Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Vinovita

Naziv vinarije  Vinovita

Adresa  Sinđelićeva 8, 11000 Beograd

Vlasnik vinarije   Vladimir Panajotović

Godina osnivanja   2004.

Vinar  Vladimir Panajotović

Lokacija vinograda-

Površina vinograda-

Vrsta zemljišta   peskovito zemljište

Kooperacija  Banoštor, Velika Drenova, Žabari, 6 ha 

Godišnja proizvodnja  18.000 litara, 22.000 boca

Sorte grožđa  traminac, rajnski rizling, sovinjon blan, smederevka, kaberne sovinjon

Nazivi vina  Traminac, Rajnski Rizling, Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc Barrique, Smederevka, Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon Barrique, Šeherezada, Roze

E-mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Web adresa   www.vinovita.co.yu

Vinarija Vinovita Porodičnu vinariju Vinovita osnovao je 2004. Viktor Panajotović, koga su zatim nasledili sinovi. Tradicija proizvodnje vina seže godinama unazad jer su preci Panajotovića imali sto hektara vinograda. Početkom devedesetih porodica se vraća proizvodnji vina, doduše za sopstvene potrebe, i sinovi su stalno bili uz oca kada je proizvodio tih nekoliko desetina litara i tako i sami zavoleli vino.

Vinarija Vinovita jedinstvena je po svojim vinskim podrumima; to su zapravo lagumi koji se protežu ispod Senjaka, prelepog dela Beograda, a izgrađeni su još u doba Rimljana kao podzemni grad povezan čak i sa tašmajdanskim lagumima. Lagumi su i svojevrsna turistička atrakcija jer se tu vino može i degustirati. Ipak, zbog svojih karakteristika, taj prostor prvenstveno služi za čuvanje vina: vino odležava na dubini od 15 metara sa konstantnom temperaturom od 12°C. Tu je smešteno dosta sudova od 3.000 litara i nekoliko francuskih barik buradi. Prateći svoju viziju proizvodnje visokokvalitetnih vina u malim serijama, Vinovita je uzela u zakup sto hektara pokraj Smedereva na kojima će posaditi vinograde. Trenutno se grožđe za proizvodnju vina kupuje iz čuvenih vinogorja u Srbiji: iz Šumadije u okolini Velike Drenove, sa Fruške gore iznad Dunava kod Banoštora, a sa Žabarskog brda iznad Velike Morave. Mikroklimatski i zemjišni uslovi na našem podneblju idealni su za proizvodnju vrhunskih sorti grožđa, ali se ništa ne prepušta slučaju: posebna pažnja poklanja se pravilnoj nezi grožđa i izboru optimalnog vremena berbe. U Vinoviti prate savremenu literaturu i najnovija saznanja o proizvodnji kako bi bili u stanju da povežu harmoničnost i pitkost svog vina sa nesvakidašnjim ukusom i mirisom.

Od crvenih vina, u Vinoviti se proizvodi Cabernet Sauvignon, dok je paleta belih mnogo bogatija. Šeherezada je belo poluslatko vino, Traminac je elegantan i uglađen, dok Sauvignon Blanc odlikuje miris specifičan za tu sortu. Roze je veoma delikatan i specifičan po svom mirisu maline i jagode.

 

Share

Najnovije vesti


Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...



Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...



Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...



Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...



»Perfetto« dan u vašem domu

Iako su praznici uveliko prošli, zimska čarolija ipak ne napušta domove. Vreme provedeno u toplom domu je čarobnije od svakog drugog trenutka. Dan je i dalje kratak, hladan i često sumoran, pa jedino što preostaje jeste da nakon radnog dana sa...