Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinska kuća Spasić

Naziv vinarije  Vinska kuća Spasić 

Adresa  Tržac, 37230 Aleksandrovac

Vlasnik vinarijeMilan Spasić

Godina osnivanja1999.

Vinar  Milan Spasić; konsultant Vlada Nikolić

Lokacija vinograda atar sela Tržac

Površina vinograda3,2 ha

Vrsta zemljištakrečnjak, glina

Kooperacija  2 ha, župsko vinogorje 

Godišnja proizvodnja  17.000 litara, 22.000 boca

Sorte grožđa  tamjanika, italijanski rizling, prokupac 

Nazivi vina  Tamnjanika, Rujno, Despot 

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresawww.vinarijaspasic.com

Vinska kuća SpasićVekovima su vinogradi slavnog župskog grada Koznika bili tamo gde su danas vinogradi Vinske kuće Spasić.“ Ova rečenica nalazi se na svakoj boci Spasićeve mirisne Tamjanike, koja svojim drevnim ukusom i aromom na najlepši način dopunjuje priču o tradiciji vinara iz Župe. Tako u porodičnoj zaostavštini Spasića počasno mesto zauzimaju dokumenti iz 1856. godine koji svedoče da se vinarstvom bave najmanje 150 godina unazad. 

Svetlu porodičnu tradiciju danas nastavlja Milan Spasić, koji je vinograd zavoleo uz oca i dedu. Posle dugo vremena u kome su Spasići proizvodili vino za sebe i prijatelje, Milan je 2003. godine počeo ozbiljan posao sa vinom. Od tada svake godine Vinarija Spasić poboljšava kvalitet i ide u korak sa novom tehnologijom, ali taman onoliko koliko je dovoljno da ne promeni ono tradicionalno u proizvodnji vina. Novi podrum je u izgradnji, a kupovinom novih bačvi i mašina, pre svega „čilera“, Milan planira da poveća proizvodnju vina koja je u ovom trenutku manja od potražnje. Međutim, ta proizvodnja biće veoma ograničena jer je Milan veliki protivnik masovne proizvodnje vina. Po njegovom mišljenju, upravo ta praksa koju su sprovodile državne vinarije za vreme bivše Jugoslavije jeste ono što je skoro uništilo domaće vinarstvo.  Kao i većina vinara u Župi, i Spasići gaje tamjaniku i prokupac, najstarije autentične sorte grožđa u Srbiji. Tamjanika je muskatna sorta grožđa poreklom iz Južne Francuske koja se u Srbiji gaji duže od 500 godina i potpuno se prilagodila našem podneblju, a prokupac ili rskavac jeste sorta za crvena vina koja je kod nas bila poznata još u ranom srednjem veku. Vinski podrum Spasić za sada proizvodi samo tri različita vina od te dve sorte. To su robusni Despot, crveno vino koje se proizvodi od čistog prokupca, Rujno, roze koji takođe nastaje od prokupca, i belo vino velikih potencijala Tamjanika od istoimene sorte grožđa. Iako su je Spasići gajili odvajkada, Milan joj je potpuno posvetio svoju vinarsku karijeru sa željom da traga za nepreglednim mogućnostima te sorte. 

Share

Najnovije vesti


Srbin među 10 najboljih na svetu

Aleksandar Josipović,direktor marketinga White Label Grupe u Dubaiju ostvario je još jedan veliki uspeh na međunarodnoj sceni zajedno sa Cavalli Club Restaurant & Lounge-om u Dubaiju.Dan za limuNADU!

Svratište za decu i Centar za integraciju mladih 14. jula 2018. organizuju akciju pod nazivom Dan za limuNADU.Novi predsednik Udruženja pivara Srbije

Vladimir Vava, generalni direktor Carlsberg Srbija je od 25. juna ove godine preuzeo funkciju predsednika Udruženja pivara Srbije sa mandatom od dve godine.Bubble Jam početkom jula

Festival penušavih vina “Bubble Jam” održava se ove godine po četvrti put. Ovaj događaj zakazan je za 7. jul 2018. u Hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu, tačnije na platou ispred hotela.Restoran Franš traži radnike!

CV i podatke možete poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.