Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Ivanović

Prokupac Vinarija IvanovićNaziv vinarije   Vinarija Ivanović 

Adresa   Karađorđeva 18, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarije    Dragoslav Ivanović

Godina osnivanja    1996.

Vinar   Dragoslav Ivanović; konsultant Lorenco Maini

Lokacija vinograda    Aleksandrovac, Borje, Varina

Površina vinograda   1,2 ha

Vrsta zemljišta    krečnjak, glina

Kooperacija   Župa, 5 ha

Godišnja proizvodnja   30.000 litara, 40.000 boca

Sorte grožđa   italijanski rizling, rajnski rizling, tamjanika, merlo, prokupac, kaberne sovinjon, vranac 

Nazivi vina  Prokupac, Rizling, Tamjanika, Petit Rose, Zanos

E-mail    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa    www.ivanovicvino.com

Lepota pejzaža, vinograda i ljudi sa pitomih brda Župe još početkom prošlog veka toliko je zadivila francuskog konzula Dekoa da je u svoj dnevnik zapisao: „Župa je srpska Burgundija.“ Vino ima moć da spaja ljude, pa je igrom slučaja sto godina kasnije ponovo povezala Francusku i Župu. Tako su dva Francuza, Emanuel Kenig i Siril Bonžiro, počela saradnju sa Dragoslavom Ivanovićem, vinarom iz Aleksandrovca, sa željom da preskoče granice i da sve najbolje iz burgundske vinske kulture utkaju u ono što se u Župi neguje vekovima. Da ova vinska lepeza bude još šarenija, trojci se priključuje i tehnolog iz Italije Lorenco Maini, uz čiju pomoć nastaje Prokupac 2003, vino koje je tu drevnu sortu vratilo iz neopravdanog zaborava.

Iako je Dragoslav – Gaga Ivanović završio organsku hemiju, radio u barutani i kao programer, prevagnula je ljubav prema vinu, pa je 1996. godine osnovana Vinarija Ivanović. Na taj način u potpunosti je oživela vinarska porodična tradicija Ivanovića, koji mogu da se pohvale predratnom proizvodnjom od 500.000 litara vina. Danas Ivanović korača putevima predaka jer je, između ostalog, uspeo da na najbolji mogući način stare dedine recepte ugradi u filozofiju Vinarije da se vino proizvodi u vinogradu. Kontrolisani prinos i zelena berba striktno se poštuju, a pre vinifikacije oštećena i zelena zrna se odstranjuju da bi proizvedeno vino moglo da u svakom pogledu prikaže podneblje i velike napore koji su u njega uloženi. 

Vinarija Ivanović neće povećavati količine proizvedenog vina, ali je zato u planu povećavanje zasada i podizanje kvaliteta vina, za kojim u svom podrumu posvećeno traga. Naročito obećavaju njegovi eksperimenti sa barik buradi raznog porekla, kao i sa grožđem koje je gajeno na različitim terenima. 

Planovi Vinarije vezani su i za razvoj vinskog turizma koji bi, po mišljenju Ivanovića, udruživanjem župskih vinara i realizovanjem jedinstvene vinske mape veoma brzo ostvario velike potencijale koje ima to podneblje.

Share

Najnovije vesti


U dijalogu sa životom

Jovan Mrđenović

Kada je daleke 1968. golobradi dečak krenuo put Beograda iz užičkog sela Ravni tapkajući prašnjavim drumom, bio je opsednut silnim mislima i velikim uzbuđenjem. Napuštao je selo za koje ga vezuju sva saznanja i uspomene. Rođen u...



Izabran pobednik regionalnog takmičenja Barcaffé Barista Cup

Finalno takmičenje Barcaffé Barista Cup završeno je 19. septembra u Ljubljani u Barcaffè Barista Trening centru, a prestižnu nagradu osvojio je Sanin Kandić.



Magija uniforme

Piše: Ashok Murty modni konsultant

Generalno, uniforma ima dva primarna zadatka: prvo, da onome koji je nosi omogući da što lakše i efikasnije obavlja svoju delatnost i drugo, da dâ vizuelnu prepoznatljivost i logično uklapanje u neku grupu....



Hoćemo li uvoziti konobare

Problem nedostatka radnika u ugostiteljstvu već dugo muči vlasnike lokala u Srbiji. Tokom leta jedva je moguće organizovati posao jer je veliki broj ljudi napustio matične lokale i otišao da radi na moru, po brodovima ili u drugim mestima koja,...



Restoran Amici

Restoran Amici otvoren je 15. septembra 2007. godine, tako da baš u vreme kada ga predstavljamo u časopisu proslavlja svoj dvanaesti rođendan. Iako bi se po godinama reklo da tek ulazi u pubertet, ovaj restoran davno je dokazao svoju zrelost u...