Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina

Lepota vinograda podno Vršačkog brega pored kojih je zbog posla često prolazio, toliko je opčinila Milutina Stojšića, tadašnjeg instruktora vožnje u Vršcu, da je na tom potezu još 1987. godine posadio dva i po hektara vinove loze i rešio da se posveti proizvodnji vina. 

 

Vina vinogradara i vinara Lasla Huperta iz Hajdukova, mesta nadomak Subotice, na odličan način pokazuju kvalitet vina proizvedenih u subotičko-horgoškoj peščari, čiji su pitomi vinogradi i dobri podrumi simboli tih peskovitih terena. 

 

Nakon što je prodao kompaniju koja je proizvodila popularne Next sokove, Živojin Đorđević je veoma brzo pronašao novi izazov. Poznat kao veliki ljubitelj i kolekcionar vina (u porodičnom podrumu ima oko 5.500 vrhunskih boca vina iz čitavog sveta) odlučio je da u ljubav prema vinu uloži trud, novac i umeće sa ciljem da proizvede vrhunsko vino.

 

Jedan od najuspešnijih privatnika u Subotici, Laslo Boni, zaljubio se u širaz već pri prvom susretu s tom jedinstvenom sortom grožđa koja poreklo vodi iz postojbine vina Mesopotamije. 

 

Današnju vinsku kartu modernog srpskog vinarstva pišu proizvođači koji su prvi prepoznali potrebu za što kvalitetnijim vinima, sa srazmernom cenom.

 

O nastanku vinogradarstva na tlu današnje Srbije zna se veoma malo, uglavnom zbog oskudnih istorijski utemeljenih podataka. Iako je hiljadugodišnje prisustvo vinove loze u Srbiji dokazano fosilnim ostacima, jedini osvedočeni izvori odnose se na rimsko osvajanje Panonije, posebno Srema, a prvi zapis datira s kraja tridesetih godina pre nove ere.

 

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...