Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...  //  Bundeva

 

RECEPTI

 

Supa od karija i indijskih oraha

Bundeva od oko 1 kg, malo semena mirođije, sasvim malo struganog đumbira, mali luk, kašičica kumina ili korijandra, po pola kašičice turmerika (kurkume), aleve paprike i šećera, dve šolje mleka, šolja vode, pola šolje indijskog oraha, četiri kašike soka od pomorandže, maslinovo ulje, so.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Prepolovite tikvu, očistite je od semenki, malo posolite, natrljajte maslinovim uljem, pa isecite na komade i pecite 20 minuta.

Krupno naseckajte luk i narendajte đumbir. Zagrejte kašiku maslinovog ulja, ubacite seme mirođije, a malo kasnije luk i đumbir. Dinstajte, pa dodajte kumin ili korijandar, turmerik i papriku i kuvajte dva minuta.

Kad je bundeva gotova, kašikom izgrebite meso ploda, a koru bacite. Bundevu stavite u šerpu s lukom i začinima. Dodajte mleko, šećer, vodu i indijske orahe i kuvajte tri minuta. U blenderu napravite gladak pire. Dodajte sok od narandže i dobro promešajte. Pospite gremolatom od korijandra.    

 

Jagnjetina s pirinčem (kado polu), Iran 

500 g mlevene jagnjetine ili junetine, mali luk, biber, so, pola kašičice cimeta, ¼ kašičice indijskog oraščića, 500 g bundeve, veliki luk, ¼ šolje gija, šolja poluskuvanog pirinča, tri kašičice smeđeg šećera.

Pomešajte mleveno meso, seckani luk, so, biber i oraščić, dobro umesite i oblikujte loptice veličine velikog oraha, a onda ih spljeskajte u debele ćuftice.   

Oljuštite bundevu i isecite je u režnjeve od oko 1 cm.

Raspolovite veći luk po dužini i iseckajte ga tanko. Zagrejte pola gija i lagano pržite luk dok ne postane providan, pa ga sklonite s vatre. Dodajte preostali puter u tiganj i ćuftice pecite s obe strane da postanu smeđe.

Na poluskuvani pirinač stavite ćuftice, pa ih prekrijte s pola luka, a onda dodajte bundevu i pospite šećerom, solju i biberom. Odozgo stavite preostali luk. Pokrijte tiganj sa dve papirne salvete, čvrsto poklopite i kuvajte na srednjoj vatri 10 minuta. Smanjite na laganu 

vatru, pa kuvajte još 45 minuta, dok bundeva ne smekša. Kado polu može da se kuva i u kaserolu u rerni na 180 stepeni.

Kari, Indija   

400 g bundeve, glavica luka, češanj belog luka, kašika gija ili maslinovog ulja, 100 ml buljona od povrća, kašičica kari praha, dve kašike kisele pavlake, so, krupno mleveni biber, šaka svežeg korijandra ili peršuna. Isecite bundevu na kocke. Luk iseckajte na polumesece i prodinstajte u tiganju, dodajte bundevu, pržite je nekoliko minuta i nalijte buljon. Krčkajte oko 10 minuta. Dodajte sitno iseckani beli luk, so, biber i kari, kuvajte na veoma blagoj vatri još 10 minuta. Umešajte i pavlaku i skinite s vatre, pospite korijandrom ili peršunom. Servirajte toplo, uz basmati pirinač, čapati hleb ili prepečeni baget natrljan belim lukom.

 

Salata

400 g bundeve, 50 g mlevenih lešnika, kašičica meda, 100 g kiselog mleka, dve kašičice soka od limuna, prstohvat anisa u prahu. 

Izmešajte dobro med, sok od limuna i anis. Dodajte kiselo mleko i lešnike, pa još jednom izmešajte. Izrendajte bundevu i umešajte je u salatu.

 

Dip (sos za umakanje), SAD 

Dve šolje pirea od bundeve, šolja smeđeg šećera, kašičica cimeta, po pola kašičice rendanog đumbira i indijskog oraščića, 250 g mekog krem sira ili kisele pavlake.

Pire od bundeve i sir stavite u veliku zdelu, pa dodajte ostale sastojke i mutite dok ne postane kremasto i glatko. Ostavite najmanje četiri sata ili preko noći u frižideru. Servirajte s krekerima, hlebom od đumbira, celerom ili šargarepom, kojima će se dip zahvatati.

Krem, Bugarska 

Skuvajte litar mleka sa 25-30 kocki šećera. Skuvajte dva-tri komada tikve u vrlo malo vode. Izvadite ih, skinite koru i napravite pire. Sastavite s mlekom i kuvajte nekoliko minuta, muteći neprestano. Skinite s vatre, i kad se malo prohladi, pomešajte sa četiri jajeta i pola šolje iseckanih badema ili oraha. Sipajte u podmazan pleh i pecite na jakoj vatri.

 

 

 

 

antre2

 

 

Share