Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinograd i podrum Jelić

Naziv vinarije  Vinogadi i podrum Jelić

Adresa  Bujačić, 14000 Valjevo 

Vlasnik vinarijeMilijan Jelić

Godina osnivanja2002. 

Vinar  Milijan Jelić

Lokacija vinogradaPocerina

Površina vinograda10,5 ha

Vrsta zemljištaglina, ilovača

Kooperacija  10 ha, Levač

Godišnja proizvodnja  70.000 litara, 90.000 boca

Sorte grožđa  morava, šardone, sovinjon blan, župljanka, prokupac, kaberne sovinjon, merlo, pino noar, frankovka  

Nazivi vina  Tamuz Morava, Chardonnay, Belle Epoque, Dolce Vita, Tamuz Millenium, Milijan Jelić Chardonnay Barrique, Milijan Jelić Millenium Barrique, Milijan Jelić Mammoth Barrique, Baby Mammoth

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresawww.tamuzvino.com

Kada se 2001, posle više od deset godina provedenih na radu u Češkoj, Milijan Jelić vratio u rodno Valjevo, mirno mesto za kuću našao je na šumovitim obroncima okolnih brda gde je smešteno selo Bujačić. Nije znao da je tu u davna vremena bilo veliko vinogorje i da se pre dva veka u tom kraju porez plaćao u vinu. To saznanje ponovo mu je probudilo želju iz mladosti da se bavi vinarstvom, a svi životni planovi od tada su mu vezani za uzgoj grožđa i proizvodnju vina.

Na imanju od oko četiri i po hektara podigao je podrum od oko 1.000 kvadrata, vinograd na oko tri hektara i kuću. Vinogradi Jelića, osim u Bujačiću, nalaze se i na zaravni iznad reke Gradac, na mestu zvanom Kucine, gde je, po predanju, prokleta Jerina probala vino koje ju je kucnulo pravo u srce.

Trenutno Jelić pod sopstvenim zasadima ima oko deset i po hektara vinograda, od čega sedam i po pod šardoneom, sovinjonom i merloom, dok ostatak zauzimaju morava i druge domaće i svetske sorte. Jelić uzima grožđe i iz kooperantskih vinograda, koji se prostiru na deset hektara, ali tokom 2009. godine planira da zasadi još dvadeset hektara sopstvenih vinograda i tako uposli ceo kapacitet podruma od oko 300.000 boca.

Pre nego što su posadili vinovu lozu, Jelići su uradili analizu zemljišta da bi utvrdili za koje je sorte grožđa ono najpogodnije. Zatim su krenuli da obilaze podrume u Češkoj, Austriji, Italiji i Južnoj Africi kako bi se upoznali sa savremenim tendencijama u vinarstvu i angažovali stručnjake da im pomognu u odabiru sorti i pravljenju vina. U Podrumu Jelić postoji i laboratorija za kontrolu kvaliteta vina, ali i poseban kutak za degustacije koji može da primi veće grupe pobornika vinskog turizma. 

Poseban ponos Podruma Jelić predstavljaju vina od sorte morava, koju je tim stručnjaka iz Instituta u Sremskim Karlovcima stvarao trideset godina i od koje se i bez hemijskog tretmana može dobiti vrhunsko vino.

Share