Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Dajić

Naziv vinarije  Podrum Dajić

Adresa  Kneza Miloša 20, 19322 Mihajlovac

Vlasnik vinarije     Saša Dajić

Godina osnivanja    2002.

Vinar    Saša Dajić

Lokacija vinograda   Mihajlovac

Površina vinograda    3,5 ha

Vrsta zemljišta    pesak, glina, šljunak

Kooperacija  Mihajlovac, 1 ha

Godišnja proizvodnja  7.500 litara, 10.000 boca

Sorte grožđa  sovinjon blan, game, kaberne sovinjon, pino noar

Nazivi vina  Gamay, Gamay Barrique, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Saša DajićNegotinska krajina, plodno vinogorje sa bogatom tradicijom koje se nalazi na samoj tromeđi Rumunije, Bugarske i Srbije, iznedrila je još jednog vrsnog vinara. Reč je o Saši Dajiću, vlasniku Podruma Dajić, koji je smešten u Mihajlovcu, selu nadomak Negotina. Zaljubljenik u kvalitetna vina i perfekcionista u njihovoj proizvodnji, Saša Dajić sve do 2002. godine uzgajao je grožđe u porodičnom vinogradu i proizvodio vino samo za sopstvene potrebe. Tada je dobijeno vino boljeg kvaliteta, pa je odluka da se ozbiljnije posveti proizvodnji vina bila neizbežna. Danas je proizvodnja u Podrumu Dajić zaokružena, mada u početku nije bilo tako, pa su kontrolu tog procesa pomagali stručnjaci iz Krajina vina. Zahvaljujući pravim savetima, u Podrumu Dajić već godinama se proizvode dobra vina visokog kvaliteta, a najveću pažnju privlače Gamay i Gamay Barrique, koji su se na srpskom tržištu profilisali kao puna vina sa dosta ekstrakta i arome. Dajić ima poseban pristup proizvodnji tog vina: zrna grožđa biraju se pojedinačno, a sudovi u kojima se odvija fermentacija su mali. Prinos se kontroliše i redukuje kako bi bio do 1,5 kg grožđa po čokotu, što je preduslov za kvalitetno vino sa 13 odsto alkohola. Game nije sorta koja se uobičajeno koristi za barikiranje, ali su u Podrumu Dajić to probali i ustanovili da takvo vino ima potencijala ako je osnovni game dobar. Gamay Barrique odležava u buradi koja se pravi od hrasta iz okoline Donjeg Milanovca i ostavlja bogat utisak na nosu i veoma dopadljivu aromu višnje. 

Sve do prošle godine, kada je proizvodnja blago povećana, Podrum Dajić flaširao je samo nekoliko hiljada boca. U godinama kada berbe ne zadovoljavaju standarde kvaliteta, vino se i ne flašira, ali uz planirano proširenje proizvodnje i površine pod zasadima, kao i uz subvencije države, to ne bi trebalo da se ponovi. Planovi obuhvataju i proširenje vinarije i ulaganje u opremu i tankove za kontrolisanu fermentaciju, kao i razvijanje vinskog turizma.

Share

Najnovije vesti


Da li je to baš tako?

Jovan Mrđenović
ugostitelj

Ne prođe dan da neko od ljudi u poznijim godinama ne zacvili za dobrim starim vremenima i boemskim kafanama kojih više nema



Dobro se dobrim vraća

 Predstavljamo Udruženje Dobro delo... Stefan Nikolić iz Vršca govori nam o misiji, projektima i planovima udruženja čiji je osnivač. Pomisao na to koliko je malo potrebno da se učini dobro delo kada nam se za to ukaže prilika, pokrenula je 2012....



Ujedinjeni u regulisanju bakšiša

Piše: Deana Dimitrijević

Praksa davanja napojnica stara je koliko i ugostiteljstvo, a nastala je spontano. Nisu je nametnuli ni ugostitelji ni gosti, već jednostavno postoji oduvek. Međutim, nijedan pozitivan pravni propis Republike Srbije ne...



Ostajemo bez kultnih kafana

Dragi naši gosti, pošto je vaša omiljena kafana Tašmajdan restitucijom vraćena vlasnicima, koji ne žele s nama da nastave poslovanje, mi vam najsrdačnije zahvaljujemo što smo imali vas kao drage goste i prijatelje – stoji na natpisu koji je...



Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...