Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Dajić

Naziv vinarije  Podrum Dajić

Adresa  Kneza Miloša 20, 19322 Mihajlovac

Vlasnik vinarije     Saša Dajić

Godina osnivanja    2002.

Vinar    Saša Dajić

Lokacija vinograda   Mihajlovac

Površina vinograda    3,5 ha

Vrsta zemljišta    pesak, glina, šljunak

Kooperacija  Mihajlovac, 1 ha

Godišnja proizvodnja  7.500 litara, 10.000 boca

Sorte grožđa  sovinjon blan, game, kaberne sovinjon, pino noar

Nazivi vina  Gamay, Gamay Barrique, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Saša DajićNegotinska krajina, plodno vinogorje sa bogatom tradicijom koje se nalazi na samoj tromeđi Rumunije, Bugarske i Srbije, iznedrila je još jednog vrsnog vinara. Reč je o Saši Dajiću, vlasniku Podruma Dajić, koji je smešten u Mihajlovcu, selu nadomak Negotina. Zaljubljenik u kvalitetna vina i perfekcionista u njihovoj proizvodnji, Saša Dajić sve do 2002. godine uzgajao je grožđe u porodičnom vinogradu i proizvodio vino samo za sopstvene potrebe. Tada je dobijeno vino boljeg kvaliteta, pa je odluka da se ozbiljnije posveti proizvodnji vina bila neizbežna. Danas je proizvodnja u Podrumu Dajić zaokružena, mada u početku nije bilo tako, pa su kontrolu tog procesa pomagali stručnjaci iz Krajina vina. Zahvaljujući pravim savetima, u Podrumu Dajić već godinama se proizvode dobra vina visokog kvaliteta, a najveću pažnju privlače Gamay i Gamay Barrique, koji su se na srpskom tržištu profilisali kao puna vina sa dosta ekstrakta i arome. Dajić ima poseban pristup proizvodnji tog vina: zrna grožđa biraju se pojedinačno, a sudovi u kojima se odvija fermentacija su mali. Prinos se kontroliše i redukuje kako bi bio do 1,5 kg grožđa po čokotu, što je preduslov za kvalitetno vino sa 13 odsto alkohola. Game nije sorta koja se uobičajeno koristi za barikiranje, ali su u Podrumu Dajić to probali i ustanovili da takvo vino ima potencijala ako je osnovni game dobar. Gamay Barrique odležava u buradi koja se pravi od hrasta iz okoline Donjeg Milanovca i ostavlja bogat utisak na nosu i veoma dopadljivu aromu višnje. 

Sve do prošle godine, kada je proizvodnja blago povećana, Podrum Dajić flaširao je samo nekoliko hiljada boca. U godinama kada berbe ne zadovoljavaju standarde kvaliteta, vino se i ne flašira, ali uz planirano proširenje proizvodnje i površine pod zasadima, kao i uz subvencije države, to ne bi trebalo da se ponovi. Planovi obuhvataju i proširenje vinarije i ulaganje u opremu i tankove za kontrolisanu fermentaciju, kao i razvijanje vinskog turizma.

Share

Najnovije vesti


GLOVO nastavlja rad

U kompaniji Glovo naš glavni prioritet tokom ove epidemije uvek su bezbednost, zdravlje i dobrobit naših zaposlenih, korisnika, kurira i partnera.

Vlada Srbije pokrenula je vanredne mere ograničenja kretanja i zatvaranje granica radi daljeg...



Plazma Stiksi: Nova Plazma sa najviše čokolade ikad!

Kompanija Bambi, lider na konditorskom tržištu, rešila je da obraduje sve ljubitelje Plazme novim ukusima u svom portfoliju. Nakon Plazma Kocke koja je naišla na jako pozitivne reakcije kod potrošača, sada je predstavljen novi proizvod. Kako bi...



Jovan Mrđenović kolumna

GOSPODINU S LJUBAVLJU

Ovo je pravi naslov za priču o Slobodanu Dakiću Daki, čuvenom ugostitelju iz Zemuna koji je marta 1981. godine otvorio kultni restoran Daka u mirnom kraju Zemuna, u Hercegovačkoj ulici. Time je počelo novo doba za...



Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...



Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...