Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Živković

Naziv vinarije  Vinarija Živković

Adresa  Kličevac, 12209 Kličevac

Vlasnik vinarijeMiroslav Živković

Godina osnivanja2005. 

Enolog  Jovan Popov

Lokacija vinograda Lipar, Kličevac

Površina vinograda   1ha

Vrsta zemljištakrečnjak

Kooperacija  2ha Župa

Godišnja proizvodnja  7.000 litara, 10.000 boca

Sorte grožđa  rajnski rizling, šardone merlo, kaberne sovinjon

Nazivi vina  Rajnski Rizling, Šardone, Merlo, Kaberne Sovinjon, Pelenovo vino

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Iako je, prema istorijskim podacima, velika većina porodica iz Braničevskog okruga nekada proizvodila vino i trgovala njime, danas čast vinara tog kraja čuva jedan rudarski inženjer. To je Miroslav Živković, koji je osnivanjem Vinarije Živković uspeo da nastavi vinsku tradiciju te porodice. 

Ljubav prema grožđu i vinu Miroslav je nasledio od svog dede po ocu, Siniše Živkovića iz Kličevca, koji mu je, pošto se razboleo, prepustio sve poljoprivredne poslove na porodičnom imanju. To je podrazumevalo i brigu o vinogradima i vinu, pa je deda svom unuku Miroslavu preneo i svoje godinama ljubomorno čuvane tajne o spravljanju izuzetnih vina. 

Tako je Miroslav 2004. godine, po dedinom zaveštanju i uz finansijsku podršku roditelja, koji godinama žive i rade u Francuskoj, zasadio nove vinograde i opremio savremenu vinariju izgrađenu po evropskim standardima. U svemu tome Miroslav ističe i nesebičnu pomoć koju su mu svojim savetima pružili proizvođač vina Radovan Dimitrijević i enolog Vlada Kovač iz Sremskih Karlovaca.

Trenutni kapacitet podruma je 24.000 litara i iako je u planu proširenje asortimana i proizvodnje, koncept Vinarije Živković je da proizvodi ograničene količine visokokvalitetnog vina. Za sada, vinarija proizvede 10.000 boca vina koje isporučuje požarevačkim restoranima i renomiranim beogradskim hotelima, a planira da u budućnosti proizvodi najviše 30.000 boca, što bi održalo Miroslavljevu ideju o vinariji male proizvodnje. Vinarija Živković za sada uzgaja grožđe na samo jednom hektaru, a u planu je obnova nekadašnjih porodičnih vinograda na Liparu kod Kličevca, koji se oduvek dičio zasadima vinove loze. 

Zbog takve tradicije, kao i zbog geografskog položaja, blizine Dunava, mikroklime i refleksije Sunčeve svetlosti sa površine reke, Vinarija Živković neguje samo visokokvalitetne i svetski rasprostranjene sorte grožđa kao što su kaberne sovinjon i merlo od crvenih, a šardone i rajnski rizling od belih sorti.

Share