Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Rubin

Naziv vinarije  Rubin AD

Adresa  Nade Marković 57, Kruševac 

Vlasnik vinarije   Invej

Godina osnivanja   1955.

Enolozi  Popović Milovan, Stevanović Vujadin, Cvetković Dragan

Lokacija vinograda Carsko polje, Lipar, Crkvina, Slavujevac, Ravnjak, Ribarska banja, Ražanj, Dobričevo, Leskovac

Površina vinograda   650 ha

Vrsta zemljišta   gajnjača, smonica, ranker, černozem

Kooperacija  rasinsko i župsko vinogorje, 100 ha

Godišnja proizvodnja  7,9 miliona litara

Sorte grožđa  italijanski rizling, rajnski rizling, sovinjon blan, šardone, muskat otonel, smederevka, župljanka, beli burgundac, pino noar, merlo, prokupac, kaberne sovinjon, game

Nazivi vina  Terra Lazarica Chardonnay, Terra Lazarica Sauvignon Blanc, Terra Lazarica Pinot Noir, Terra Lazarica Cabernet Sauvignon, Chardonnay Barrique, Sauvignon Blanc Kasna Berba, Sauvignon Blanc Barrique, Thalia Belo, Thalia Crveno, Rose

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa   www.rubin.co.rs

Grad Kruševac poznat je kao prestonica srpske srednjovekovne države, ali i jedna od srpskih prestonica vina i vinogradarstva, gde se loza gajila i vino pravilo od davnina. Tradicija u proizvodnji vina u ovom kraju do danas nije prekidana, iako je u prošlosti bilo mnogo teških perioda u kojima se vinu nije mogla posvetiti potrebna pažnja.

A simbol vinarstva u kruševačkom kraju već više od pet decenija je Rubin. To nekada  društveno preduzeće koje je privatizovano pre tri godine, danas je jedan od najvećih proizvođača vrhunskih i stonih vina u Srbiji.

Velika ulaganja u obnovu sopstvenih vinograda, primena savremenih tehnologija i svetskih iskustava, proširenje zasada i orijentacija na uzgoj nekih novih sorti grožđa, odlika su poslovanja Rubina posle privatizacije.

Rubin danas raspolaže sopstvenom sirovinskom bazom od oko 5.000 tona grožđa, a od poznatih i proverenih proizvođača iz čitave Srbije otkupljuje još 2.000 tona najkvalitetnijeg grožđa. Prihvatanjem novih trendova u vinarstvu i primenom savremenih tržišnih i marketinških koncepata, kao i izbacivanjem nove linije vina Terra Lazarrica na tržište, Rubin je napravio veliki iskorak u dostizanju cilja da postane prepoznatljiv proizvođač pre svega kvalitetnih vrsta vina.

Planovi su zato veliki, a po rečima Dejana Debeljakovića, zamenika direktora, mnogi se već realizuju. Kupuje se zemljište za nove zasade vinograda (oko 32 hektara u leskovačkom kraju biće zasađena rajnskim rizlingom i šardoneom), a priprema se i više od 50 hektara (na poljima Bačina i Ličina) za nove zasade merloa, pinoa, šardonea, prokupca, frankovke... 

U Rubinu rade i na osavremenjavanju podruma, u toku je nabavka hladne linije za punjenje kapaciteta 10.000 flaša na sat, kao i opreme za sledeću berbu grožđa, a uveliko se radi na proširenju barik podruma za 1.000 barik buradi koja će biti izrađena u Rubinovoj pinterskoj radionici.

Rubin danas proizvodi 620.378 litara ili oko 870.000 flaša kvalitetnih vrsta vina sa geografskim poreklom, 308.535 litara ili oko 412.000 flaša vrhunskih vina i 7.288.705 litara stonih vina. Od te količine, šest-sedam odsto izvozi se u Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, SAD, Nemačku, Rusiju, a odnedavno i Nigeriju.

Za sledeću godinu iz Rubina najavljuju i novu ograničenu seriju barikiranog vina, kasne berbe iz 2007. godine, kao i vino od sorte sovinjon blan.

Share