Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Vitis vino Jelenković


Naziv vinarije  Podrum Vitis Vino Jelenković 

Adresa  Mire Vinklajt 17, 19300 Negotin

Vlasnik vinarije    Goran Jelenković

Godina osnivanja     1997.

Vinar  Goran Jelenković

Vrsta zemljišta    smonica, krečnjak

Kooperacija  rajačko i negotinsko vinogorje, 15 ha

Godišnja proizvodnja  40.000 litara, 50.000 boca

Sorte grožđa  rajnski rizling, šardone, game, muskat hamburg, muskat otonel, semijon, sovinjon blan, kaberne sovinjon

Nazivi vina  Chardonnay, Rajnski Rizling, Game, Negotinski Sokaci, Dunavska Priča

E-mail    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa    www.vitisvino.rs

Negotinsko vino još je u prvoj polovini XX veka lađom stizalo do beogradskih viđenijih kafana, ali posle Drugog svetskog rata i forsiranja društvene proizvodnje ostali su retki mali proizvođači koji su imali vino na tržištu. Jedna od porodica koje su dugo u vinarstvu, ali koje su vino proizvodile samo za sopstvene potrebe, jeste porodica Jelenković. Za Gorana Jelenkovića vinska priča počinje posle diplomiranja na Poljoprivrednom fakultetu 1985. godine, kada nastavlja porodičnu tradiciju i zapošljava se kao tehnolog u Krajina vinu. Od 2002. potpuno se posvećuje sopstvenoj proizvodnji vina i danas podrum porodice Jelenković godišnje prerađuje više od 70.000 kilograma grožđa i proizvodi oko 40.000 litara vina. 

Jelenkovići planiraju da podignu sopstvene zasade, ali se u ovom trenutku proizvodnja vina bazira na otkupu grožđa od kooperanata sa kojima su napravljeni ugovori. Tako se može reći da je to proizvodnja grožđa za Vitis vino, tim pre što je to proizvođač vina sa geografskim poreklom. Vino se proizvodi u porodičnoj kući, i to u nadzemnom delu, u kome se nalaze sudovi za primarnu preradu grožđa i za negu mladog vina, i u malom podzemnom delu, u kome vino odležava i razliva se u boce. Jelenkovići proizvode vino na tradicionalan način uz korišćenje savremene tehnologije, ali i stare opreme. Naročito se izdvajaju stare prese koje potiču iz XIX veka, ali daju odličan kvalitet jer ne oštećuju pokožicu zrna.

Vitis vino je jedini mali podrum u Srbiji koji je uradio zaštitu geografskog porekla svojih vina, tako da su vina iz berbe 2006. Chardonnay i Rajnski rizling zaštićena kao vrhunska vina sa geografskim poreklom iz rajačkog vinogorja, dok je Game zaštićeno kao kvalitetno vino zato što grožđe ne potiče samo iz jednog već iz dva susedna vinogorja, rajačkog i negotinskog.

Odskoro Vitis vino Jelenković proširuje asortiman belim vinom Dunavska priča, koje predstavlja kupažu semijona, sovinjona i muskat otonela, i roze vinom od muskat hamburga koje nosi ime Negotinski sokaci. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share