Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Wineco

Naziv vinarije  Wineco

Adresa  Zadarska 7, 11000  Beograd

Vlasnik vinarije  Milun i Gvozden Radenković

Godina osnivanja   2000. 

Enolog    Živojin Damjanović

Lokacija vinograda    Župa, Biserno ostrvo, Smederevo

Površina vinograda     35 ha

Vrsta zemljišta     aluvijum, gajnjača i vulkanski tuf

Kooperacija  -

Godišnja proizvodnja  400.000 litara, 450 000 boca

Sorte grožđa  rajnski rizling, šardone, sovinjon blan, prokupac, kaberne sovinjon, merlo 

Nazivi vina  Chardonnay, Rhine Riesling, Sauvignon Blanc, Carigrad, Roze

E-mail      Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa      www.wineco.co.rs

Vinarija WinecoNasred vinorodnog sela Trnavci, na desetak kilometara od Aleksandrovca, nalazi se dom porodice Radenković, koja je vinarstvom i trgovinom počela da se bavi još sredinom 19. veka. Danas, njihovi potomci predstavljaju novu generaciju vinara čija je misija da još jednom ispričaju skoro zaboravljenu vinsku priču iz Župe. Moderna priča o Vinariji Wineco počinje devedesetih godina, posle povratka Miluna Radenkovića iz Rusije, gde je stekao kapital koji je uložen u vinarski biznis. Međutim, tek 2000. godine Milun zajedno sa svojim bratancem Gvozdenom osniva preduzeće Wineco i posvećuje se proizvodnji vina na osnovu savremene enologije i ekoloških principa. Na samom početku Radenkovići su shvatili da će srpsko vinarstvo imati problema sa sirovinama jer je nemoguće kupovati jeftino grožđe i praviti dobro vino. Tako su Radenkovići, pošto nisu uspeli da se prošire u Župi, kupili zemlju i zasnovali zasade belih sorti grožđa na Bisernom ostrvu kraj Bačkog Gradišta. Na toj adi pitome Tise, nekadašnjem imanju austrijskog grofa Gideona Rohoncija, posađene su sorte chardonnay, sauvignon blanc i rajnski rizling, od kojih se proizvode sva bela vina Vinarije Wineco. Roze i crveno vino su od prokupca, zasađenog na župskim brdima Varina i Carigrad, i od kaberne sovinjona i merloa, koje za kupažu Carigrad Radenkovići za sada kupuju u Makedoniji. Želeći da potpuno kontroliše proizvodnju, Wineco je za ove crvene sorte grožđa kupio i zemljište na Lozovičkom brdu u Smederevskom vinogorju. Proces proizvodnje vina obavlja se u tehnološki veoma dobro opremljenom podrumu, u sudovima od inoksa domaće proizvodnje, gde se odvija kontrolisana fermentacija, hladna stabilizacija i držanje vina u sferi inertnog gasa. Godišnja proizvodnja danas iznosi čak 400.000 litara, što vinariju dovodi u red najvećih privatnih proizvođača vina u Srbiji. Zato Wineco planira da na Bisernom ostrvu napravi još jedan podrum koji bi mogao da u potpunosti kompletira proizvodnju belog vina. 

Share

Najnovije vesti


Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...



Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...



Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...



Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...



»Perfetto« dan u vašem domu

Iako su praznici uveliko prošli, zimska čarolija ipak ne napušta domove. Vreme provedeno u toplom domu je čarobnije od svakog drugog trenutka. Dan je i dalje kratak, hladan i često sumoran, pa jedino što preostaje jeste da nakon radnog dana sa...