Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Botunjac

Kosta Botunjac RaspletNaziv vinarije  Podrum Botunjac

Adresa  Donje Zleginje, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarije     Kosta Botunjac

Godina osnivanja     1999.

Vinar   Kosta Botunjac

Lokacija vinograda  atar sela Donje Zleginje

Površina vinograda    1,5 ha

Vrsta zemljišta    smonica

Kooperacija  -

Godišnja proizvodnja  4.000 litara, 5.000 boca

Sorte grožđa  pino noar, italijanski rizling

Nazivi vina  Rasplet, Pino Botunjac

E-mail    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


BotunjacSvi oni koji su videli slike i probali vina Koste Botunjca tvrde da je on najbolji slikar među vinarima i najbolji vinar među slikarima. Ovaj Župljanin inspiraciju za svoja dela nalazi u raskošnoj prirodi koja okružuje Donje Zleginje, selo u kome se nalazi njegov podrum i 1,5 hektara vinograda. Priroda mu osim inspiracije redovno donosi još jedan dar: grozdove pino noara i italijanskog rizlinga, koje on znalački pretvara u božanski napitak.

U kući Botunjac oduvek se proizvodilo vino jer je porodica imala vinograde otkad je vinova loza došla u Župu. Danas se vinogradi nalaze iznad porodične kuće i podruma i po načinu na koji su zasađeni veoma su specifični. Naime, da bi se osigurao kvalitet roda, redovi vinove loze zasađeni su na razdaljini od tri metra. Pored toga, Kosta Botunjac dodatno smanjuje prinose tako što još u cvetanju uklanja skoro 50 odsto prinosa, a grozdove uklanja i kasnije. Poseban je i način na koji se vino spravlja jer je Kostin deda po majci iz nemačkog zarobljeništva kući poslao recept koji se i dan-danas čuva kao najveće porodično blago i predstavlja malu porodičnu tajnu. Vino se pravi bez bistrenja i bez pumpi, bez kvasaca i enzima, onako kako je to odvajkada bilo u porodici Botunjac. Kosta Botunjac počeo je da sadi pino noar sticajem okolnosti, ali kada je uvideo važnost i lepotu te sorte grožđa, potpuno joj se posvetio. Crveni kralj Burgundije, pino noar ili crni burgundac, kako ga mi nazivamo, veliki je izazov za mnoge vinare širom sveta jer je ta sorta nežna i zahtevna i izuzetno se teško uzgaja. Ni Kosta Botunjac nije odoleo tom izazovu, pa je rešio da stvori vino koje se rađa u potpunoj sintezi čoveka, zemlje, tradicije i nauke. Tako je nastao Pino Botunjac, jedinstveno, razigrano i promenljivo vino. Drugo vino koje se proizvodi u ovom podrumu jeste polusuvo belo vino Rasplet, od sorte italijanski rizling. To vino nastaje posebnim postupkom od samotoka probranog grožđa, isključivo ručnim radom, u ograničenoj količini od 1.000 boca.

Share

Najnovije vesti


Da li je to baš tako?

Jovan Mrđenović
ugostitelj

Ne prođe dan da neko od ljudi u poznijim godinama ne zacvili za dobrim starim vremenima i boemskim kafanama kojih više nema



Dobro se dobrim vraća

 Predstavljamo Udruženje Dobro delo... Stefan Nikolić iz Vršca govori nam o misiji, projektima i planovima udruženja čiji je osnivač. Pomisao na to koliko je malo potrebno da se učini dobro delo kada nam se za to ukaže prilika, pokrenula je 2012....



Ujedinjeni u regulisanju bakšiša

Piše: Deana Dimitrijević

Praksa davanja napojnica stara je koliko i ugostiteljstvo, a nastala je spontano. Nisu je nametnuli ni ugostitelji ni gosti, već jednostavno postoji oduvek. Međutim, nijedan pozitivan pravni propis Republike Srbije ne...



Ostajemo bez kultnih kafana

Dragi naši gosti, pošto je vaša omiljena kafana Tašmajdan restitucijom vraćena vlasnicima, koji ne žele s nama da nastave poslovanje, mi vam najsrdačnije zahvaljujemo što smo imali vas kao drage goste i prijatelje – stoji na natpisu koji je...



Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...