Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina

Vinarija Kiš potiče iz davne 1830. godine kada je najstariji član loze Kiš Stevan kupio prvi vinograd i započeo proizvodnju vina. Od tada je vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima imalo svoje uspone i padove, ali je porodica Kiš uspela da prevlada sve nedaće i sačuva vinsku tradiciju dugu skoro dva veka.

 

Iako je sredinom prošlog veka velikih vinskih podruma u Vršcu bilo skoro hiljadu, danas su takvi objekti prava retkost. Ta činjenica je, može se reći, i naterala Nikolu Cuculja i njegovog rođaka Milojka Vilotića da 2003. godine kupe kuću u centru grada i podrum od 180 kvadrata adaptiraju u jedinstvenu vinariju koja objedinjuje salu za degustaciju i deo za proizvodnju vina.

 

Lepota vinograda podno Vršačkog brega pored kojih je zbog posla često prolazio, toliko je opčinila Milutina Stojšića, tadašnjeg instruktora vožnje u Vršcu, da je na tom potezu još 1987. godine posadio dva i po hektara vinove loze i rešio da se posveti proizvodnji vina. 

 

Vina vinogradara i vinara Lasla Huperta iz Hajdukova, mesta nadomak Subotice, na odličan način pokazuju kvalitet vina proizvedenih u subotičko-horgoškoj peščari, čiji su pitomi vinogradi i dobri podrumi simboli tih peskovitih terena. 

 

Nakon što je prodao kompaniju koja je proizvodila popularne Next sokove, Živojin Đorđević je veoma brzo pronašao novi izazov. Poznat kao veliki ljubitelj i kolekcionar vina (u porodičnom podrumu ima oko 5.500 vrhunskih boca vina iz čitavog sveta) odlučio je da u ljubav prema vinu uloži trud, novac i umeće sa ciljem da proizvede vrhunsko vino.

 

Jedan od najuspešnijih privatnika u Subotici, Laslo Boni, zaljubio se u širaz već pri prvom susretu s tom jedinstvenom sortom grožđa koja poreklo vodi iz postojbine vina Mesopotamije. 

 

Današnju vinsku kartu modernog srpskog vinarstva pišu proizvođači koji su prvi prepoznali potrebu za što kvalitetnijim vinima, sa srazmernom cenom.

 

O nastanku vinogradarstva na tlu današnje Srbije zna se veoma malo, uglavnom zbog oskudnih istorijski utemeljenih podataka. Iako je hiljadugodišnje prisustvo vinove loze u Srbiji dokazano fosilnim ostacima, jedini osvedočeni izvori odnose se na rimsko osvajanje Panonije, posebno Srema, a prvi zapis datira s kraja tridesetih godina pre nove ere.

 

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u Nemačkoj



Beograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festival



TOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...



Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.



Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...