Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinska kuća Minića

Minić TamjanikaNaziv vinarije  Vinska kuća Minića 

Adresa  Tržac, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarijeMomčilo Minić

Godina osnivanja1988.

Vinar  Momčilo Minić

Lokacija vinograda Gradina, atar sela Tržac

Površina vinograda3 ha

Vrsta zemljištakrečnjak, glina

Kooperacija  atar sela Tržac, 2 ha

Godišnja proizvodnja  25.000 litara, 30.000 boca

Sorte grožđa  muskat otonel, tamjanika, italijanski rizling, pino noar, prokupac 

Nazivi vina  Dorotej, Prokupac, Tamjanika Barrique, Tamjanika Kasna Berba, Tamjanika Stota Suza, Ružica Žar

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa   www.vinskakucaminica.com

Vinska kuća MinićaU ovoj vinskoj kući sve je u znaku vina i onoga po čemu se vinorodni župski kraj prepoznaje. Minići u svojoj kući i na svom imanju u selu Tržac, nastavljaju dugogodišnju tradiciju proizvodnje vina kojom se bavi već šest generacija. Naročito je interesantan podatak da je porodica još dvadesetih godina prošlog veka imala točionice vina i kafane u nekoliko gradova ondašnje Jugoslavije. Posle pauze nastale u posleratnim decenijama, nekadašnja tradicija Minića pretvorila se u porodični posao koji se odvija u njihovoj kući i dvorištu. 

Na tri hektara vinograda uglavnom su posađene autohtone srpske sorte tamjanika i prokupac, ali ima i zasada muskata otonela i italijanskog rizlinga. Minići planiraju da povećaju svoju proizvodnju i žele da imaju ukupno deset hektara u svom vlasništvu. 

Vinska kuća Minića proizvodi nekoliko vina, ali je posebno ponosna na svoju tamjaniku sa prepoznatljivim mirisima tamjana i bosiljka: Stota suza, Barik i Kasna berba. Pored njih tu je i Prokupac, nastao od istoimene autohtone sorte koga odlikuju intenzivna boja rubina i izražajan ukus. Tu su i Dorotej, kupaža koja podseća na šumske plodove, oplemenjena aromom hrastovine i diskretnim tonom vanile, i roze Ružica. 

Miodrag Minić odavno je uvideo značaj vinskog i etno turizma, pa u okviru jednodnevnih vinskih tura domaći i inostrani turisti već godinama svraćaju u Tržac, a postoji i mogućnost saradnje sa agencijom iz Niša koja bi organizovala vikend ture. Minići su 2005. godine preuredili staru kuću i adaptirali je za degustaciju, a sada je urađena još jedna sala koja ima sto mesta za degustaciju. Posebno je interesantno dvorište kojim dominiraju ogromne stare bačve – apartmani. Te bačve Minići su otkupili od zadruge da bi ih onda pretvorili u bungalove opremljene ležajevima, toaletima i tuš kabinama, u kojima posetioci posle uživanja u dobrom vinu i autentičnoj trpezi mogu i prenoćiti. 

Share

Najnovije vesti


Svako u srcu nosi svoju kafanu

Jovan Mrđenović

ugostitelj

Beograd 1867. slavi povratak kneza Mihaila Obrenovića iz Carigrada, gde mu je turski sultan uručio ferman o predaji srpskih gradova. U kafani Srpska kruna priređeno je veliko slavlje. Tim povodom došao je Jaša Ignjatović...Danuška Kumara

Danuška Kumara

Glavni kuvar hotela Hyatt Regency Beograd Iris New Balkan Cuisine

Iris New Balkan Cuisine, fine dining restoran, Beogradu je pre nešto više od dve godine, kada je otvoren, doneo novi koncept ugostiteljstva. Malo ko je verovao u njegov opstanak, ali zahvaljujući ogromnom entuzijazmu zaposlenih i ljubavi prema...Tajna uspeha je u radu, posvećenosti i viziji

Mihailo Janković

direktor kompanije Nectar, govori za CaféBar network povodom obeležavanja jubileja, 20 godina uspešnog poslovanja kompanije NectarCoca-Cola inspirisala sve da budu Deda Mraz i usreće decu iz SOS sela Srbije

Ove Nove godine 170 dece iz SOS dečijih sela u Kraljevu i Sremskoj Kamenici iskusiće radost praznika i provesti nezaboravno zimovanje zahvaljujući građanima Srbije i kompaniji Coca-Cola.