Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Ivanović

Prokupac Vinarija IvanovićNaziv vinarije   Vinarija Ivanović 

Adresa   Karađorđeva 18, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarije    Dragoslav Ivanović

Godina osnivanja    1996.

Vinar   Dragoslav Ivanović; konsultant Lorenco Maini

Lokacija vinograda    Aleksandrovac, Borje, Varina

Površina vinograda   1,2 ha

Vrsta zemljišta    krečnjak, glina

Kooperacija   Župa, 5 ha

Godišnja proizvodnja   30.000 litara, 40.000 boca

Sorte grožđa   italijanski rizling, rajnski rizling, tamjanika, merlo, prokupac, kaberne sovinjon, vranac 

Nazivi vina  Prokupac, Rizling, Tamjanika, Petit Rose, Zanos

E-mail    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa    www.ivanovicvino.com

Lepota pejzaža, vinograda i ljudi sa pitomih brda Župe još početkom prošlog veka toliko je zadivila francuskog konzula Dekoa da je u svoj dnevnik zapisao: „Župa je srpska Burgundija.“ Vino ima moć da spaja ljude, pa je igrom slučaja sto godina kasnije ponovo povezala Francusku i Župu. Tako su dva Francuza, Emanuel Kenig i Siril Bonžiro, počela saradnju sa Dragoslavom Ivanovićem, vinarom iz Aleksandrovca, sa željom da preskoče granice i da sve najbolje iz burgundske vinske kulture utkaju u ono što se u Župi neguje vekovima. Da ova vinska lepeza bude još šarenija, trojci se priključuje i tehnolog iz Italije Lorenco Maini, uz čiju pomoć nastaje Prokupac 2003, vino koje je tu drevnu sortu vratilo iz neopravdanog zaborava.

Iako je Dragoslav – Gaga Ivanović završio organsku hemiju, radio u barutani i kao programer, prevagnula je ljubav prema vinu, pa je 1996. godine osnovana Vinarija Ivanović. Na taj način u potpunosti je oživela vinarska porodična tradicija Ivanovića, koji mogu da se pohvale predratnom proizvodnjom od 500.000 litara vina. Danas Ivanović korača putevima predaka jer je, između ostalog, uspeo da na najbolji mogući način stare dedine recepte ugradi u filozofiju Vinarije da se vino proizvodi u vinogradu. Kontrolisani prinos i zelena berba striktno se poštuju, a pre vinifikacije oštećena i zelena zrna se odstranjuju da bi proizvedeno vino moglo da u svakom pogledu prikaže podneblje i velike napore koji su u njega uloženi. 

Vinarija Ivanović neće povećavati količine proizvedenog vina, ali je zato u planu povećavanje zasada i podizanje kvaliteta vina, za kojim u svom podrumu posvećeno traga. Naročito obećavaju njegovi eksperimenti sa barik buradi raznog porekla, kao i sa grožđem koje je gajeno na različitim terenima. 

Planovi Vinarije vezani su i za razvoj vinskog turizma koji bi, po mišljenju Ivanovića, udruživanjem župskih vinara i realizovanjem jedinstvene vinske mape veoma brzo ostvario velike potencijale koje ima to podneblje.

Share

Najnovije vesti


Svako u srcu nosi svoju kafanu

Jovan Mrđenović

ugostitelj

Beograd 1867. slavi povratak kneza Mihaila Obrenovića iz Carigrada, gde mu je turski sultan uručio ferman o predaji srpskih gradova. U kafani Srpska kruna priređeno je veliko slavlje. Tim povodom došao je Jaša Ignjatović...



Danuška Kumara

Danuška Kumara

Glavni kuvar hotela Hyatt Regency Beograd 



Iris New Balkan Cuisine

Iris New Balkan Cuisine, fine dining restoran, Beogradu je pre nešto više od dve godine, kada je otvoren, doneo novi koncept ugostiteljstva. Malo ko je verovao u njegov opstanak, ali zahvaljujući ogromnom entuzijazmu zaposlenih i ljubavi prema...



Tajna uspeha je u radu, posvećenosti i viziji

Mihailo Janković

direktor kompanije Nectar, govori za CaféBar network povodom obeležavanja jubileja, 20 godina uspešnog poslovanja kompanije Nectar



Coca-Cola inspirisala sve da budu Deda Mraz i usreće decu iz SOS sela Srbije

Ove Nove godine 170 dece iz SOS dečijih sela u Kraljevu i Sremskoj Kamenici iskusiće radost praznika i provesti nezaboravno zimovanje zahvaljujući građanima Srbije i kompaniji Coca-Cola.