Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Botunjac

Kosta Botunjac RaspletNaziv vinarije  Podrum Botunjac

Adresa  Donje Zleginje, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarije     Kosta Botunjac

Godina osnivanja     1999.

Vinar   Kosta Botunjac

Lokacija vinograda  atar sela Donje Zleginje

Površina vinograda    1,5 ha

Vrsta zemljišta    smonica

Kooperacija  -

Godišnja proizvodnja  4.000 litara, 5.000 boca

Sorte grožđa  pino noar, italijanski rizling

Nazivi vina  Rasplet, Pino Botunjac

E-mail    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


BotunjacSvi oni koji su videli slike i probali vina Koste Botunjca tvrde da je on najbolji slikar među vinarima i najbolji vinar među slikarima. Ovaj Župljanin inspiraciju za svoja dela nalazi u raskošnoj prirodi koja okružuje Donje Zleginje, selo u kome se nalazi njegov podrum i 1,5 hektara vinograda. Priroda mu osim inspiracije redovno donosi još jedan dar: grozdove pino noara i italijanskog rizlinga, koje on znalački pretvara u božanski napitak.

U kući Botunjac oduvek se proizvodilo vino jer je porodica imala vinograde otkad je vinova loza došla u Župu. Danas se vinogradi nalaze iznad porodične kuće i podruma i po načinu na koji su zasađeni veoma su specifični. Naime, da bi se osigurao kvalitet roda, redovi vinove loze zasađeni su na razdaljini od tri metra. Pored toga, Kosta Botunjac dodatno smanjuje prinose tako što još u cvetanju uklanja skoro 50 odsto prinosa, a grozdove uklanja i kasnije. Poseban je i način na koji se vino spravlja jer je Kostin deda po majci iz nemačkog zarobljeništva kući poslao recept koji se i dan-danas čuva kao najveće porodično blago i predstavlja malu porodičnu tajnu. Vino se pravi bez bistrenja i bez pumpi, bez kvasaca i enzima, onako kako je to odvajkada bilo u porodici Botunjac. Kosta Botunjac počeo je da sadi pino noar sticajem okolnosti, ali kada je uvideo važnost i lepotu te sorte grožđa, potpuno joj se posvetio. Crveni kralj Burgundije, pino noar ili crni burgundac, kako ga mi nazivamo, veliki je izazov za mnoge vinare širom sveta jer je ta sorta nežna i zahtevna i izuzetno se teško uzgaja. Ni Kosta Botunjac nije odoleo tom izazovu, pa je rešio da stvori vino koje se rađa u potpunoj sintezi čoveka, zemlje, tradicije i nauke. Tako je nastao Pino Botunjac, jedinstveno, razigrano i promenljivo vino. Drugo vino koje se proizvodi u ovom podrumu jeste polusuvo belo vino Rasplet, od sorte italijanski rizling. To vino nastaje posebnim postupkom od samotoka probranog grožđa, isključivo ručnim radom, u ograničenoj količini od 1.000 boca.

Share

Najnovije vesti


MADERA: Čast nam je!

Restoran Madera nalazi se na listi Top 12 beogradskih restorana za 2018. godinu!



HOMA: Topli obrok za sve zaposlene!

Posvećeni vlasnici Vlastimir Puhalo i Filip Ćirić svakog dana čine sve što je potrebno da u svakom trenutku budu ispunjeni svi aspekti za dobro i uspešno ugostiteljstvo. 



Ugostitelj prodaje biznis za 12.500 evra

U tu cenu, kako sam kaže, ulazi sve od opreme potrebno za funkcionisanje jednog objekta te vrste.



Vodite li vinski dnevnik?

Udruženje Žene i vino izdalo je ovaj dnevnik kako bi olakšali vinarima i amaterima da svoje beleške o vinu “drže pod kontrolom”, na jednom mestu.



Heineken Lovefest Fire rasprodat!

Do dolaska Green Velvet-a, legende svetske elektro scene ostalo je još tri dana, a ulaznice za Heineken Lovefest Fire su gotovo rasprodate!