Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...  //  Paprika

Da radoznali Kristifor Kolumbo, po povratku iz Novog sveta, kojim slučajem nije na Santa Mariju, uz sve nove, nepoznate stvari s američkog kontinenta, ukrcao i seme paprike, danas bi, bez ajvara požrtvovanih srpskih žena, život imao sasvim drugačiji smisao!

Svet bi izgledao bezukusnije i bez urnebesa, ljutenice, pindžura, bez paprike pržene, pa prelivene jajetom i kajmakom, pečene s belim lukom, sušene u vencu, kiseljene u turšiji, pohovane; ili bez onih punjenih mesom, pirinčem, pasuljem, kiselim kupusom, krompirom, tunom, mileramom, šunkom, orasima, pečurkama, burgulom, sirom, kukuruzom... I bez tucane aleve paprike, ukrasa ’leba i masti

I da smo ostali uskraćeni za to belo-žuto-zeleno-crveno zlato na pritki, oko čega bi se vekovima prepirali Leskovčani i Aleksinčani, Mađari i Srbi, Meksikanci i Marokanci, Bugari i Turci, Indijci i Indonežani, nego čija je papričica sitnija a najljuća i ko može da izdrži više ljutine a da mu suze ne krenu na oči?

U Evropu je paprika doplovila u 16. veku preko Španije, a veruje se da je počela da se odgaja u manastiru Heronimu u blizini La Vere. Taj region poznat je po paprici, evo, i dan-danas. Povrće se brzo odomaćilo po svetu, a kod nas kao posebno voljena gradinarska kultura. Ali, prava postojbina paprike je Meksiko, gde se uzgajala još tri milenijuma pre Hristovog rođenja. 

Popularni peper

Peper, na engleskom paprika, može biti i žensko i muško ime, ima i pesama posvećenih feferončiću, igara lego kockama, jedan rok-rege sastav na Havajima nosi to ime, jedno bezalkoholno piće (Dr Peper), a najslavnije paprike su Red hot čili pepers, američki fank rok sastav. Paprika ima i svoj festival, u Torontu, koji okuplja mlade umetnike. 

I kod nas organizuju slavlje u čast paprike u selu Rutevcu, nadomak Aleksinca. Aleksinac je, rekosmo, kraj koji je poznat i bolji od Leskovca po vrstama paprike. S jeseni počinje slavlje dve lokalne vrste: žirine i rutevke. Žirina je dobila ime po odgajivaču Žiri, a zna da naraste do 300 grama i 28 centimetara! I kanididuje se za Evropu. 

U drugom, konkurentskom selu Donjoj Lakošnici, kraj Leskovca, svoj brend nepromenljive jarkocrvene boje seljaci su nazvali kozji rog i traže da ga izvoze u Evropu, takođe. Na jesen ovde, kao ni u Pirotu i selima po Srbiji, nema zida koji nije prekriven vencima paprika, „sa čušpe“, teškim i po deset kilograma. I kao i svaki drugi brend, već ima falsifikovanih kozjih rogova. 

Fama oko paprika leži u nekoliko kapitalnih razloga. Prvi je ukus ploda, koji može biti blag, ljutkast, ljut i mnooogo ljut. Drugi je u širini primenljivosti – paprike najčešće nisu osnovni obrok, osim ako su punjene mesom ili u satarašu, ali ima bezbroj načina da se spreme salate, predjela, laka jela, u kombinaciji s mnogim začinima i drugom hranom. Treći – mada o tome ovde narod nikada nije baš mnogo vodio računa – paprika je veoma zdrava hrana.   

Ljuto je lekovito

Najbolja i najzdravija je sveža, mada joj je tada ukus travnat. Farmaceuti je obrađuju kao antidepresiv, antireumatik, antiseptik, aromatik, diuretik. Kod opalog imuniteta vitamin C će podstaći odbrambene mehanizme organizma. U ovom plodu ima četiri-pet puta više vitamina C nego u limunu i narandži na primer. Ljutinu će svakom komadu ovog povrća dati kapsaicin, alkaloid koji je sastavni deo eteričnih ulja. Kapsaicin je lekovit jer mu je funkcija antiseptička, a u digestivnom traktu sprečava razvoj bakterija i truljenje i poboljšava varenje hrane u sluzokoži creva. Osim toga, podiže količinu histamina u krvi, što je osnov za dejstvovanje na reumatska oboljenja. 

No, nije za zanemarivanje ni količina B vitamina, posebno B1 i B2, a ima i vitamina E, koji je poznat po antikancerogenim svojstvima. S liste minerala, u paprici ima kalijuma, fosfora i gvožda.

Zavisnici od paprike poznaju se po tome što su im kapilari elastičniji i propustljiviji, a to sve pomaže u lečenju arterioskleroze. Upozorenje za one koji drže do linije – paprika izaziva apetit i podstiče rad želuca jer pojačava lučenje želudačne kiseline i uopšte dinamizuje peristaltiku. Kalijum koji paprika sadrži deluje kao diuretik i aktioksidans. 

Arlekin, albatros, beladona

Od ljute paprike u narodnoj medicini ima mnogo recepata koji služe za lečenje, najpre za umirenje reumatskih bolova. Sokom od paprike leče se upala grla ili infekcije na samom početku. Sok paprike može da spreči opadanje kose tako što se utrljava u njen koren, a začin aleva leči smetnje u varenju i – hemoroide. 

Ima i četvrti razlog – to je mit o afrodizijskom svojstvu, koji se oslanja na dokazani uticaj na krvotok, odnosno na pojačanu cirkulaciju.

Zanimljivo je koliko je ukrštanje različitih vrsta paprika stvorilo nebrojeno mnogo podvrsta, čak i u samo jednom regionu ili zemlji. Recimo, kod nas se gaje sledeće vrste: palanačka babura, šoroška, kalifornija vonder, duga bela, župska rana, zlatna medalja, kurtovska kapija, romana, feferona ljuta žuta, anita, kranjska, una, plamena, istra, arlekin, biskra, albatros, beladona, kameleon, slonovo uvo, romansa, somborka... 

Negativna geografija

I da završimo onim čime smo počeli – ajvarom. Za taj delikates ima mnogo recepata, ali samo jedan je pravi. Nikada ne može da se napravi industrijski, već su za to potrebni krv, suze i znoj žena. Muškarci u tome učestvuju tek toliko što s pijace ponesu džakove s crvenim, zrelim, mesnatim plodovima. I što instaliraju u vikendici, na placu, u dvorištu ili na terasi uslove za masovno pečenje paprika. Potom se organizuje moba – danas kod vas, sutra kod nas. Ljuštenje paprike, s izbacivanjem do poslednje semenke, to je taj najveći posao koji traži požrtvovanost i strpljenje, pa kad Slovenci registruju ajvar kao svoj autentični brend, teško je poverovati da nije na delu neka, da parafraziramo Bajagu, negativna geografija. Jer, pravi ajvar može sa sunčane strane Alpa da krene u svet kao autentičan proizvod samo ako je tamo donet s juga.

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...