Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Podrum Do kraja sveta

Naziv vinarije  Do kraja sveta

Adresa  Žarka Zrenjanina 13, 21243 Kovilj

Vlasnici vinarije  Gradimir Glušica, Miloš Milić, Terens Mohoruk, Zoran Kaplanović

Godina osnivanja  2006.

Enolozi  Zoran Cilić i Marina Belanji

Lokacija vinograda Leskovac

Površina vinograda  12,5 ha

Vrsta zemljišta  gajnjača

Kooperacija  Fruška Gora, Vranje 15 ha

Godišnja proizvodnja  80.000 litara, 65.000 boca

Sorte grožđa  šardone, sovinjon blan, merlo, kaberne sovinjon

Nazivi vina  Mlad Mesec Belo, Šansa, Sauvignon Blanc Selection, Aura Roze, Mlad Mesec Crveno, Merlot Selection, Cabernet Sauvignon Selection

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa   www.dokrajasveta.com

Ne morate ići do kraja sveta da biste probali vina iz podruma pod ovim imenom. Zapravo, biće dovoljno da posetite neki od kvalitetnih restorana koji su na svoje vinske karte uvrstili elegantna vina iz tog podruma smeštenog u blagorodnu bačku ravnicu. Iako se za podrum, po tome što je osnovan 2006, može reći da je veoma mlad, iza njega stoji petnaestogodišnje prijateljstvo tri njegova osnivača i zajednički cilj oko koga su se okupili. Inicijator projekta bio je Miloš Milić, vlasnik preduzeća Hromil, čiju opremu od nerđajućeg čelika ima većina privatnih vinarija u Srbiji, a priključili su mu se Gradimir Glušica, Zoran Kaplanović i pre dve godine Kanađanin Terens Mohoruk. Ideja vodilja bila je inspirativna: proizvesti vina dostupna po ceni i odlična po kvalitetu, od domaćeg grožđa iz sopstvenih vinograda. 

Razmišljajući o svojim željama, ali i zahtevima lokalnog tržišta, prva tri vina koja su potekla iz Podruma Do kraja sveta bila su upravo takva, pristupačna i kvalitetna, napravljena po evropskim standardima, ali sa izraženim lokalnim karakterom. Mlad Mesec Crveno (kupaža kaberne sovinjona i merloa), Mlad Mesec Belo (kupaža sovinjona i šardonea) i Šansa (čist šardone) nastali su pod patronatom proverenog tehnologa Zorana Cilića, koji je uz pomoć sina Miše kreirao vina koja predstavljaju spoj iskustva starih majstora i dodir novog sveta. 

Vinarija je u početku kupovala grožđe, ali su vlasnici 2007. godine u okolini Leskovca zasadili svoje prve vinograde. Tada je i nastala nova paleta proizvoda Selection, koja nudi prvotok vino koje je odležalo najmanje godinu i po dana u barik buretu i neće se pojavljivati na tržištu svake godine.  Zbog želje da poštuju sve što je aktuelno u svetu, vlasnici podruma izbacuju i malo snažniji roze koji je prozveden od muskat hamburga, sa samotokom merloa i kabernea. Vlasnici podruma planiraju da za tri godine imaju najmanje 50 hektara vinograda uz Dunav za bela vina, a za crvena u okolini Leskovca, gde je već pripremljeno 35 hektara.

Share