Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Mihajlović

Naziv vinarije  Podrum Mihajlović 

Adresa  Ržanica, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarije   porodica Mihajlović

Godina osnivanja   1985.

Vinar  Dejan Mihajlović

Lokacija vinograda Ržanica, Jovetinac, Kapovac

Površina vinograda3,5 ha

Vrsta zemljištapeskovito zemljište

Kooperacija  0,5 ha, Župa

Godišnja proizvodnja  30.000 litara, 40.000 boca

Sorte grožđa  italijanski rizling, tamjanika, župski bojadiser, vranac, prokupac, burgundac crni

Nazivi vina  Dragulj, Biser, Tamjanika, Vranac, Italijanski Rizling, Cabernet Sauvignon, Prokupac

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Podrum  MihajlovićIako je tradicija uzgajanja vinove loze u Župi Aleksandrovačkoj duga vekovima, Dejan Mihajlović iz Ržanice tek pre nekoliko godina ozbiljno se posvetio kvalitetnom gajenju vinograda i proizvodnji vrhunskih vina. On je tako nastavio tradiciju porodice Mihajlović u proizvodnji vina koju je započeo još njegov deda pre 150 godina, a nastavili otac i stric, koji je i danas glavni operativac vinarskog posla te župske porodice.

Mihajlovići, čiji se podrumi nalaze u Ržanici iznad Aleksandrovca, a pogoni za finalizaciju u samom gradu, imaju oko tri i po hektara sopstvenih vinograda na kojima uzgajaju birane sorte grožđa i planiraju da te zasade povećaju kako bi mogli da prošire paletu vina. Samo tako će, kako kažu, moći da udovolje potražnji za njihovim vinima, koja se mogu probati u ugostiteljskim objektima u većim gradovima u Srbiji: Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu. 

Pobornici pristupa da se informacije o kvalitetu vina prenose preporukom, Mihajlovići vode računa o tome gde daju svoja vina i ne žele da zbog kvantiteta pokvare kvalitet. Kako su za dobar plasman ipak potrebni profesionalci, Mihajlovići pregovaraju s jednom od najvećih distributerskih kuća u Srbiji da preuzme prodaju njihovih vina.

Vlasnici Vinarije Mihajlović trenutno rade na regulisanju zaštite geografskog porekla svojih vina jer smatraju da je to budućnost vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, kao i svuda u svetu.

Osim novih zasada, Mihajlovići planiraju i proizvodnju novih vrsta vina čiju će osnovu činiti kupaže, a već su počeli proizvodnju vina kasne berbe – oko 1.600 litara. Vinarija već poseduje sopstvenu mašinu za flaširanje vina, a planira se modernizacija podruma, iako se Mihajlovići ne odriču ni stare tehnologije i metoda pravljenja vina.

Mihajlovići će uskoro završiti uređenje odgovarajućeg prostora u kome će istovremeno 30-40 posetilaca moći da uživa u degustaciji vina i gastronomskim specijalitetima tog kraja. Dugoročno, vlasnici Vinarije Mihajlović planiraju i izgradnju smeštajnih kapaciteta.

Share

Najnovije vesti


Nebojša Dugalić: Želim da se rodim u nekoj novoj ulozi

Nakon dvojice uspešnih sportista, domaćin Jezdić odlučio je da u Lavovske priče dovede i jednog umetnika, a ono što smo čuli od Nebojše Dugalića otvorilo nam je brojne životne perspektive. Riblji restoran s poreklom

Bogato i jedinstveno kulinarsko nasleđe od Gibraltara do Indijskog okeana opet je u gastronomskoj oazi mediteranske kuhinje restorana Porto Malteze. Domaće pivo od sladovine proizvedene od 100% ječma sa srpskih njiva

Udruženje pivara Srbije organizovalo je posetu sladari u Bačkoj Palanci, članici Soufflet grupe, koja za domaće, ali i izvozna tržišta, proizvodi slad za potrebe pivarske industrije.Moj muž u nemogućoj misiji

Dok mi se slobodna subota nekada podrazumevala kao dan stvoren za uživanje, vremenom je postala presedan. Nemoguća misija. Sve dok moj muž nije odlučio to da promeni.Top 12 beogradskih restorana za 2019

Godinu dana istraživali smo i obilazili restorane u Beogradu da bismo vam predstavili Top 12 beogradskih restorana za 2019.