Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Botunjac

Kosta Botunjac RaspletNaziv vinarije  Podrum Botunjac

Adresa  Donje Zleginje, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarije     Kosta Botunjac

Godina osnivanja     1999.

Vinar   Kosta Botunjac

Lokacija vinograda  atar sela Donje Zleginje

Površina vinograda    1,5 ha

Vrsta zemljišta    smonica

Kooperacija  -

Godišnja proizvodnja  4.000 litara, 5.000 boca

Sorte grožđa  pino noar, italijanski rizling

Nazivi vina  Rasplet, Pino Botunjac

E-mail    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


BotunjacSvi oni koji su videli slike i probali vina Koste Botunjca tvrde da je on najbolji slikar među vinarima i najbolji vinar među slikarima. Ovaj Župljanin inspiraciju za svoja dela nalazi u raskošnoj prirodi koja okružuje Donje Zleginje, selo u kome se nalazi njegov podrum i 1,5 hektara vinograda. Priroda mu osim inspiracije redovno donosi još jedan dar: grozdove pino noara i italijanskog rizlinga, koje on znalački pretvara u božanski napitak.

U kući Botunjac oduvek se proizvodilo vino jer je porodica imala vinograde otkad je vinova loza došla u Župu. Danas se vinogradi nalaze iznad porodične kuće i podruma i po načinu na koji su zasađeni veoma su specifični. Naime, da bi se osigurao kvalitet roda, redovi vinove loze zasađeni su na razdaljini od tri metra. Pored toga, Kosta Botunjac dodatno smanjuje prinose tako što još u cvetanju uklanja skoro 50 odsto prinosa, a grozdove uklanja i kasnije. Poseban je i način na koji se vino spravlja jer je Kostin deda po majci iz nemačkog zarobljeništva kući poslao recept koji se i dan-danas čuva kao najveće porodično blago i predstavlja malu porodičnu tajnu. Vino se pravi bez bistrenja i bez pumpi, bez kvasaca i enzima, onako kako je to odvajkada bilo u porodici Botunjac. Kosta Botunjac počeo je da sadi pino noar sticajem okolnosti, ali kada je uvideo važnost i lepotu te sorte grožđa, potpuno joj se posvetio. Crveni kralj Burgundije, pino noar ili crni burgundac, kako ga mi nazivamo, veliki je izazov za mnoge vinare širom sveta jer je ta sorta nežna i zahtevna i izuzetno se teško uzgaja. Ni Kosta Botunjac nije odoleo tom izazovu, pa je rešio da stvori vino koje se rađa u potpunoj sintezi čoveka, zemlje, tradicije i nauke. Tako je nastao Pino Botunjac, jedinstveno, razigrano i promenljivo vino. Drugo vino koje se proizvodi u ovom podrumu jeste polusuvo belo vino Rasplet, od sorte italijanski rizling. To vino nastaje posebnim postupkom od samotoka probranog grožđa, isključivo ručnim radom, u ograničenoj količini od 1.000 boca.

Share

Najnovije vesti


U dijalogu sa životom

Jovan Mrđenović

Kada je daleke 1968. golobradi dečak krenuo put Beograda iz užičkog sela Ravni tapkajući prašnjavim drumom, bio je opsednut silnim mislima i velikim uzbuđenjem. Napuštao je selo za koje ga vezuju sva saznanja i uspomene. Rođen u...



Izabran pobednik regionalnog takmičenja Barcaffé Barista Cup

Finalno takmičenje Barcaffé Barista Cup završeno je 19. septembra u Ljubljani u Barcaffè Barista Trening centru, a prestižnu nagradu osvojio je Sanin Kandić.



Magija uniforme

Piše: Ashok Murty modni konsultant

Generalno, uniforma ima dva primarna zadatka: prvo, da onome koji je nosi omogući da što lakše i efikasnije obavlja svoju delatnost i drugo, da dâ vizuelnu prepoznatljivost i logično uklapanje u neku grupu....



Hoćemo li uvoziti konobare

Problem nedostatka radnika u ugostiteljstvu već dugo muči vlasnike lokala u Srbiji. Tokom leta jedva je moguće organizovati posao jer je veliki broj ljudi napustio matične lokale i otišao da radi na moru, po brodovima ili u drugim mestima koja,...



Restoran Amici

Restoran Amici otvoren je 15. septembra 2007. godine, tako da baš u vreme kada ga predstavljamo u časopisu proslavlja svoj dvanaesti rođendan. Iako bi se po godinama reklo da tek ulazi u pubertet, ovaj restoran davno je dokazao svoju zrelost u...