Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Braća Rajković

Naziv vinarije  Vinarija Braća Rajković

Adresa  Gornje Zleginje, 37234 Gornje Stupanje

Vlasnik  vinarijeDragomir Rajković

Godina osnivanja    2001.

Vinari    Dragomir i Miodrag Rajković

Lokacija vinograda     atar sela Gornje Zleginje

Površina vinograda    4 ha

Vrsta zemljišta    smonica, krečnjak, glina

Kooperacija  Župa, 4 ha

Godišnja proizvodnja  30.000 litara, 40.000 boca

Sorte grožđa  rskavac, začinak, merlo, župski bojadiser, kaberne sovinjon, vranac, frankovka, pino noar

Nazivi vina  Prince Rskavac, Dina Pinot Noir, Dina Reserve, Opium

Web adresa     www.vinarijabracarajkovic.com

Porodica Rajković u Župi već skoro tri veka proizvodi dobro vino od mirisnog grožđa sa svojih vinograda. Međutim, relevantni pismeni podaci o vinarskoj tradiciji Rajkovića datiraju iz 1834. godine, kada je u Srbiji prvi put sproveden popis. Porodično predanje kaže da su u starom vinogradu rasli čokoti prečnika tri metra, a neki od njih preživeli su veliku pošast filokseru koja je u XIX veku uništila vinograde u čitavoj Evropi, pa i u Srbiji. Taj vinograd prodat je tek 1967. godine, kada su Rajkovići kupili vinograde u Zleginju, jer se, po njihovom mišljenju, nigde ne može dobiti vino kvalitetnije od prokupca nego u vinogradima sa poteza Ražanica–Varina–Leštan.

Župu zovu srpskom Burgundijom upravo zbog velike sličnosti geoklimatskih parametara sa najpoznatijom francuskom vinskom pokrajinom. Na listovima vinove loze uvek ima jutarnje rose, vetar pirka sa okolnih planina, a zemljište je sastavljeno od peska koji se zove šočar i odlično drži vlagu.  Kako sam naziv kaže, vinariju vode braća Rajković, Miodrag i Dragomir. Miodrag je advokat u Beogradu, ali radi i na marketingu i komercijali vinarije, dok je Dragomir, po struci profesor geografije, zadužen za proizvodnju vina u nevelikom podrumu u dvorištu porodične kuće u Zleginju. Proces prerade odvojen je u posebnu prostoriju u kojoj se odvija primarna prerada, to jest fermentacija. Posle stabilizacije u tankovima od prohroma, u zavisnosti od sorte grožđa, vino se odlaže u barik burad, gde odležava do izbacivanja na tržište, što traje najmanje dve godine, koliko je potrebno da vina iz Vinarije Braća Rajković dobiju kvalitet koji po svom potencijalu zaslužuju.

Od grožđa u vinogradu zasađenom 1963. godine Rajkovići proizvode vino Dina, nazvano po nadimku njihovog oca Vladimira, koji je prvi zasadio sortu pino noar u Župi, a od sorte rskavac ili prokupac, uz kupažu sa još tri odsto merloa i osam odsto župskog bojadisera, nastaje vino Prince. Vino Opium takođe je kupaža, i to tri crvene autohtone sorte: začinka, rskavca i vranca.

 

Share

Najnovije vesti


Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...



Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...



Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...



Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...



»Perfetto« dan u vašem domu

Iako su praznici uveliko prošli, zimska čarolija ipak ne napušta domove. Vreme provedeno u toplom domu je čarobnije od svakog drugog trenutka. Dan je i dalje kratak, hladan i često sumoran, pa jedino što preostaje jeste da nakon radnog dana sa...