Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Mihajlović

Naziv vinarije  Podrum Mihajlović 

Adresa  Ržanica, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarije   porodica Mihajlović

Godina osnivanja   1985.

Vinar  Dejan Mihajlović

Lokacija vinograda Ržanica, Jovetinac, Kapovac

Površina vinograda3,5 ha

Vrsta zemljištapeskovito zemljište

Kooperacija  0,5 ha, Župa

Godišnja proizvodnja  30.000 litara, 40.000 boca

Sorte grožđa  italijanski rizling, tamjanika, župski bojadiser, vranac, prokupac, burgundac crni

Nazivi vina  Dragulj, Biser, Tamjanika, Vranac, Italijanski Rizling, Cabernet Sauvignon, Prokupac

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Podrum  MihajlovićIako je tradicija uzgajanja vinove loze u Župi Aleksandrovačkoj duga vekovima, Dejan Mihajlović iz Ržanice tek pre nekoliko godina ozbiljno se posvetio kvalitetnom gajenju vinograda i proizvodnji vrhunskih vina. On je tako nastavio tradiciju porodice Mihajlović u proizvodnji vina koju je započeo još njegov deda pre 150 godina, a nastavili otac i stric, koji je i danas glavni operativac vinarskog posla te župske porodice.

Mihajlovići, čiji se podrumi nalaze u Ržanici iznad Aleksandrovca, a pogoni za finalizaciju u samom gradu, imaju oko tri i po hektara sopstvenih vinograda na kojima uzgajaju birane sorte grožđa i planiraju da te zasade povećaju kako bi mogli da prošire paletu vina. Samo tako će, kako kažu, moći da udovolje potražnji za njihovim vinima, koja se mogu probati u ugostiteljskim objektima u većim gradovima u Srbiji: Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu. 

Pobornici pristupa da se informacije o kvalitetu vina prenose preporukom, Mihajlovići vode računa o tome gde daju svoja vina i ne žele da zbog kvantiteta pokvare kvalitet. Kako su za dobar plasman ipak potrebni profesionalci, Mihajlovići pregovaraju s jednom od najvećih distributerskih kuća u Srbiji da preuzme prodaju njihovih vina.

Vlasnici Vinarije Mihajlović trenutno rade na regulisanju zaštite geografskog porekla svojih vina jer smatraju da je to budućnost vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, kao i svuda u svetu.

Osim novih zasada, Mihajlovići planiraju i proizvodnju novih vrsta vina čiju će osnovu činiti kupaže, a već su počeli proizvodnju vina kasne berbe – oko 1.600 litara. Vinarija već poseduje sopstvenu mašinu za flaširanje vina, a planira se modernizacija podruma, iako se Mihajlovići ne odriču ni stare tehnologije i metoda pravljenja vina.

Mihajlovići će uskoro završiti uređenje odgovarajućeg prostora u kome će istovremeno 30-40 posetilaca moći da uživa u degustaciji vina i gastronomskim specijalitetima tog kraja. Dugoročno, vlasnici Vinarije Mihajlović planiraju i izgradnju smeštajnih kapaciteta.

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...