Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Ivanović

Prokupac Vinarija IvanovićNaziv vinarije   Vinarija Ivanović 

Adresa   Karađorđeva 18, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarije    Dragoslav Ivanović

Godina osnivanja    1996.

Vinar   Dragoslav Ivanović; konsultant Lorenco Maini

Lokacija vinograda    Aleksandrovac, Borje, Varina

Površina vinograda   1,2 ha

Vrsta zemljišta    krečnjak, glina

Kooperacija   Župa, 5 ha

Godišnja proizvodnja   30.000 litara, 40.000 boca

Sorte grožđa   italijanski rizling, rajnski rizling, tamjanika, merlo, prokupac, kaberne sovinjon, vranac 

Nazivi vina  Prokupac, Rizling, Tamjanika, Petit Rose, Zanos

E-mail    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa    www.ivanovicvino.com

Lepota pejzaža, vinograda i ljudi sa pitomih brda Župe još početkom prošlog veka toliko je zadivila francuskog konzula Dekoa da je u svoj dnevnik zapisao: „Župa je srpska Burgundija.“ Vino ima moć da spaja ljude, pa je igrom slučaja sto godina kasnije ponovo povezala Francusku i Župu. Tako su dva Francuza, Emanuel Kenig i Siril Bonžiro, počela saradnju sa Dragoslavom Ivanovićem, vinarom iz Aleksandrovca, sa željom da preskoče granice i da sve najbolje iz burgundske vinske kulture utkaju u ono što se u Župi neguje vekovima. Da ova vinska lepeza bude još šarenija, trojci se priključuje i tehnolog iz Italije Lorenco Maini, uz čiju pomoć nastaje Prokupac 2003, vino koje je tu drevnu sortu vratilo iz neopravdanog zaborava.

Iako je Dragoslav – Gaga Ivanović završio organsku hemiju, radio u barutani i kao programer, prevagnula je ljubav prema vinu, pa je 1996. godine osnovana Vinarija Ivanović. Na taj način u potpunosti je oživela vinarska porodična tradicija Ivanovića, koji mogu da se pohvale predratnom proizvodnjom od 500.000 litara vina. Danas Ivanović korača putevima predaka jer je, između ostalog, uspeo da na najbolji mogući način stare dedine recepte ugradi u filozofiju Vinarije da se vino proizvodi u vinogradu. Kontrolisani prinos i zelena berba striktno se poštuju, a pre vinifikacije oštećena i zelena zrna se odstranjuju da bi proizvedeno vino moglo da u svakom pogledu prikaže podneblje i velike napore koji su u njega uloženi. 

Vinarija Ivanović neće povećavati količine proizvedenog vina, ali je zato u planu povećavanje zasada i podizanje kvaliteta vina, za kojim u svom podrumu posvećeno traga. Naročito obećavaju njegovi eksperimenti sa barik buradi raznog porekla, kao i sa grožđem koje je gajeno na različitim terenima. 

Planovi Vinarije vezani su i za razvoj vinskog turizma koji bi, po mišljenju Ivanovića, udruživanjem župskih vinara i realizovanjem jedinstvene vinske mape veoma brzo ostvario velike potencijale koje ima to podneblje.

Share

Najnovije vesti


Da li je to baš tako?

Jovan Mrđenović
ugostitelj

Ne prođe dan da neko od ljudi u poznijim godinama ne zacvili za dobrim starim vremenima i boemskim kafanama kojih više nema



Dobro se dobrim vraća

 Predstavljamo Udruženje Dobro delo... Stefan Nikolić iz Vršca govori nam o misiji, projektima i planovima udruženja čiji je osnivač. Pomisao na to koliko je malo potrebno da se učini dobro delo kada nam se za to ukaže prilika, pokrenula je 2012....



Ujedinjeni u regulisanju bakšiša

Piše: Deana Dimitrijević

Praksa davanja napojnica stara je koliko i ugostiteljstvo, a nastala je spontano. Nisu je nametnuli ni ugostitelji ni gosti, već jednostavno postoji oduvek. Međutim, nijedan pozitivan pravni propis Republike Srbije ne...



Ostajemo bez kultnih kafana

Dragi naši gosti, pošto je vaša omiljena kafana Tašmajdan restitucijom vraćena vlasnicima, koji ne žele s nama da nastave poslovanje, mi vam najsrdačnije zahvaljujemo što smo imali vas kao drage goste i prijatelje – stoji na natpisu koji je...



Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...