Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Emporio

Naziv vinarije  Emporio

Adresa  Avalska 308, 11232 Beograd 

Vlasnik vinarije   Stojaković Aleksandar

Godina osnivanja   2000. 

Enolozi  Biljana i Aleksandar Stojaković

Lokacija vinograda   Avala, Ripanj

Površina vinograda   0,4 ha

Vrsta zemljišta  glina, ilovača

Kooperacija  8 ha, Sićevo

Godišnja proizvodnja  12.000 litara, 15.000 boca 

Sorte grožđa  sira, kaberne sovinjon, šardone 

Nazivi vina  Syrah Barrique, Cabernet Sauvignon Barrique, Chardonnay, Emporio Brut, Acacia

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

I pored toga što je početkom XX veka Venčačka vinogradarska zadruga bila nadaleko poznata po proizvodnji penušavog vina, trebalo je da prođe čitavih sto godina da u Srbiji ponovo počne proizvodnja kvalitetnog penušavog vina po šampanjskoj metodi. Za to je svakako najzaslužniji diplomirani inženjer tehnologije iz Beograda Aleksandar Stojaković, koji je u Ripnju podno Avale 2000. godine osnovao Vinariju Emporio i ponovo otpočeo srpsku priču o vinu sa mehurićima. Stojaković je počeo u zemunskom Navipu i posle samo godinu i po dana dobio zaduženje da vodi proizvodnju penušavih vina. Pomno je pratio svetske, naročito francuske trendove, pa je u „zemlji vina“ i ostao šest meseci da bi u jednoj od najvećih šampanjskih kuća na svetu Moet&Chandon specijalizovao proizvodnju šampanjca u boci. Po povratku u Srbiju, Aleksandar je odlučio da počne samostalno da proizvodi i flašira vino. Osnovna ideja vinarije bila je proizvodnja vina po šampanjskom postupku, ali u to vreme enološka kultura i situacija na tržištu u Srbiji nisu dozvoljavali mogućnost da mali podrum sa penušavim vinom bude konkurentan na tržištu. Tako je Stojaković, najpre u saradnji sa Galerijom vina Vitis, počeo proizvodnju vina Graševina i Cabernet Sauvignon za potrebe te vinoteke, a već sledeće godine proizvedeni su prvi Cabernet Sauvignon i Chardonnay pod etiketom Emporio. Ta vina su, pored Rubinovih, bila prva barik vina kod nas. Interesantno je da su ona nastala u buradi napravljenoj u Srbiji po ugledu na barik bure koje je uvezeno iz Francuske i rastavljeno kako bi naši pinteri naučili na koji se način ono pravi. Svoje pionirske poduhvate Stojaković nije ograničio samo na penušavo vino i barik, već je odlučio da prvi u ovom delu regiona podigne zasad francuske sorte grožđa sira. Tako je 2001. godine ispod Avale zasađen sira iz doline Rone, dok je 2003. u saradnji sa Čileanskim institutom zasađen klon iste sorte u Sićevu.  

Share