik

Ako će vam nešto pokvariti ljubavne planove, biće to beli luk. Ljubiće se s vama samo onaj ko ga je jeo zajedno s vama. Ostalima ćete smrdeti. To znači da pre sastanka ne biste smeli da jedete ribu sa sosom od belog luka, maslinovog ulja i peršuna, ni jagnjetinu ili piletinu špikovanu njime, ni sirne namaze, sa kojima savršeno ide, ni kriške hleba njime premazane, ni francuske supe, ni pečene paprike... Ljubav, dakle, zahteva žrtvu, da se odreknete važne stvari u životu – belog luka! 

A češanj belog luka, prema preciznim savremenim istraživanjima, dnevno snižava nivo holesterola za 20 odsto. Snižava i krvni pritisak i sprečava formiranje krvnih ugrušaka. Njegova  antibakterijska i diuretska svojstva poznata su od drevnih vremena. Sadrži mnoge vitamine, između ostalog i B, C i E, i minerale, uključujući i dragoceni i retki selen.

Faraoni i petlovi

Tako lekovita svojstva dovode beli luk u vrh svake trpeze na bilo kom delu sveta. Supstituti belog luka u vidu pilula ili začinskog praha, koji se proizvode da bi se onaj ko ga jede oslobodio neprijatnog zadaha, nisu mnogo uspešni, jer jedan je i neponovljiv ukus svežeg češnja.  

Za Morisa Mesežea, francuskog herbalistu svetskog glasa čije je duhovito i neposredno kazivanje u knjigama neodoljivo, beli luk neraskidivo je povezan sa životnom snagom. U Gaskonji, u Francuskoj, novorođenčetu seljaci natrljaju jezik belim lukom i sipaju nekoliko kapi jakog armanjaka, domaćeg konjaka, da odoli svim životnim nedaćama. Tako je kršten, piše Meseže, i kralj Anri IV, koji nikad nije propuštao da pojede češanj i zalije ga armanjakom. 

I zbilja, u svakoj priči o stogodišnjaku naći će se beli luk. Na svim meridijanima i u svim vremenima pripisuje mu se čudotvorna moć. Kao i Stari Rimljani, i savremeni vračevi daju ga petlovima kad kreću u bitku, a Egipćani su ga davali robovima graditeljima piramida. 

Ogrlica od belog luka deci oko vrata, veruje se, pomaže kod crevnih glista. Muškarci, radi očuvanja muževnosti, belim lukom trljaju kičmu. Deci se za užinu daju kriške hleba premazane maslinovim uljem, belim lukom i solju, a uz to i šaka suvog grožđa. 

Bombonjera za Božić

Beli luk se, dakle, bez obzira na to koliko ga se neki gadili, preporučuje u svim oblicima, svim dobima i svim situacijama. Ne treba se odricati njegovih usluga laksativa, diuretika, baktericida, aniseptika. Kolika su mu antioksidantna svojstva govori i to što su lekari nekada obilazili bolesnike s maskom namočenom u rastvor belog luka. A danas statistika potvrđuje da raka ima mnogo manje u krajevima u kojima se troši više belog luka. 

Zato Meseže još sredinom prošlog veka predlaže da se za Božić prave paketići belog luka odgajanog na čistom zemljištu i bez pesticida, ukrašeni mašnicom. Onda bi onaj ko je to dobio rekao: Evo, napokon, prijatelja koji mi želi dobro! 

Share