Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinogradi i vinarija Miletić

Naziv vinarije  Vinogradi i vinarija Miletić

Adresa  Oparić, 35267 Oparić

Vlasnik vinarijeMarija Miletić

Godina osnivanja2006.

EnologMarija Miletić

Lokacija vinograda Levačko vinogorje

Površina vinograda7ha

Vrsta zemljištagajnjača i smonica

Kooperacija  

Godišnja proizvodnja  9.000 litara, 11.000 boca

Sorte grožđa  šardone, rajnski rizling, sovinjon blan, merlo, kaberne sovinjon frankovka, pino noar

Nazivi vina  Impresija Rajnski Rizling, Impresija Merlot

E-mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa   www.podrummiletic.com

 

Po narodnom predanju, manastir Kalenić, koji se nalazi zapadno od sela Oparića, prvobitno se zvao Kalemić, a njegovo bratstvo Kalemići, jer je važilo za veoma vešte kalemare vinove loze. Oko te srpske svetinje odvajkada se uzgajalo grožđe od koga se dobijalo rujno vino koje se posle svake berbe, kako legenda kaže, nosilo u marami na probu knezu Lazaru u Kruševac.

I dan-danas levački kraj može da se pohvali rodnim vinogradima, a od 2006. godine i vinarijom koju je baš tu u Opariću osnovala porodica Miletić. Proizvodnjom grožđa i vina bavi se već pet generacija Miletića, a ovu sadašnju, modernu vinariju, predvodi žena. To je Marija Miletić, koja je odrasla u porodičnom vinogradu u kome je pomagala ocu i gajila grožđe za dobro vino koje se uvek nalazilo na stolu Miletića. Da bi tradiciju nastavila na pravi način, Marija je upisala Poljoprivredni fakultet i pošto je na njemu diplomirala vinogradarstvo, odlučila je da se vrati u Oparić i započne posao sa vinom.

Posebnu pažnju posvetila je proizvodnji grožđa u vinogradima levačkog vinogorja koje odlikuju veoma povoljni uslovi za gajenje vinove loze jer ga čine blagi nagibi istočnih, zapadnih i južnih ekspozicija i platoa. Ti plantažni vinogradi predstavljaju savremene vinogradarske zasade i daju visokokvalitetne sorte grožđa: rajnski rizling, šardone, merlo, kaberne sovinjon, crni burgundac i frankovku. Starosna struktura vinograda veoma je povoljna jer je najstariji vinograd podignut 1985. godine, dok je najmlađi zasađen 2007. sa idejom da se u narednom periodu posade još najmanje tri hektara novih vinograda. 

Vinogradi i Vinarija Miletić poseduju vinski podrum u kome se odvija primarna prerada grožđa, alkoholno vrenje šire i kljuka, kao i čuvanje i nega vina. Podrum takođe raspolaže potrebnom opremom za finalizaciju vina kapaciteta između 15 i 20 tona. 

Planovi Vinarije vezani su za razvoj vinskog turizma, koji zbog udaljenosti od industrijskih centara, lepote prirode i manastira levačkog kraja, ima velike potencijale.  

 

Share

Najnovije vesti


Pravi ukus i savršena doza energije pred Novogodišnju noć

Tokom praznične sezone svi osećamo pritisak zbog te jedne noći, Novogodišnje noći – želimo da na vreme završimo sve obaveze na poslu i ispoštujemo rokove, da priredimo pravo iznenađenje najmilijima, pa se trudimo da im odaberemo najbolji poklon,...Savršen poklon za novu godinu

Bez obzira na to da li vas je uhvatila novogodišnja euforija, pa danima jurite gradom u potrazi za raznim poklonima, ili ste fokusirani samo na jedan (koji zato mora biti savršen) – potraga za idealnim darom nikada nije bila lakaOsvoji šest meseci besplatne kafe u najvećem Coffe shop-u u Srbiji

Nakon velikog uspeha koji je Drive Cafe kampanja imala zahvaljujući jedinstvenom ručnom mlinu postavljenom u centru Beograda, kompanija NIS nastavlja da nagrađuje ljubitelje Drive cafe kafe. U dijalogu sa životom

Jovan Mrđenović

Kada je daleke 1968. golobradi dečak krenuo put Beograda iz užičkog sela Ravni tapkajući prašnjavim drumom, bio je opsednut silnim mislima i velikim uzbuđenjem. Napuštao je selo za koje ga vezuju sva saznanja i uspomene. Rođen u...Izabran pobednik regionalnog takmičenja Barcaffé Barista Cup

Finalno takmičenje Barcaffé Barista Cup završeno je 19. septembra u Ljubljani u Barcaffè Barista Trening centru, a prestižnu nagradu osvojio je Sanin Kandić.