Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Mihajlović

Naziv vinarije  Podrum Mihajlović 

Adresa  Ržanica, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarije   porodica Mihajlović

Godina osnivanja   1985.

Vinar  Dejan Mihajlović

Lokacija vinograda Ržanica, Jovetinac, Kapovac

Površina vinograda3,5 ha

Vrsta zemljištapeskovito zemljište

Kooperacija  0,5 ha, Župa

Godišnja proizvodnja  30.000 litara, 40.000 boca

Sorte grožđa  italijanski rizling, tamjanika, župski bojadiser, vranac, prokupac, burgundac crni

Nazivi vina  Dragulj, Biser, Tamjanika, Vranac, Italijanski Rizling, Cabernet Sauvignon, Prokupac

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Podrum  MihajlovićIako je tradicija uzgajanja vinove loze u Župi Aleksandrovačkoj duga vekovima, Dejan Mihajlović iz Ržanice tek pre nekoliko godina ozbiljno se posvetio kvalitetnom gajenju vinograda i proizvodnji vrhunskih vina. On je tako nastavio tradiciju porodice Mihajlović u proizvodnji vina koju je započeo još njegov deda pre 150 godina, a nastavili otac i stric, koji je i danas glavni operativac vinarskog posla te župske porodice.

Mihajlovići, čiji se podrumi nalaze u Ržanici iznad Aleksandrovca, a pogoni za finalizaciju u samom gradu, imaju oko tri i po hektara sopstvenih vinograda na kojima uzgajaju birane sorte grožđa i planiraju da te zasade povećaju kako bi mogli da prošire paletu vina. Samo tako će, kako kažu, moći da udovolje potražnji za njihovim vinima, koja se mogu probati u ugostiteljskim objektima u većim gradovima u Srbiji: Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu. 

Pobornici pristupa da se informacije o kvalitetu vina prenose preporukom, Mihajlovići vode računa o tome gde daju svoja vina i ne žele da zbog kvantiteta pokvare kvalitet. Kako su za dobar plasman ipak potrebni profesionalci, Mihajlovići pregovaraju s jednom od najvećih distributerskih kuća u Srbiji da preuzme prodaju njihovih vina.

Vlasnici Vinarije Mihajlović trenutno rade na regulisanju zaštite geografskog porekla svojih vina jer smatraju da je to budućnost vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, kao i svuda u svetu.

Osim novih zasada, Mihajlovići planiraju i proizvodnju novih vrsta vina čiju će osnovu činiti kupaže, a već su počeli proizvodnju vina kasne berbe – oko 1.600 litara. Vinarija već poseduje sopstvenu mašinu za flaširanje vina, a planira se modernizacija podruma, iako se Mihajlovići ne odriču ni stare tehnologije i metoda pravljenja vina.

Mihajlovići će uskoro završiti uređenje odgovarajućeg prostora u kome će istovremeno 30-40 posetilaca moći da uživa u degustaciji vina i gastronomskim specijalitetima tog kraja. Dugoročno, vlasnici Vinarije Mihajlović planiraju i izgradnju smeštajnih kapaciteta.

Share

Najnovije vesti


U dijalogu sa životom

Jovan Mrđenović

Kada je daleke 1968. golobradi dečak krenuo put Beograda iz užičkog sela Ravni tapkajući prašnjavim drumom, bio je opsednut silnim mislima i velikim uzbuđenjem. Napuštao je selo za koje ga vezuju sva saznanja i uspomene. Rođen u...



Izabran pobednik regionalnog takmičenja Barcaffé Barista Cup

Finalno takmičenje Barcaffé Barista Cup završeno je 19. septembra u Ljubljani u Barcaffè Barista Trening centru, a prestižnu nagradu osvojio je Sanin Kandić.



Magija uniforme

Piše: Ashok Murty modni konsultant

Generalno, uniforma ima dva primarna zadatka: prvo, da onome koji je nosi omogući da što lakše i efikasnije obavlja svoju delatnost i drugo, da dâ vizuelnu prepoznatljivost i logično uklapanje u neku grupu....



Hoćemo li uvoziti konobare

Problem nedostatka radnika u ugostiteljstvu već dugo muči vlasnike lokala u Srbiji. Tokom leta jedva je moguće organizovati posao jer je veliki broj ljudi napustio matične lokale i otišao da radi na moru, po brodovima ili u drugim mestima koja,...



Restoran Amici

Restoran Amici otvoren je 15. septembra 2007. godine, tako da baš u vreme kada ga predstavljamo u časopisu proslavlja svoj dvanaesti rođendan. Iako bi se po godinama reklo da tek ulazi u pubertet, ovaj restoran davno je dokazao svoju zrelost u...