Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Dajić

Naziv vinarije  Podrum Dajić

Adresa  Kneza Miloša 20, 19322 Mihajlovac

Vlasnik vinarije     Saša Dajić

Godina osnivanja    2002.

Vinar    Saša Dajić

Lokacija vinograda   Mihajlovac

Površina vinograda    3,5 ha

Vrsta zemljišta    pesak, glina, šljunak

Kooperacija  Mihajlovac, 1 ha

Godišnja proizvodnja  7.500 litara, 10.000 boca

Sorte grožđa  sovinjon blan, game, kaberne sovinjon, pino noar

Nazivi vina  Gamay, Gamay Barrique, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Saša DajićNegotinska krajina, plodno vinogorje sa bogatom tradicijom koje se nalazi na samoj tromeđi Rumunije, Bugarske i Srbije, iznedrila je još jednog vrsnog vinara. Reč je o Saši Dajiću, vlasniku Podruma Dajić, koji je smešten u Mihajlovcu, selu nadomak Negotina. Zaljubljenik u kvalitetna vina i perfekcionista u njihovoj proizvodnji, Saša Dajić sve do 2002. godine uzgajao je grožđe u porodičnom vinogradu i proizvodio vino samo za sopstvene potrebe. Tada je dobijeno vino boljeg kvaliteta, pa je odluka da se ozbiljnije posveti proizvodnji vina bila neizbežna. Danas je proizvodnja u Podrumu Dajić zaokružena, mada u početku nije bilo tako, pa su kontrolu tog procesa pomagali stručnjaci iz Krajina vina. Zahvaljujući pravim savetima, u Podrumu Dajić već godinama se proizvode dobra vina visokog kvaliteta, a najveću pažnju privlače Gamay i Gamay Barrique, koji su se na srpskom tržištu profilisali kao puna vina sa dosta ekstrakta i arome. Dajić ima poseban pristup proizvodnji tog vina: zrna grožđa biraju se pojedinačno, a sudovi u kojima se odvija fermentacija su mali. Prinos se kontroliše i redukuje kako bi bio do 1,5 kg grožđa po čokotu, što je preduslov za kvalitetno vino sa 13 odsto alkohola. Game nije sorta koja se uobičajeno koristi za barikiranje, ali su u Podrumu Dajić to probali i ustanovili da takvo vino ima potencijala ako je osnovni game dobar. Gamay Barrique odležava u buradi koja se pravi od hrasta iz okoline Donjeg Milanovca i ostavlja bogat utisak na nosu i veoma dopadljivu aromu višnje. 

Sve do prošle godine, kada je proizvodnja blago povećana, Podrum Dajić flaširao je samo nekoliko hiljada boca. U godinama kada berbe ne zadovoljavaju standarde kvaliteta, vino se i ne flašira, ali uz planirano proširenje proizvodnje i površine pod zasadima, kao i uz subvencije države, to ne bi trebalo da se ponovi. Planovi obuhvataju i proširenje vinarije i ulaganje u opremu i tankove za kontrolisanu fermentaciju, kao i razvijanje vinskog turizma.

Share

Najnovije vesti


U dijalogu sa životom

Jovan Mrđenović

Kada je daleke 1968. golobradi dečak krenuo put Beograda iz užičkog sela Ravni tapkajući prašnjavim drumom, bio je opsednut silnim mislima i velikim uzbuđenjem. Napuštao je selo za koje ga vezuju sva saznanja i uspomene. Rođen u...



Izabran pobednik regionalnog takmičenja Barcaffé Barista Cup

Finalno takmičenje Barcaffé Barista Cup završeno je 19. septembra u Ljubljani u Barcaffè Barista Trening centru, a prestižnu nagradu osvojio je Sanin Kandić.



Magija uniforme

Piše: Ashok Murty modni konsultant

Generalno, uniforma ima dva primarna zadatka: prvo, da onome koji je nosi omogući da što lakše i efikasnije obavlja svoju delatnost i drugo, da dâ vizuelnu prepoznatljivost i logično uklapanje u neku grupu....



Hoćemo li uvoziti konobare

Problem nedostatka radnika u ugostiteljstvu već dugo muči vlasnike lokala u Srbiji. Tokom leta jedva je moguće organizovati posao jer je veliki broj ljudi napustio matične lokale i otišao da radi na moru, po brodovima ili u drugim mestima koja,...



Restoran Amici

Restoran Amici otvoren je 15. septembra 2007. godine, tako da baš u vreme kada ga predstavljamo u časopisu proslavlja svoj dvanaesti rođendan. Iako bi se po godinama reklo da tek ulazi u pubertet, ovaj restoran davno je dokazao svoju zrelost u...