Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Ključ

Naziv vinarije  Vinarija Ključ

Adresa  Bukatarevića 11, 19320 Kladovo

Vlasnik vinarije    Eko-ki d.o.o.

Godina osnivanja     2004.

Enolog  Lorenco Maini

Lokacija vinograda    Kostol, Kladovo

Površina vinograda    80 ha

Vrsta zemljišta    peskovito zemljište

Kooperacija  -

Godišnja proizvodnja  40.000 litara, 50.000 boca

Sorte grožđa  italijanski rizling, rajnski rizling, semijon

Nazivi vina  Duša Dunava

E-mail    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa    www.terroirsdesbalkan.com

Na krajnjem severoistoku Srbije, u podnožju planine Miroč, nalazi se oblast Ključ, nazvana po velikom meandru koji Dunav formira po izlasku iz Đerdapske klisure. Ključ je i naziv poljoprivrednog kombinata sa 80 hektara vinograda koji je posle stečaja 2004. godine prodat kompaniji Eko-ki, iza koje stoji srpsko-francuska vlasnička kombinacija. Novi vlasnici želeli su da proizvode dobro vino sa pravim odnosom cene i kvaliteta. Tako je magacin koji je zatečen u vinogradu pretvoren u vinariju sa novim sudovima od prohroma, novim presama i savremenom opremom za kontrolisanu fermentaciju.

Vinogradi vinarije nalaze se na veoma povoljnoj lokaciji jer vetar sa Karpata i blizina Dunava stvaraju strujanje vazduha, zbog čega nema štetočina i bolesti. Zato se od samog početka vinogradi tretiraju na potpuno prirodan način, samo plavim kamenom i sumporom, bez ikakvih pesticida. To iziskuje mnogo posla, ali vlasnici očekuju da će vinarija za nekoliko godina dobiti sertifikat da je grožđe proizvedeno na organski način. 

Prvo vino nastalo u ovoj vinariji kraj Kladova je Duša Dunava, belo vino napravljeno od sorte italijanski rizling. Kako se u vinu oseća „francuska ruka“, i sam naziv potiče od jedne zanimljive francuske izreke prema kojoj se u vodi ogleda lice, a u vinu duša. Duša Dunava je potpuno prirodno vino, bez ikakvih veštačkih dodataka, proizvedeno na francuski način: uz sasvim slabu filtraciju i hladnu stabilizaciju sa ciljem da se u vinu sačuva što više voćne arome i svežine. 

U Vinariji Ključ ove godine planiraju da povećaju proizvodnju, ali i da prošire asortiman proizvodnjom crvenog vina od grožđa iz rajačkog vinogorja. Kako se za sada grožđe uzgaja na 45 hektara u kojima će se zadržati autohtone sorte s tog područja, planovi uključuju i iskorišćavanje punog potencijala vinograda uz razvoj vinskog turizma. U vinariji očekuju da za svoj proizvod dobiju i evropski sertifikat Ekosert, koji će im omogućiti i plasman na evropsko tržište.

Share

Najnovije vesti


Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...