Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Dajić

Naziv vinarije  Podrum Dajić

Adresa  Kneza Miloša 20, 19322 Mihajlovac

Vlasnik vinarije     Saša Dajić

Godina osnivanja    2002.

Vinar    Saša Dajić

Lokacija vinograda   Mihajlovac

Površina vinograda    3,5 ha

Vrsta zemljišta    pesak, glina, šljunak

Kooperacija  Mihajlovac, 1 ha

Godišnja proizvodnja  7.500 litara, 10.000 boca

Sorte grožđa  sovinjon blan, game, kaberne sovinjon, pino noar

Nazivi vina  Gamay, Gamay Barrique, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Saša DajićNegotinska krajina, plodno vinogorje sa bogatom tradicijom koje se nalazi na samoj tromeđi Rumunije, Bugarske i Srbije, iznedrila je još jednog vrsnog vinara. Reč je o Saši Dajiću, vlasniku Podruma Dajić, koji je smešten u Mihajlovcu, selu nadomak Negotina. Zaljubljenik u kvalitetna vina i perfekcionista u njihovoj proizvodnji, Saša Dajić sve do 2002. godine uzgajao je grožđe u porodičnom vinogradu i proizvodio vino samo za sopstvene potrebe. Tada je dobijeno vino boljeg kvaliteta, pa je odluka da se ozbiljnije posveti proizvodnji vina bila neizbežna. Danas je proizvodnja u Podrumu Dajić zaokružena, mada u početku nije bilo tako, pa su kontrolu tog procesa pomagali stručnjaci iz Krajina vina. Zahvaljujući pravim savetima, u Podrumu Dajić već godinama se proizvode dobra vina visokog kvaliteta, a najveću pažnju privlače Gamay i Gamay Barrique, koji su se na srpskom tržištu profilisali kao puna vina sa dosta ekstrakta i arome. Dajić ima poseban pristup proizvodnji tog vina: zrna grožđa biraju se pojedinačno, a sudovi u kojima se odvija fermentacija su mali. Prinos se kontroliše i redukuje kako bi bio do 1,5 kg grožđa po čokotu, što je preduslov za kvalitetno vino sa 13 odsto alkohola. Game nije sorta koja se uobičajeno koristi za barikiranje, ali su u Podrumu Dajić to probali i ustanovili da takvo vino ima potencijala ako je osnovni game dobar. Gamay Barrique odležava u buradi koja se pravi od hrasta iz okoline Donjeg Milanovca i ostavlja bogat utisak na nosu i veoma dopadljivu aromu višnje. 

Sve do prošle godine, kada je proizvodnja blago povećana, Podrum Dajić flaširao je samo nekoliko hiljada boca. U godinama kada berbe ne zadovoljavaju standarde kvaliteta, vino se i ne flašira, ali uz planirano proširenje proizvodnje i površine pod zasadima, kao i uz subvencije države, to ne bi trebalo da se ponovi. Planovi obuhvataju i proširenje vinarije i ulaganje u opremu i tankove za kontrolisanu fermentaciju, kao i razvijanje vinskog turizma.

Share

Najnovije vesti


Nebojša Dugalić: Želim da se rodim u nekoj novoj ulozi

Nakon dvojice uspešnih sportista, domaćin Jezdić odlučio je da u Lavovske priče dovede i jednog umetnika, a ono što smo čuli od Nebojše Dugalića otvorilo nam je brojne životne perspektive. 



Riblji restoran s poreklom

Bogato i jedinstveno kulinarsko nasleđe od Gibraltara do Indijskog okeana opet je u gastronomskoj oazi mediteranske kuhinje restorana Porto Malteze. 



Domaće pivo od sladovine proizvedene od 100% ječma sa srpskih njiva

Udruženje pivara Srbije organizovalo je posetu sladari u Bačkoj Palanci, članici Soufflet grupe, koja za domaće, ali i izvozna tržišta, proizvodi slad za potrebe pivarske industrije.



Moj muž u nemogućoj misiji

Dok mi se slobodna subota nekada podrazumevala kao dan stvoren za uživanje, vremenom je postala presedan. Nemoguća misija. Sve dok moj muž nije odlučio to da promeni.



Top 12 beogradskih restorana za 2019

Godinu dana istraživali smo i obilazili restorane u Beogradu da bismo vam predstavili Top 12 beogradskih restorana za 2019.