Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Mali podrum Radovanović

Naziv vinarije  Mali podrum Radovanović

Adresa  Dositejeva 10, 11319 Krnjevo 

Vlasnik vinarijeMiodrag Radovanović

Godina osnivanja1991. 

Enolog  Miodrag Radovanović

Lokacija vinograda Krnjevo

Površina vinograda10 ha

Vrsta zemljištagajnjača i šljunak

Kooperacija  12 ha, Krnjevo i Golubok

Godišnja proizvodnja  150.000 litara, 190.000 boca

Sorte grožđa  šardone, rajnski rizling, kaberne sovinjon, kaberne fran

Nazivi vina  Chardonnay Selekcija, Rhine Riesling, Sauvignon Blanc, Muskat, Rose, Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon Barrique

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresawww.podrumradovanovic.com

 


Padine iznad Krnjeva na brdima Mali i Veliki golać, sa kojih možete da vidite čitavu Šumadiju, već vekovima čuvaju blagorodne vinograde iz kojih danas nastaju vrhunska vina. Upravo na tom mestu, u jednom malom vinogradu, Miodrag Radovanović je uz pomoć pumpe za akvarijum osamdesetih godina prošlog veka pravio vino za sebe i svoje prijatelje. Počeo je 1984. kao tehnolog u Navipu, ali je veoma brzo shvatio razlike između masovne industrijske proizvodnje vina i onog koje se rađa u malim podrumima. Iz te spoznaje i vinarske porodične tradicije Radovanovića nastao je 1990. Mali podrum Radovanović. Proizvodnja je počela već sledeće godine i Radovanović je tako postao jedan od pionira privatne proizvodnje vina kod nas. Male količine vina koje je podrum proizvodio odredile su i njegov naziv, jer je Mali podrum Radovanović u početku proizvodio samo oko 4.000 litara godišnje. Celokupan posao, od proizvodnje do plasmana, Miodrag Radovanović tada je obavljao sam ili uz pomoć supruge i roditelja. Međutim, ogromnim trudom Radovanovića, do kraja devedesetih vinarija je stigla do proizvodnje 10.000 litara godišnje i posvetila se planskom poboljšavanju kvaliteta vina. Ipak, ubrzani razvoj počinje tek 2002. godine, kada je Mali podrum Radovanović počeo da se bavi i razvojem vinskog turizma. 

Danas je u podrumu, čija je izgradnja počela pre 12 godina, zaokružen tehnološki i proizvodni ciklus, pa je moguće negovati tri berbe istovremeno. Posebna očekivanja Mali podrum Radovanović ima od proizvodnje arhivskih vina koja bi na tržištu trebalo da se pojave tek 2009. Ta vina potiču iz dvadeset barik buradi koja su selektovana iz serije od ukupno 150 barika u kojima odležava vino iz iste godine, ali proizvedeno od grožđa iz različitih vinograda.  

 

Share