Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Emporio

Naziv vinarije  Emporio

Adresa  Avalska 308, 11232 Beograd 

Vlasnik vinarije   Stojaković Aleksandar

Godina osnivanja   2000. 

Enolozi  Biljana i Aleksandar Stojaković

Lokacija vinograda   Avala, Ripanj

Površina vinograda   0,4 ha

Vrsta zemljišta  glina, ilovača

Kooperacija  8 ha, Sićevo

Godišnja proizvodnja  12.000 litara, 15.000 boca 

Sorte grožđa  sira, kaberne sovinjon, šardone 

Nazivi vina  Syrah Barrique, Cabernet Sauvignon Barrique, Chardonnay, Emporio Brut, Acacia

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

I pored toga što je početkom XX veka Venčačka vinogradarska zadruga bila nadaleko poznata po proizvodnji penušavog vina, trebalo je da prođe čitavih sto godina da u Srbiji ponovo počne proizvodnja kvalitetnog penušavog vina po šampanjskoj metodi. Za to je svakako najzaslužniji diplomirani inženjer tehnologije iz Beograda Aleksandar Stojaković, koji je u Ripnju podno Avale 2000. godine osnovao Vinariju Emporio i ponovo otpočeo srpsku priču o vinu sa mehurićima. Stojaković je počeo u zemunskom Navipu i posle samo godinu i po dana dobio zaduženje da vodi proizvodnju penušavih vina. Pomno je pratio svetske, naročito francuske trendove, pa je u „zemlji vina“ i ostao šest meseci da bi u jednoj od najvećih šampanjskih kuća na svetu Moet&Chandon specijalizovao proizvodnju šampanjca u boci. Po povratku u Srbiju, Aleksandar je odlučio da počne samostalno da proizvodi i flašira vino. Osnovna ideja vinarije bila je proizvodnja vina po šampanjskom postupku, ali u to vreme enološka kultura i situacija na tržištu u Srbiji nisu dozvoljavali mogućnost da mali podrum sa penušavim vinom bude konkurentan na tržištu. Tako je Stojaković, najpre u saradnji sa Galerijom vina Vitis, počeo proizvodnju vina Graševina i Cabernet Sauvignon za potrebe te vinoteke, a već sledeće godine proizvedeni su prvi Cabernet Sauvignon i Chardonnay pod etiketom Emporio. Ta vina su, pored Rubinovih, bila prva barik vina kod nas. Interesantno je da su ona nastala u buradi napravljenoj u Srbiji po ugledu na barik bure koje je uvezeno iz Francuske i rastavljeno kako bi naši pinteri naučili na koji se način ono pravi. Svoje pionirske poduhvate Stojaković nije ograničio samo na penušavo vino i barik, već je odlučio da prvi u ovom delu regiona podigne zasad francuske sorte grožđa sira. Tako je 2001. godine ispod Avale zasađen sira iz doline Rone, dok je 2003. u saradnji sa Čileanskim institutom zasađen klon iste sorte u Sićevu.  

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u Nemačkoj



Beograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festival



TOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...



Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.



Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...