Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...

Tokom poslednjih 20 godina mnogo evropskih i svetskih regiona obogatilo je globalnu proizvodnju vina kvalitetnim napicima. Jedan od najpoznatijih svakako je grčko ostrvo Santorini odakle je vino Asirtiko.

 

Francuzi su zaštitili naziv konjak (cognac), tako da se konjakom mogu nazivati samo brendiji koji se proizvode u destilerijama koje su locirane u jednom malom delu Francuske u regionu Bordoa, tačnije departmanu Šarant, čiji je glavni grad Konjak (Cognac). 

 

Neobično božanstvo ženskog roda

 

Sunce u svakom plodu

Danas kupovno suvo voće nije više ekskluzivitet.

 

Nežni čuvari srca

U zrnastim plodovima, u njihovim jarkocrvenim bobicama, sadržan je ceo Eskulapov sistem svega što pomaže čovekovom organizmu. Nema boljeg primera pod kapom nebeskom da je nešto što je tako slatko, ukusno i mirišljavo, istovremeno toliko lekovito. 

 

Postojbina tog žutog i krupnog, tvrdog i mirišljavog ploda, jeste Mala Azija. U Jermeniji i Iranu, u svom zavičaju, i danas raste divlja, u prirodi, a i kod nas uspeva, a posle branja obitava na ormanu, odakle u svakom domu širi miris tajni detinjstva.

 

Smatra se, valjda zbog uživanja, da tartufi dižu raspoloženje. Stari Egipćani, Rimljani i Grci verovali su da oni jačaju sposobnost učenja, pamćenje, koncentraciju i mentalnu izdržljivost.

 

Zakleti gurmani rekli bi da svež kupus služi isključivo za kiseljenje. Oni ga sirovog jedu samo kao salatu, s biberom i uz rakiju, dok ne prispe kiseli. S neke strane su u pravu, sveži kupus je prirodna apoteka, ali kiseli je – čudo Božje farmaceutske industrije. 

 

U glavici apoteka 

 

Šta je život bez ajvara!

 

Belančevine, ugljeni hidrati, masti, vitamini, minerali, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, pa pektin, celuloza i druga biljna vlakna, ukratko – sve što treba organizmu.

 

Pod runom zlato

 

Najnovije vesti


Izgoreo klub Koketa

Na makiškoj strani Ade Ciganlije jutros je izbio požar.



Više zaradimo kada delimo

Pitali smo konobare da li se više zaradi kada se bakšiš deli ili ne



Ugostiteljima su važni komentari gostiju!

U pokušaju da se gostima na jednom mestu prikaže izbor svih restorana, barova, etno-sela, kafića, kafeterija, kafana, stvara se masovna i nepregledna prezentacija lokala. Upravo zbog toga, mnoge informacije nisu tačne, te se tako u ponudi mogu...



Gde je zapelo sa baštama

Zašto centralne gradske Opštine u Beogradu  „teraju” ugostitelje da rade nelegalno...

Letnja sezona samo što nije počela, a ugostitelji još uvek nisu dobili dozvole za postavljanje bašta koje su simbol Beograda. Kako kažu, zahteve su podneli i...



Šabac

Kažu da je Šabac između dva svetska rada imao najviše kafana po glavi stanovnika. I danas taj grad može da se pohvali velikim brojem ugostiteljskih objekata. Većina njih smeštena je u strogom centru, u pešačkoj zoni. Ponuda je vrlo raznovrsna, a...