Home  //  Hrana i Piće  //  Sve o...

Tokom poslednjih 20 godina mnogo evropskih i svetskih regiona obogatilo je globalnu proizvodnju vina kvalitetnim napicima. Jedan od najpoznatijih svakako je grčko ostrvo Santorini odakle je vino Asirtiko.

 

Francuzi su zaštitili naziv konjak (cognac), tako da se konjakom mogu nazivati samo brendiji koji se proizvode u destilerijama koje su locirane u jednom malom delu Francuske u regionu Bordoa, tačnije departmanu Šarant, čiji je glavni grad Konjak (Cognac). 

 

Neobično božanstvo ženskog roda

 

Sunce u svakom plodu

Danas kupovno suvo voće nije više ekskluzivitet.

 

Nežni čuvari srca

U zrnastim plodovima, u njihovim jarkocrvenim bobicama, sadržan je ceo Eskulapov sistem svega što pomaže čovekovom organizmu. Nema boljeg primera pod kapom nebeskom da je nešto što je tako slatko, ukusno i mirišljavo, istovremeno toliko lekovito. 

 

Postojbina tog žutog i krupnog, tvrdog i mirišljavog ploda, jeste Mala Azija. U Jermeniji i Iranu, u svom zavičaju, i danas raste divlja, u prirodi, a i kod nas uspeva, a posle branja obitava na ormanu, odakle u svakom domu širi miris tajni detinjstva.

 

Smatra se, valjda zbog uživanja, da tartufi dižu raspoloženje. Stari Egipćani, Rimljani i Grci verovali su da oni jačaju sposobnost učenja, pamćenje, koncentraciju i mentalnu izdržljivost.

 

Zakleti gurmani rekli bi da svež kupus služi isključivo za kiseljenje. Oni ga sirovog jedu samo kao salatu, s biberom i uz rakiju, dok ne prispe kiseli. S neke strane su u pravu, sveži kupus je prirodna apoteka, ali kiseli je – čudo Božje farmaceutske industrije. 

 

U glavici apoteka 

 

Šta je život bez ajvara!

 

Belančevine, ugljeni hidrati, masti, vitamini, minerali, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, pa pektin, celuloza i druga biljna vlakna, ukratko – sve što treba organizmu.

 

Pod runom zlato

 

Najnovije vesti


Miris hrane Ili miris duvana - 2

U prošlom broju pokrenuli smo akciju da se uspostavi balans u ugostiteljskim objektima tako da i pušači i nepušači imaju prostor u kome će uživati



Tabor

 

Restoran Tabor je za 33 godine, koliko postoji, ugostio mnoge goste, od najviših državnih zvaničnika do čuvenih gradskih boema. Zahvaljujući dobroj hrani, predanom osoblju i pravoj kafanskoj muzici, uz posvećene kafedžije, porodicu Mrđenović, i...



Retki su ugostitelji koji plaćaju na vreme

Distributeri časopisa Cafebar network Spirit&Food

Kada smo prvi put pre nekoliko godina posetili distributere našeg časopisa, distributersku kuću Spirit&Food, kancelarije i magacin nalazili su se u Zemunu. U međuvremenu su se zbog proširenja...



Ugostitelji nisu koncertna agencija

PROVOD NA UGOVOR (2)

Iako je davno prošlo vreme kada su muzičari mesecima nastupali u jednom lokalu, novi kolektivni ugovor o izvođačkom radu ugostitelje stavlja u poziciju poslodavaca muzičarima, što im, kažu, nikako ne odgovara! 



Austrijanac najbolji na svetu

Mario Hofferer, IBA Bartender of the Year 2017

Svetsko prvenstvo u pravljenju koktela, IBA World Cocktail Championships, ove godine održano je u Kopenhagenu, u Danskoj. Takmičari su odmeravali snage u najvećoj gradskoj hali Oksnehallen, a prvi...