Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Porodicni podrum Rajković

Naziv vinarije   Porodični podrum Rajković

Adresa   Gornje Zleginje, 37234 Gornje Stupanje

Vlasnici vinarije    Aleksandar i Milutin Rajković

Godina osnivanja  2001.

Vinari  Aleksandar i Milutin Rajković

Lokacija vinograda    Sredoman, Gornje Zleginje

Površina vinograda    2 ha

Vrsta zemljišta    krečnjak, kremen, glina

Kooperacija  Župa, 2 ha

Godišnja proizvodnja  10.000 litara, 15.000 boca

Sorte grožđa  semijon, sovinjon blan, italijanski rizling, prokupac, frankovka kaberne sovinjon, merlo, game

Nazivi vina  Semillon & Sauvignon, Italijanski Rizling, Prokupac, Prokupac Barrique

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Porodicni podrum RajkovićU Župi se govorilo da „dok ima u buretu, ima i u kući“, te je svako župsko domaćinstvo nekada imalo podrum i vinograde. Milutin i Aleksandar, braća koja sa ocem Budimirom vode Porodični podrum Rajković, veruju u tu izreku koja se može primeniti na generacije njihovih predaka. Taj porodični podrum, kao i Vinarija braće Rajković, sa kojima su u najbližem srodstvu, ima izrazito porodično nasleđe. 

Iako imaju druge profesije, braća Rajković žele da žive od vina koja proizvode. Zato ulažu ogromne napore i sredstva da sačuvaju vinograde i proizvodnju. Nekada je grožđe za preradu uzgajano na četiri-pet hektara i sada žele da opet dođu do te površine. Proizvodnja vina odvija se na tradicionalan način u drvenim bačvama od kopaoničkog hrasta, kapaciteta od 5.000 do 6.000 litara, koje su stare skoro pedeset godina. 

U svojim vinima Rajkovići održavaju sirovinski odnos sa sopstvenih zasada koji potiču s početka šezdesetih. Uzgajaju nekoliko sorti grožđa koje se po kvalitetu mogu nositi sa svetskim: pino noar, semijon, sovinjon, kaberne i italijanski rizling tako da proizvode i bela i crvena vina. Specifičnost njihove proizvodnje jeste odležavanje belih vina koja, iako odležavaju u sudovima od inoksa, imaju notu hrastovine. Crvena vina se i dalje proizvode u drvenim bačvama, dok prokupac barik odležava u barik sudovima.

Sorta semijon retko se nalazi u Župi verovatno zbog toga što je nezahvalna za uzgajanje jer je izuzetno bujna, a nezahvalna je i u podrumarstvu. Kako od nje nastaje odlično mlado vino sa očuvanim mirisom, stric braće Rajković došao je na ideju da donese semijon u Župu. Doneo je i sovinjon jer te sorte ne idu jedna bez druge: semijon daje telo i kompleksnost, a sovinjon aromu. Vino se uglavnom pravi od 70 odsto semijona i 30 odsto sovinjona. 

Planovi Porodičnog podruma Rajković uključuju pripremu vina, kupaže sorti kaberne, merlo i frankovka, od koga puno očekuju. Ulagaće i dalje u tehnološko osavremenjavanje i proširiće asortiman i proizvodnju vina, ali nipošto na uštrb kvaliteta.

 

Share