Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Porodicni podrum Rajković

Naziv vinarije   Porodični podrum Rajković

Adresa   Gornje Zleginje, 37234 Gornje Stupanje

Vlasnici vinarije    Aleksandar i Milutin Rajković

Godina osnivanja  2001.

Vinari  Aleksandar i Milutin Rajković

Lokacija vinograda    Sredoman, Gornje Zleginje

Površina vinograda    2 ha

Vrsta zemljišta    krečnjak, kremen, glina

Kooperacija  Župa, 2 ha

Godišnja proizvodnja  10.000 litara, 15.000 boca

Sorte grožđa  semijon, sovinjon blan, italijanski rizling, prokupac, frankovka kaberne sovinjon, merlo, game

Nazivi vina  Semillon & Sauvignon, Italijanski Rizling, Prokupac, Prokupac Barrique

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Porodicni podrum RajkovićU Župi se govorilo da „dok ima u buretu, ima i u kući“, te je svako župsko domaćinstvo nekada imalo podrum i vinograde. Milutin i Aleksandar, braća koja sa ocem Budimirom vode Porodični podrum Rajković, veruju u tu izreku koja se može primeniti na generacije njihovih predaka. Taj porodični podrum, kao i Vinarija braće Rajković, sa kojima su u najbližem srodstvu, ima izrazito porodično nasleđe. 

Iako imaju druge profesije, braća Rajković žele da žive od vina koja proizvode. Zato ulažu ogromne napore i sredstva da sačuvaju vinograde i proizvodnju. Nekada je grožđe za preradu uzgajano na četiri-pet hektara i sada žele da opet dođu do te površine. Proizvodnja vina odvija se na tradicionalan način u drvenim bačvama od kopaoničkog hrasta, kapaciteta od 5.000 do 6.000 litara, koje su stare skoro pedeset godina. 

U svojim vinima Rajkovići održavaju sirovinski odnos sa sopstvenih zasada koji potiču s početka šezdesetih. Uzgajaju nekoliko sorti grožđa koje se po kvalitetu mogu nositi sa svetskim: pino noar, semijon, sovinjon, kaberne i italijanski rizling tako da proizvode i bela i crvena vina. Specifičnost njihove proizvodnje jeste odležavanje belih vina koja, iako odležavaju u sudovima od inoksa, imaju notu hrastovine. Crvena vina se i dalje proizvode u drvenim bačvama, dok prokupac barik odležava u barik sudovima.

Sorta semijon retko se nalazi u Župi verovatno zbog toga što je nezahvalna za uzgajanje jer je izuzetno bujna, a nezahvalna je i u podrumarstvu. Kako od nje nastaje odlično mlado vino sa očuvanim mirisom, stric braće Rajković došao je na ideju da donese semijon u Župu. Doneo je i sovinjon jer te sorte ne idu jedna bez druge: semijon daje telo i kompleksnost, a sovinjon aromu. Vino se uglavnom pravi od 70 odsto semijona i 30 odsto sovinjona. 

Planovi Porodičnog podruma Rajković uključuju pripremu vina, kupaže sorti kaberne, merlo i frankovka, od koga puno očekuju. Ulagaće i dalje u tehnološko osavremenjavanje i proširiće asortiman i proizvodnju vina, ali nipošto na uštrb kvaliteta.

 

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...