Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Mihajlović

Naziv vinarije  Podrum Mihajlović 

Adresa  Ržanica, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarije   porodica Mihajlović

Godina osnivanja   1985.

Vinar  Dejan Mihajlović

Lokacija vinograda Ržanica, Jovetinac, Kapovac

Površina vinograda3,5 ha

Vrsta zemljištapeskovito zemljište

Kooperacija  0,5 ha, Župa

Godišnja proizvodnja  30.000 litara, 40.000 boca

Sorte grožđa  italijanski rizling, tamjanika, župski bojadiser, vranac, prokupac, burgundac crni

Nazivi vina  Dragulj, Biser, Tamjanika, Vranac, Italijanski Rizling, Cabernet Sauvignon, Prokupac

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Podrum  MihajlovićIako je tradicija uzgajanja vinove loze u Župi Aleksandrovačkoj duga vekovima, Dejan Mihajlović iz Ržanice tek pre nekoliko godina ozbiljno se posvetio kvalitetnom gajenju vinograda i proizvodnji vrhunskih vina. On je tako nastavio tradiciju porodice Mihajlović u proizvodnji vina koju je započeo još njegov deda pre 150 godina, a nastavili otac i stric, koji je i danas glavni operativac vinarskog posla te župske porodice.

Mihajlovići, čiji se podrumi nalaze u Ržanici iznad Aleksandrovca, a pogoni za finalizaciju u samom gradu, imaju oko tri i po hektara sopstvenih vinograda na kojima uzgajaju birane sorte grožđa i planiraju da te zasade povećaju kako bi mogli da prošire paletu vina. Samo tako će, kako kažu, moći da udovolje potražnji za njihovim vinima, koja se mogu probati u ugostiteljskim objektima u većim gradovima u Srbiji: Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu. 

Pobornici pristupa da se informacije o kvalitetu vina prenose preporukom, Mihajlovići vode računa o tome gde daju svoja vina i ne žele da zbog kvantiteta pokvare kvalitet. Kako su za dobar plasman ipak potrebni profesionalci, Mihajlovići pregovaraju s jednom od najvećih distributerskih kuća u Srbiji da preuzme prodaju njihovih vina.

Vlasnici Vinarije Mihajlović trenutno rade na regulisanju zaštite geografskog porekla svojih vina jer smatraju da je to budućnost vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, kao i svuda u svetu.

Osim novih zasada, Mihajlovići planiraju i proizvodnju novih vrsta vina čiju će osnovu činiti kupaže, a već su počeli proizvodnju vina kasne berbe – oko 1.600 litara. Vinarija već poseduje sopstvenu mašinu za flaširanje vina, a planira se modernizacija podruma, iako se Mihajlovići ne odriču ni stare tehnologije i metoda pravljenja vina.

Mihajlovići će uskoro završiti uređenje odgovarajućeg prostora u kome će istovremeno 30-40 posetilaca moći da uživa u degustaciji vina i gastronomskim specijalitetima tog kraja. Dugoročno, vlasnici Vinarije Mihajlović planiraju i izgradnju smeštajnih kapaciteta.

Share

Najnovije vesti


GLOVO nastavlja rad

U kompaniji Glovo naš glavni prioritet tokom ove epidemije uvek su bezbednost, zdravlje i dobrobit naših zaposlenih, korisnika, kurira i partnera.

Vlada Srbije pokrenula je vanredne mere ograničenja kretanja i zatvaranje granica radi daljeg...Plazma Stiksi: Nova Plazma sa najviše čokolade ikad!

Kompanija Bambi, lider na konditorskom tržištu, rešila je da obraduje sve ljubitelje Plazme novim ukusima u svom portfoliju. Nakon Plazma Kocke koja je naišla na jako pozitivne reakcije kod potrošača, sada je predstavljen novi proizvod. Kako bi...Jovan Mrđenović kolumna

GOSPODINU S LJUBAVLJU

Ovo je pravi naslov za priču o Slobodanu Dakiću Daki, čuvenom ugostitelju iz Zemuna koji je marta 1981. godine otvorio kultni restoran Daka u mirnom kraju Zemuna, u Hercegovačkoj ulici. Time je počelo novo doba za...Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...