Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinski podrum Ivanović

Naziv vinarije  Vinski podrum Ivanović 

Adresa  Smedovac, 19318 Rogljevo

Vlasnik vinarije   Ivan Ivanović

Godina osnivanja   1995.

Vinar  Ivan Ivanović

Lokacija vinograda    Smedovac 

Površina vinograda    2 ha 

Vrsta zemljišta    krečnjak

Kooperacija  -

Godišnja proizvodnja  7.000 litara, 3.000 boca

Sorte grožđa  burgundac crni, začinjak, vranac, župljanka, merlo, game, game bojadiser, semijon, smederevka, rkaciteli 

Nazivi vina  Bahus, Semijon, Crni Burgundac

E-mail     Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

 


Negotinska krajina zbog najtoplijih leta i najhladnijih zima predstavlja najkontinentalniju oblast istočne Srbije, ali i kraj čuven po dobrom vinu. Međutim, ono što je razlikuje od svih vinskih regija na Balkanu jeste to što samo tu postoje specijalno građeni objekti, van sela u blizini vinograda, čija je isključiva namena proizvodnja i čuvanje vina. To su čuvene pimnice, jedinstveni vinski podrumi stari po sto i više godina, ukopani dva metra u zemlju kako bi temperatura uvek bila ista. Vinski podrum Ivanović nalazi se u Smedovcu, selu koje zajedno sa Rajcem i Rogljevom čini poseban deo vinogorja Negotinske krajine, dobro poznat po povoljnim prirodnim uslovima, obimu gajenja vinove loze, sortimentu i tradiciji u proizvodnji vina. Ivan Ivanović vratio se tradiciji svojih predaka sredinom devedestih godina prošlog veka. Osim bogate tradicije, Ivanovići su u nasleđe dobili i 15 hektara zemlje, od kojih su dva hektara pod vinogradima, podrum podignut 1861. godine koji se nalazi u centralnom delu kompleksa smedovačkih pimnica i predratne bačve u koje može da stane oko 3.500 litara vina. U ovoj vinariji drže se tradicionalnog načina proizvodnje vina iako pominju mogućnost da se modernizuju i pređu na sudove od inoksa. Ono što neće menjati jeste posvećenost starim srpskim sortama jer su one aromatične i dopadljivog mirisa, te tako iz ove vinarije dolaze izuzetno mirisna crvena vina koja su srećan spoj dobre zemlje, puno sunca i nadmorske visine od 150 do 250 metara.

Od kvalitetnih vinskih sorti za crvena i bela vina Ivanović uzgaja game, burgundac, začinak, bagrinu i semijon. Vinarija Ivanović najviše proizvodi crveno vino Bahus, dobijeno kupažom crvenih sorti grožđa: gamea, začinka i, u manjoj meri, crnog burgundca, vranca i merloa. To vino odležava u hrastovoj buradi najmanje osamnaest meseci pre flaširanja. Pored vinoteke Bahusova pećina u Zaječaru, Ivan Ivanović ima i dobro uređeni sopstveni arhiv vina, sa više od 2.000 boca, od kojih su one najstarije iz polovine sedamdesetih godina prošlog veka.

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...