Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinska kuća Sava

Naziv vinarije  Vinska kuća Sava

Adresa  Tržac, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarijeSava Minić

Godina osnivanja1998. 

Vinar  Vlada Gajić

Lokacija vinograda     Gradina, atar sela Tržac

Površina vinograda     1,5 ha

Vrsta zemljištasmonica

Kooperacija  Župa, 1 ha

Godišnja proizvodnja  15.000 litara, 20.000 boca

Sorte grožđa  tamjanika, italijanski rizling, rajnski rizling, proukupac, game

Nazivi vina  Gradina Crvena, Gradina Bela, Gradina Rajnski Rizling

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Blagorodne padine Župe aleksandrovačke iznedrile su mnoge porodice koje su se generacijama bavile gajenjem grožđa i proizvodnjom vina i nadaleko pronosile ugled župskih vinara. Među njih spada i Sava Minić, čije se imanje nalazi u selu Tržac. Za nastavak porodične tradicije pobrinuće se njegov unuk Vladislav Gajić, koji je u detinjstvu svaki raspust provodio u dedinim vinogradima i koji danas živi malo u Beogradu malo u Župi. Njegov mlađi brat studira tehnologiju na Poljoprivrednom fakultetu, što će ojačati porodični posao. Mladi su iskoristili dobar vetar i uspon srpskog vinarstva i pre desetak godina sa dedom krenuli u flaširanje i ozbiljnu promociju svojih vina.

Pored 1,5 hektara svojih vinograda, u Vinskoj kući Sava koriste i grožđe sa još jednog hektara svojih kooperanata. Zanimljivo je što je jedan od vinograda posađen odmah posle velike pošasti 1885. godine i još je živ. Oprema za proizvodnju vina potpuno je tradicionalna, tako da vino fermentira u starim hrastovim bačvama, a na tržište se plasira posle dve godine odležavanja. Po svom načinu proizvodnje, Vinska kuća Sava možda je i jedinstvena u Srbiji: njene bele i crvene kupaže nastaju već u samom vinogradu, gde su različite sorte zasađene zajedno, a tako se i beru i previru. Sastav i karakteristike vina tako se određuju već u vinogradu i to je takozvana prirodna kupaža. Vinska kuća Sava razlikuje se od većine župskih vinara i po tome što proizvodi kupažu sa tamjanikom (a ne vina od 100% tamjanike) Bela Gradina, dok je Crvena Gradina kupaža nastala od sorti prokupac i game.

U Vinskoj kući Sava planiraju proširenje kapaciteta podruma koji je izgrađen još 1934. godine. Neće povećavati količinu proizvedenog vina, ali će u asortiman, pored već uobičajenih tamjanike i prokupca, uneti i svetske sorte. I još malo tradicije: prava župska ružica koja se proizvodi od prokupca i koja je bila prepoznatljiva za čitav kraj veoma brzo trebalo bi da se vrati na tržište i podseti nas na vina koja su pili naši preci.

Share

Najnovije vesti


Rustique

Senjački restoran Rustique u Beogradu je poznat po svojim odličnim picama. U enterijeru dominiraju zemljane boje, a osećaju topline doprinosi i veliki kamin izrađen od kamena. Gosti iz sale mogu da posmatraju i pripremu pice jer se uz bar nalazi...



Reportaža: Vijetnam

Piše: Ivan Marković, kulinarski entuzijasta

Otkud baš u Vijetnam? Šta ćeš tamo pored toliko lepših destinacija? – nizala su se pitanja bliskih i manje bliskih ljudi koji i dalje odbijaju da prihvate činjenicu da je moj najveći nagon ka...



Zakon zakucava vrata

Kako dva nova zakona utiču na ugostitelje...

Radi smanjenja sive ekonomije država je odlučila da ugostitelje udari po džepu. Izmene Zakona o poreskom postupku koje su sredinom aprila stupile na snagu predviđaju da u slučaju prekršaja poput...



Standardi moraju da se poštuju

Piše: Deana Dimitrijević

Osnovna svrha dobrovoljne kategorizacije kojom se rukovodio Hores jeste unapređenje kvaliteta restoraterske ponude, kao i potreba da se restorani, kao reprezentativna vrsta ugostiteljskih objekata iz sektora hrane i pića,...



Mišlenov kuvar u Beogradu

Mladi kuvar Gijom Iskandar prvi put je došao u Beograd pre mesec dana kako bi se s vlasnicima restorana Langouste dogovorio o saradnji. Beograd mu se veoma dopao, pa se ubrzo preselio u naš glavni grad i postao chef...