Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Aleksandrović

Naziv vinarije  Podrum Alekasandrović

Adresa  Vinča, 34310 Topola 

Vlasnik vinarijeBožidar Aleksandrović

Godina osnivanja1991. 

Enolog  Vlada Nikolić

Lokacija vinograda Oplenačko vinogorje

Površina vinograda22 ha

Vrsta zemljištasmonica

Kooperacija  25 ha, Rekovačko vinogorje

Godišnja proizvodnja  200.000 litara, 240.000 boca

Sorte grožđa  sovinjon blan, rajnski rizling, burgundac beli, šardone, pino noar, merlo, kaberne sovinjon, frankovka

Nazivi vina  Trijumf, Trijumf Barrique, Harizma, Oplenac, Varijanta, Euforija, Vizija, Trijumf Noar

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresawww.podrumaleksandrovic.co.yu


Podrum  Aleksandrović

Od davnina su brda ispod Oplenca bila prekrivena čokotima na kojima je raslo dobro grožđe. U srednjem veku čitavo to područje na oko 80 kilometara jugozapadno od Beograda, bilo je poznato po vinarima i dobrom vinu, ali vinsko zlatno doba doživljava tek početkom dvadesetog veka. Prvo je u okolini Vinče, sela podno Oplenca koje je po vinu dobilo ime, osnovana vinogradarska zadruga, a zatim i vinogradi i čuveni podrum kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića. Međutim, na obnovu stare slave čekalo se do devedesetih godina prošlog veka kada je čuveni dvorski podrumar Živan Tadić, koji je posle Drugog svetskog rata emigrirao u Kanadu, saznao da je unuk njegovog prijatelja Božidar Aleksandrović počeo da se bavi vinarstvom. Dalje se sve odvijalo kao u nekoj pripoveci. Stari podrumar želeo je da neko nastavi tamo gde je on stao kada se to vino pilo na evropskim dvorovima, pa je recept na 107 strnica za proizvodnju vina Trijumf poslao  Aleksandroviću. Tako je rođeno najpoznatije vino Podruma Aleksandrović i samim tim postavljeni temelji vinariji koja je postala predvodnik novog talasa vina iz Srbije. Danas Podrum Aleksandrović za proizvodnju vina koristi visokokvalitetno grožđe sa 22 hektara vinograda na Oplencu i sa 25 hektara kooperacije iz Rekovačkog vinogorja. To je omogućilo neophodnu kontrolu u proizvodnji i obezbedilo kvalitet koji je postao imperativ vinarije. Oslanjajući se na bogatu tradiciju, nova enološka saznanja, ali i modernu tehnologiju, Podrum Aleksandrović proširio je svoj asortiman barikiranim vinima, a u planu je i proizvodnja penušavog vina. Osim toga, i povoljan geografski položaj i dobra putna veza pružaju velike mogućnosti za razvoj vinskog turizma, pa Aleksandrović s pravom očekuje da nova sala za degustaciju i izgradnja restorana ožive vinogradarsku tradiciju čitavog kraja.          

 

Share