Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Emporio

Naziv vinarije  Emporio

Adresa  Avalska 308, 11232 Beograd 

Vlasnik vinarije   Stojaković Aleksandar

Godina osnivanja   2000. 

Enolozi  Biljana i Aleksandar Stojaković

Lokacija vinograda   Avala, Ripanj

Površina vinograda   0,4 ha

Vrsta zemljišta  glina, ilovača

Kooperacija  8 ha, Sićevo

Godišnja proizvodnja  12.000 litara, 15.000 boca 

Sorte grožđa  sira, kaberne sovinjon, šardone 

Nazivi vina  Syrah Barrique, Cabernet Sauvignon Barrique, Chardonnay, Emporio Brut, Acacia

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

I pored toga što je početkom XX veka Venčačka vinogradarska zadruga bila nadaleko poznata po proizvodnji penušavog vina, trebalo je da prođe čitavih sto godina da u Srbiji ponovo počne proizvodnja kvalitetnog penušavog vina po šampanjskoj metodi. Za to je svakako najzaslužniji diplomirani inženjer tehnologije iz Beograda Aleksandar Stojaković, koji je u Ripnju podno Avale 2000. godine osnovao Vinariju Emporio i ponovo otpočeo srpsku priču o vinu sa mehurićima. Stojaković je počeo u zemunskom Navipu i posle samo godinu i po dana dobio zaduženje da vodi proizvodnju penušavih vina. Pomno je pratio svetske, naročito francuske trendove, pa je u „zemlji vina“ i ostao šest meseci da bi u jednoj od najvećih šampanjskih kuća na svetu Moet&Chandon specijalizovao proizvodnju šampanjca u boci. Po povratku u Srbiju, Aleksandar je odlučio da počne samostalno da proizvodi i flašira vino. Osnovna ideja vinarije bila je proizvodnja vina po šampanjskom postupku, ali u to vreme enološka kultura i situacija na tržištu u Srbiji nisu dozvoljavali mogućnost da mali podrum sa penušavim vinom bude konkurentan na tržištu. Tako je Stojaković, najpre u saradnji sa Galerijom vina Vitis, počeo proizvodnju vina Graševina i Cabernet Sauvignon za potrebe te vinoteke, a već sledeće godine proizvedeni su prvi Cabernet Sauvignon i Chardonnay pod etiketom Emporio. Ta vina su, pored Rubinovih, bila prva barik vina kod nas. Interesantno je da su ona nastala u buradi napravljenoj u Srbiji po ugledu na barik bure koje je uvezeno iz Francuske i rastavljeno kako bi naši pinteri naučili na koji se način ono pravi. Svoje pionirske poduhvate Stojaković nije ograničio samo na penušavo vino i barik, već je odlučio da prvi u ovom delu regiona podigne zasad francuske sorte grožđa sira. Tako je 2001. godine ispod Avale zasađen sira iz doline Rone, dok je 2003. u saradnji sa Čileanskim institutom zasađen klon iste sorte u Sićevu.  

Share

Najnovije vesti


Pravi ukus i savršena doza energije pred Novogodišnju noć

Tokom praznične sezone svi osećamo pritisak zbog te jedne noći, Novogodišnje noći – želimo da na vreme završimo sve obaveze na poslu i ispoštujemo rokove, da priredimo pravo iznenađenje najmilijima, pa se trudimo da im odaberemo najbolji poklon,...



Savršen poklon za novu godinu

Bez obzira na to da li vas je uhvatila novogodišnja euforija, pa danima jurite gradom u potrazi za raznim poklonima, ili ste fokusirani samo na jedan (koji zato mora biti savršen) – potraga za idealnim darom nikada nije bila laka



Osvoji šest meseci besplatne kafe u najvećem Coffe shop-u u Srbiji

Nakon velikog uspeha koji je Drive Cafe kampanja imala zahvaljujući jedinstvenom ručnom mlinu postavljenom u centru Beograda, kompanija NIS nastavlja da nagrađuje ljubitelje Drive cafe kafe. 



U dijalogu sa životom

Jovan Mrđenović

Kada je daleke 1968. golobradi dečak krenuo put Beograda iz užičkog sela Ravni tapkajući prašnjavim drumom, bio je opsednut silnim mislima i velikim uzbuđenjem. Napuštao je selo za koje ga vezuju sva saznanja i uspomene. Rođen u...



Izabran pobednik regionalnog takmičenja Barcaffé Barista Cup

Finalno takmičenje Barcaffé Barista Cup završeno je 19. septembra u Ljubljani u Barcaffè Barista Trening centru, a prestižnu nagradu osvojio je Sanin Kandić.