Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Botunjac

Kosta Botunjac RaspletNaziv vinarije  Podrum Botunjac

Adresa  Donje Zleginje, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarije     Kosta Botunjac

Godina osnivanja     1999.

Vinar   Kosta Botunjac

Lokacija vinograda  atar sela Donje Zleginje

Površina vinograda    1,5 ha

Vrsta zemljišta    smonica

Kooperacija  -

Godišnja proizvodnja  4.000 litara, 5.000 boca

Sorte grožđa  pino noar, italijanski rizling

Nazivi vina  Rasplet, Pino Botunjac

E-mail    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


BotunjacSvi oni koji su videli slike i probali vina Koste Botunjca tvrde da je on najbolji slikar među vinarima i najbolji vinar među slikarima. Ovaj Župljanin inspiraciju za svoja dela nalazi u raskošnoj prirodi koja okružuje Donje Zleginje, selo u kome se nalazi njegov podrum i 1,5 hektara vinograda. Priroda mu osim inspiracije redovno donosi još jedan dar: grozdove pino noara i italijanskog rizlinga, koje on znalački pretvara u božanski napitak.

U kući Botunjac oduvek se proizvodilo vino jer je porodica imala vinograde otkad je vinova loza došla u Župu. Danas se vinogradi nalaze iznad porodične kuće i podruma i po načinu na koji su zasađeni veoma su specifični. Naime, da bi se osigurao kvalitet roda, redovi vinove loze zasađeni su na razdaljini od tri metra. Pored toga, Kosta Botunjac dodatno smanjuje prinose tako što još u cvetanju uklanja skoro 50 odsto prinosa, a grozdove uklanja i kasnije. Poseban je i način na koji se vino spravlja jer je Kostin deda po majci iz nemačkog zarobljeništva kući poslao recept koji se i dan-danas čuva kao najveće porodično blago i predstavlja malu porodičnu tajnu. Vino se pravi bez bistrenja i bez pumpi, bez kvasaca i enzima, onako kako je to odvajkada bilo u porodici Botunjac. Kosta Botunjac počeo je da sadi pino noar sticajem okolnosti, ali kada je uvideo važnost i lepotu te sorte grožđa, potpuno joj se posvetio. Crveni kralj Burgundije, pino noar ili crni burgundac, kako ga mi nazivamo, veliki je izazov za mnoge vinare širom sveta jer je ta sorta nežna i zahtevna i izuzetno se teško uzgaja. Ni Kosta Botunjac nije odoleo tom izazovu, pa je rešio da stvori vino koje se rađa u potpunoj sintezi čoveka, zemlje, tradicije i nauke. Tako je nastao Pino Botunjac, jedinstveno, razigrano i promenljivo vino. Drugo vino koje se proizvodi u ovom podrumu jeste polusuvo belo vino Rasplet, od sorte italijanski rizling. To vino nastaje posebnim postupkom od samotoka probranog grožđa, isključivo ručnim radom, u ograničenoj količini od 1.000 boca.

Share

Najnovije vesti


GLOVO nastavlja rad

U kompaniji Glovo naš glavni prioritet tokom ove epidemije uvek su bezbednost, zdravlje i dobrobit naših zaposlenih, korisnika, kurira i partnera.

Vlada Srbije pokrenula je vanredne mere ograničenja kretanja i zatvaranje granica radi daljeg...



Plazma Stiksi: Nova Plazma sa najviše čokolade ikad!

Kompanija Bambi, lider na konditorskom tržištu, rešila je da obraduje sve ljubitelje Plazme novim ukusima u svom portfoliju. Nakon Plazma Kocke koja je naišla na jako pozitivne reakcije kod potrošača, sada je predstavljen novi proizvod. Kako bi...



Jovan Mrđenović kolumna

GOSPODINU S LJUBAVLJU

Ovo je pravi naslov za priču o Slobodanu Dakiću Daki, čuvenom ugostitelju iz Zemuna koji je marta 1981. godine otvorio kultni restoran Daka u mirnom kraju Zemuna, u Hercegovačkoj ulici. Time je počelo novo doba za...



Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...



Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...