Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Janko

Naziv vinarije  Podrum Janko

Adresa  Šalinačka bb, 11300 Smederevo

Vlasnik vinarije  Dragomir Vasić

Godina osnivanja  2006. 

Enolog  Jovan Popov

Lokacija vinograda   Šeškovac, Zlatno Brdo

Površina vinograda   7 ha

Vrsta zemljišta    ilovača, glina i peskovito zemljište

Kooperacija  3 ha, Drugovac i Badnjevica u okolini Smedereva

Godišnja proizvodnja  40.000 litara 40.000 boca

Sorte grožđa  smederevka, rizling, šardone, traminac, merlo, kaberne sovinjon 

Nazivi vina  Smederevka, Zapis, Misija, Adut, Zapis Red, Zavet

Web adresa   www.vinjanko.com

 

 

Grad koji je smešten u južnom delu Panonske nizije i severnom delu šumadijskih brda, na području oivičenom Dunavom i Velikom Moravom, može da ima samo jednu sudbinu: da bude prestonica vina. Tako je Smederevo još od davnina bilo poznato kao grad grožđa i starog vina Smederevke, ali je ta tradicija skoro uništena dugogodišnjom masovnom proizvodnjom vina za vreme socijalizma. Da ne bude do kraja tako, pobrinuo se preduzimljivi vinar Dragomir Vasić Janko, koji je 2006. godine započeo proizvodnju vina pod etiketom Podrum Janko. Njegova vinska priča i nije tako nova. Datira iz 1992. godine kada je Dragomir odlučio da počne da proizvodi vino za svoje potrebe. Međutim, trebalo je da prođe više od deset godina da ljubav prema piću bogova potpuno obuzme Vasića i natera ga da uđe u neizvestan i težak posao sa vinom. Danas Podrum Janko proizvodi šest različitih vina po savremenoj tehnologiji koja podrazumeva odležavanje u sudovima od inoksa i tradicionalnoj barik buradi. Za sada grožđe za Smederevku i ostala bela vina vinarija kupuje u okolini Smedereva, a za crvena u Makedoniji, ali će već sledeće godine početi da proizvodi vina iz sopstvenih vinograda. Kapacitet Podruma je 40.000 litara, ali je planirano da se proširi čim stasaju prva vina iz sopstvenih vinograda. Posebno je zanimljiv plan vinarije da se na Zlatnom brdu pored letnjikovca kneza Miloša Obrenovića napravi kompleks za etno turizam. Podrum Janko na toj lokaciji već je kupio 45 ari zemlje i počeće da gradi vinariju kapaciteta 100.000 litara. Planirano je da se pored vinarije izgradi malo vinsko selo sa apartmanima i restoranom u kojem bi se nalazila arhivska vina. Poseban kuriozitet predstavlja Vasićeva ideja da ti apartmani nose imena srpskih prozvođača vina. Takvi Vasićevi planovi o ugostiteljstvu i vinskom turizmu nisu bez korena jer Podrum Janko u Smederevu već poseduje riblji restoran Janko, gde se u prijatnoj atmosferi, osim vina iz Podruma Janko, mogu probati i vina drugih srpskih proizvođača. 

 

Share