Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Panić

Naziv vinarije  Vinarija Panić 

Adresa  Natalije Nikolić 2, 19300 Negotin

Vlasnik vinarije    Željko Panić

Godina osnivanja     2004.

Vinar     Željko Panić

Lokacija vinograda      Bukovsko zlatno brdo 

Površina vinograda      2 ha 

Vrsta zemljišta     ilovača, peskovita zemlja

Kooperacija  Smedovac, Čubra, Rečka, 4 ha

Godišnja proizvodnja  17.000 litara, 20.000 boca

Sorte grožđa  crna tamjanika, burgundac crni, game, šardone, rajnski rizling, šipon, začinak, četereška

Nazivi vina  Crna Tamjanika, Rujno Vino, Rajnski Rizling, Šardone, Ružica

E-mail     Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Mnogi proizvođači vina u Srbiji pored svetskih uzgajaju i autohtone srpske sorte, ali samo se retki među njima odvaže da svoja vina prave isključivo od njih. Željko Panić čvrsto veruje da budućnost našeg vinarstva leži upravo u autohtonim srpskim sortama, te se u njegovoj vinariji u Negotinu proizvode vina uglavnom od tih sorti.

Panićevi vinogradi protežu se na plodnom brežuljkastom zemljištu Negotinske krajine. Taj kraj može zahvaliti svom geografskom položaju na izraženoj kontinentalnoj klimi, koja pogoduje uzgajanju grožđa, ali i na poštedi od filoksere. Tako je to vinogorje sačuvalo sorte koje više nigde ne postoje, a Željko Panić njih jedino i uzgaja. Prvi deo vinograda kupljen je 1981. godine, a svake sledeće kupovan je po još jedan. Poslednji vinograd kupljen je 2000. godine, kada su na dva i po hektara zasađeni tamjanika i game bojadiser.Sa skoro dva hektara zasada crne tamjanike Panić je jedini značajniji uzgajivač te sorte u Srbiji. Od nje proizvodi desertno vino sa 16-17 odsto alkohola. Crna tamjanika veoma je specifična jer se zadržala samo na tom mikrolokalitetu; mnogi pokušaji da se presadi na druga područja bili su prilično bezuspešni. Grozd crne tamjanike u fazi zrenja uz otonel muskat ima potpuno isti ukus kao vino posle fermentacije od te sorte. 

I ostala vina vinarije Panić su vrhunska i flaširaju se u buteljkama. Insistira se na kvalitetu i ograničenim količinama. Panić stoga izbegava da kupuje grožđe sa strane, a kada to čini, uzima samo ograničene količine od svojih kooperanata. Proizvodnja je tradicionalna: vino se mehanički obrađuje uz hladnu stabilizaciju bez hemikalija, sa samo pet grama sumpora u fermentaciji, i odležava u hrastovoj buradi. 

Do kraja berbe 2008. ova vinarija moći će da se podiči novim podrumom koji se zida na Bukovom zlatnom brdu. Temperatura će u njemu biti od sedam do dvanaest stepeni Celzijusovih jer je u peščanoj steni i ukopan u zemlju. Kapacitet je oko 200.000 litara, ali je u planu da proizvodi najviše 100.000 litara, tj. serije od 5.000 do 10.000 boca po svakom vinu. 

Share