Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...

Tokom poslednjih 20 godina mnogo evropskih i svetskih regiona obogatilo je globalnu proizvodnju vina kvalitetnim napicima. Jedan od najpoznatijih svakako je grčko ostrvo Santorini odakle je vino Asirtiko.

 

Francuzi su zaštitili naziv konjak (cognac), tako da se konjakom mogu nazivati samo brendiji koji se proizvode u destilerijama koje su locirane u jednom malom delu Francuske u regionu Bordoa, tačnije departmanu Šarant, čiji je glavni grad Konjak (Cognac). 

 

Neobično božanstvo ženskog roda

 

Sunce u svakom plodu

Danas kupovno suvo voće nije više ekskluzivitet.

 

Nežni čuvari srca

U zrnastim plodovima, u njihovim jarkocrvenim bobicama, sadržan je ceo Eskulapov sistem svega što pomaže čovekovom organizmu. Nema boljeg primera pod kapom nebeskom da je nešto što je tako slatko, ukusno i mirišljavo, istovremeno toliko lekovito. 

 

Postojbina tog žutog i krupnog, tvrdog i mirišljavog ploda, jeste Mala Azija. U Jermeniji i Iranu, u svom zavičaju, i danas raste divlja, u prirodi, a i kod nas uspeva, a posle branja obitava na ormanu, odakle u svakom domu širi miris tajni detinjstva.

 

Smatra se, valjda zbog uživanja, da tartufi dižu raspoloženje. Stari Egipćani, Rimljani i Grci verovali su da oni jačaju sposobnost učenja, pamćenje, koncentraciju i mentalnu izdržljivost.

 

Zakleti gurmani rekli bi da svež kupus služi isključivo za kiseljenje. Oni ga sirovog jedu samo kao salatu, s biberom i uz rakiju, dok ne prispe kiseli. S neke strane su u pravu, sveži kupus je prirodna apoteka, ali kiseli je – čudo Božje farmaceutske industrije. 

 

U glavici apoteka 

 

Šta je život bez ajvara!

 

Belančevine, ugljeni hidrati, masti, vitamini, minerali, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, pa pektin, celuloza i druga biljna vlakna, ukratko – sve što treba organizmu.

 

Pod runom zlato

 

Najnovije vesti


Dan za limuNADU!

Svratište za decu i Centar za integraciju mladih 14. jula 2018. organizuju akciju pod nazivom Dan za limuNADU.



Novi predsednik Udruženja pivara Srbije

Vladimir Vava, generalni direktor Carlsberg Srbija je od 25. juna ove godine preuzeo funkciju predsednika Udruženja pivara Srbije sa mandatom od dve godine.



Tri razloga zbog kojih morate mudro odabrati ozvučenje za vaš lokal

Zato je važno da se ugostitelji, koji žele uspešan restoran pun zadovoljnih gostiju, zapitaju koliko pažnje zaista pridaju muzici.



Bubble Jam početkom jula

Festival penušavih vina “Bubble Jam” održava se ove godine po četvrti put. Ovaj događaj zakazan je za 7. jul 2018. u Hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu, tačnije na platou ispred hotela.



Restoran Franš traži radnike!

CV i podatke možete poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.