Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Ključ

Naziv vinarije  Vinarija Ključ

Adresa  Bukatarevića 11, 19320 Kladovo

Vlasnik vinarije    Eko-ki d.o.o.

Godina osnivanja     2004.

Enolog  Lorenco Maini

Lokacija vinograda    Kostol, Kladovo

Površina vinograda    80 ha

Vrsta zemljišta    peskovito zemljište

Kooperacija  -

Godišnja proizvodnja  40.000 litara, 50.000 boca

Sorte grožđa  italijanski rizling, rajnski rizling, semijon

Nazivi vina  Duša Dunava

E-mail    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa    www.terroirsdesbalkan.com

Na krajnjem severoistoku Srbije, u podnožju planine Miroč, nalazi se oblast Ključ, nazvana po velikom meandru koji Dunav formira po izlasku iz Đerdapske klisure. Ključ je i naziv poljoprivrednog kombinata sa 80 hektara vinograda koji je posle stečaja 2004. godine prodat kompaniji Eko-ki, iza koje stoji srpsko-francuska vlasnička kombinacija. Novi vlasnici želeli su da proizvode dobro vino sa pravim odnosom cene i kvaliteta. Tako je magacin koji je zatečen u vinogradu pretvoren u vinariju sa novim sudovima od prohroma, novim presama i savremenom opremom za kontrolisanu fermentaciju.

Vinogradi vinarije nalaze se na veoma povoljnoj lokaciji jer vetar sa Karpata i blizina Dunava stvaraju strujanje vazduha, zbog čega nema štetočina i bolesti. Zato se od samog početka vinogradi tretiraju na potpuno prirodan način, samo plavim kamenom i sumporom, bez ikakvih pesticida. To iziskuje mnogo posla, ali vlasnici očekuju da će vinarija za nekoliko godina dobiti sertifikat da je grožđe proizvedeno na organski način. 

Prvo vino nastalo u ovoj vinariji kraj Kladova je Duša Dunava, belo vino napravljeno od sorte italijanski rizling. Kako se u vinu oseća „francuska ruka“, i sam naziv potiče od jedne zanimljive francuske izreke prema kojoj se u vodi ogleda lice, a u vinu duša. Duša Dunava je potpuno prirodno vino, bez ikakvih veštačkih dodataka, proizvedeno na francuski način: uz sasvim slabu filtraciju i hladnu stabilizaciju sa ciljem da se u vinu sačuva što više voćne arome i svežine. 

U Vinariji Ključ ove godine planiraju da povećaju proizvodnju, ali i da prošire asortiman proizvodnjom crvenog vina od grožđa iz rajačkog vinogorja. Kako se za sada grožđe uzgaja na 45 hektara u kojima će se zadržati autohtone sorte s tog područja, planovi uključuju i iskorišćavanje punog potencijala vinograda uz razvoj vinskog turizma. U vinariji očekuju da za svoj proizvod dobiju i evropski sertifikat Ekosert, koji će im omogućiti i plasman na evropsko tržište.

Share

Najnovije vesti


Zbaralji Saverio za CafeBar network

Sbaragli Saverio, chef restorana Tosca, Ženeva

EKSKLUZIVNO ZA CAFÉBAR NETWORK

Svi restorani zaslužuju Mišlenovu zvezdicu!



U Homi ima mesta za sve

Kada smo krajem prošle godine pokrenuli inicijativu da se uspostavi balans u ugostiteljskim objektima tako da i pušači i nepušači imaju prostor u kome će uživati, našoj akciji među prvima se pridružio fine-dining restoran Homa



Chez Nik

Posle 17 godina u ugostiteljskom biznisu, od pekare, preko fast fooda i čuvene palačinkarnice Keops, ugostitelj Nikola Stupar, rešio je da, kako kaže, zaokruži svoju ugostiteljsku priču. Zato je na Novom Beogradu otvorio restoran Chez Nik. U...



Kako da izgradite identitet lokala

Dejan Veljković Džesi

vlasnik restorana Dukat, Pirot

U izgradnji identiteta lokala, restorana, bilo kog objekta, učestvuje veliki broj faktora, enterijer i spoljašnjost, koncept, osoblje, vlasnik, atmosfera... i na izgradnji i održanju identiteta...



Poštujte autoritete

Nikola Stojaković, srpski kuvar svetskog glasa, kuvarsku karijeru započeo je još u domaćoj  kuhinji. U njegovoj porodici, kaže, kult hrane bio je oduvek veoma važan. Uživa u pravljenju sosova, a sa 27 godina može da se pohvali dugogodišnjim radom...