Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Jović

Naziv vinarije  Vinarija Jović

Adresa  Spasoja Milkića 32, 19350 Knjaževac

Vlasnik vinarije     Jovan i Saša Jović

Godina osnivanja    1995.

Vinari  Jovan i Saša Jović

Lokacija vinograda      Potrkanje

Površina vinograda    6 ha

Vrsta zemljišta     smonica

Kooperacija  Potrkanje 9 ha

Godišnja proizvodnja  50.000 litara, 65.000 boca

Sorte grožđa  rajnski rizling, sovinjon blan, šardone, muskat hamburg, kaberne sovinjon, vranac

Nazivi vina  Potrkanjski Vranac, Dionizije Roze, Chardonnay, Rajnski Rizling

Web adresa     www.vinarijajovic.rs

Vinogradarski kraj oko Knjaževca oduvek se vezivao za dobro vino koje su proizvodile mnogobrojne male porodične vinarije. Danas, nažalost, takvih vinarija skoro da i nema, a jedni od retkih proizvođača iz tog kraja koje možete naći na tržištu jesu braća Jovan i Saša Jović. Tradiciju proizvodnje vina dužu od sto godina nasledili su sa majčine strane, dok su od oca, poljoprivrednog inženjera i nekadašnjeg direktora kombinata Džervin, dobili stručnu pomoć. Jovići su se zvanično pojavili na tržištu 1995. godine, mada su svoje vino počeli da proizvode još 1987, na sedam hektara vinograda koji se nalaze na sunčanim brežuljcima u selu Potrkanju u samom centru knjaževačkog vinogorja. U svom bogatom arhivu imaju vino iz svake godine do danas, te su tako zadržali karakteristike svih berbi. Braća Jović su mašinski inženjeri, što smatraju prednošću jer tehnologiju koriste na najbolji način i lako uvode standarde kvaliteta i savremena enološka sredstva. I pored tehnološkog osavremenjavanja, oni ipak ostaju posvećeni tradiciji, te su im berbe ograničene, grožđe koje se prerađuje isključivo je iz njihovih vinograda, a i kontrola fermentacije vrši se u njihovom podrumu.  U svojim vinogradima Jovići uzgajaju nekoliko sorti grožđa: vranac, šardone, rajnski rizling i muskat hamburg, od kojih proizvode sortna vina. Na zanimljivo dizajniranim etiketama pored svakog vina stoji da je potrkanjsko, uključujući i specijalno voćno vino Višnjica, koje proizvode od sopstvenih višanja. Jovići ne veruju u industrijalizaciju vina već u čisto, nefabrikovano domaće vino. Godišnja proizvodnja, od sadašnjih 50.000 litara vina će biti povećana ali će i dalje biti u strogo kontrolisanim ograničenim količinama. U svojim recepturama Jovići vole da eksperimentišu tako što u različitim odnosima mešaju vino iz cisterni, u kojima nema kontakta vina sa vazduhom, sa vinom iz otvorenih kaca kapaciteta 1.000 litara. 

Share