Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Ivanović

Prokupac Vinarija IvanovićNaziv vinarije   Vinarija Ivanović 

Adresa   Karađorđeva 18, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarije    Dragoslav Ivanović

Godina osnivanja    1996.

Vinar   Dragoslav Ivanović; konsultant Lorenco Maini

Lokacija vinograda    Aleksandrovac, Borje, Varina

Površina vinograda   1,2 ha

Vrsta zemljišta    krečnjak, glina

Kooperacija   Župa, 5 ha

Godišnja proizvodnja   30.000 litara, 40.000 boca

Sorte grožđa   italijanski rizling, rajnski rizling, tamjanika, merlo, prokupac, kaberne sovinjon, vranac 

Nazivi vina  Prokupac, Rizling, Tamjanika, Petit Rose, Zanos

E-mail    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa    www.ivanovicvino.com

Lepota pejzaža, vinograda i ljudi sa pitomih brda Župe još početkom prošlog veka toliko je zadivila francuskog konzula Dekoa da je u svoj dnevnik zapisao: „Župa je srpska Burgundija.“ Vino ima moć da spaja ljude, pa je igrom slučaja sto godina kasnije ponovo povezala Francusku i Župu. Tako su dva Francuza, Emanuel Kenig i Siril Bonžiro, počela saradnju sa Dragoslavom Ivanovićem, vinarom iz Aleksandrovca, sa željom da preskoče granice i da sve najbolje iz burgundske vinske kulture utkaju u ono što se u Župi neguje vekovima. Da ova vinska lepeza bude još šarenija, trojci se priključuje i tehnolog iz Italije Lorenco Maini, uz čiju pomoć nastaje Prokupac 2003, vino koje je tu drevnu sortu vratilo iz neopravdanog zaborava.

Iako je Dragoslav – Gaga Ivanović završio organsku hemiju, radio u barutani i kao programer, prevagnula je ljubav prema vinu, pa je 1996. godine osnovana Vinarija Ivanović. Na taj način u potpunosti je oživela vinarska porodična tradicija Ivanovića, koji mogu da se pohvale predratnom proizvodnjom od 500.000 litara vina. Danas Ivanović korača putevima predaka jer je, između ostalog, uspeo da na najbolji mogući način stare dedine recepte ugradi u filozofiju Vinarije da se vino proizvodi u vinogradu. Kontrolisani prinos i zelena berba striktno se poštuju, a pre vinifikacije oštećena i zelena zrna se odstranjuju da bi proizvedeno vino moglo da u svakom pogledu prikaže podneblje i velike napore koji su u njega uloženi. 

Vinarija Ivanović neće povećavati količine proizvedenog vina, ali je zato u planu povećavanje zasada i podizanje kvaliteta vina, za kojim u svom podrumu posvećeno traga. Naročito obećavaju njegovi eksperimenti sa barik buradi raznog porekla, kao i sa grožđem koje je gajeno na različitim terenima. 

Planovi Vinarije vezani su i za razvoj vinskog turizma koji bi, po mišljenju Ivanovića, udruživanjem župskih vinara i realizovanjem jedinstvene vinske mape veoma brzo ostvario velike potencijale koje ima to podneblje.

Share

Najnovije vesti


Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...



Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...



Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...



Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...



»Perfetto« dan u vašem domu

Iako su praznici uveliko prošli, zimska čarolija ipak ne napušta domove. Vreme provedeno u toplom domu je čarobnije od svakog drugog trenutka. Dan je i dalje kratak, hladan i često sumoran, pa jedino što preostaje jeste da nakon radnog dana sa...