Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Stemina

Naziv vinarije  Stemina 

Adresa  Pana Đukića 2, 37240 Trstenik

Vlasnik vinarije   Pantić Ljubivoje

Godina osnivanja    2006.

Enolog  Vlada Nikolić

Lokacija vinograda     Bogdan, Trstenik

Površina vinograda  1 ha

Vrsta zemljišta     gajnjača i smonica

Kooperacija  2 ha Riljac, Jasikovica 

Godišnja proizvodnja  25.000 litara, 30.000 boca

Sorte grožđa  šardone, sovinjon blan, merlo, kaberne sovinjon, pino noar

Nazivi vina  Minna, Stephanos, Panta Rei

E-mail     Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

 

Vinarija SteminaMinna, Stefanos i Panta rei reči su koje na prvi pogled, osim starogrčkog prizvuka, nemaju mnogo zajedničkog. Međutim, poznavaoci srpske vinske ponude dobro znaju da su to vina Vinarije Stemina iz Trstenika, grada zadužbine kneza Lazara, a da imena vina potiču od imena članova porodice Pantić.

Iako je vinarija osnovana 2006. godine, sve je počelo pre osam godina kada je dr Ljubivoje Pantić, specijalista urologije, odlučio da hobi pretvori u neizvestan posao. 

Proizvodnja vina je porodična tradicija već pedesetak godina, ali proizvodnja vina u buradi za sopstvene potrebe nije više bila izazov, pa je Ljubivoje Pantić počeo da razmišlja o osnivanju moderne vinarije za proizvodnju vrhunskih vina. Posle studiozne pripreme koja je podrazumevala i konsultacije sa kolegama vinarima, Pantić je podigao moderan zasad na hektaru porodične zemlje i iz inostranstva uvezao savremenu opremu. Međutim, investicije u vinariju nisu završene, pa porodica Pantić i dalje ulaže u proizvodnju. Kako proces proizvodnje kvalitetnih vina zahteva određeno vreme, prve količine od 30.000 boca pojavile su se na domaćem tržištu tek 2006, dok je naredne godine manja količina vina izvezena i na tržišta zemalja u okruženju. 

Vinarija Stemina smeštena je u podrumu porodične kuće i kapacitet joj je 35.000 boca vina godišnje. Za proizvodnju vina Vinarija Stemina koristi sopstveno grožđe i ono iz kooperacije, za koje sa proizvođačima ima dogovor o kupovini grožđa ograničenog prinosa. 

Pored mirisnog rozea Minna, koji je postao neka vrsta zaštitnog znaka vinarije, porodica Pantić od početka je posvećena proizvodnji barik vina. Vino se stavlja u burad od hrasta kitnjaka koja se koriste samo jednom i u njima vino odležava između 18 i 24 meseca, posle čega se plasira na tržište.

Cilj vinarije jeste dostizanje vrhunskog kvaliteta, a ne kvantiteta vina, i nastavljanje porodičnog posla sa vinom koji Ljubivoje Pantić namerava da prepusti svojoj deci.

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...