Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Vindulo

Naziv vinarije  Vindulo

Adresa  Baranji Karolja 17, 21235 Temerin

Vlasnik vinarije porodica Dujmović

Godina osnivanja2007.

Vinar  Laslo Dujmović

Lokacija vinograda  Bečejski put, Temerin

Površina vinograda8 ha

Vrsta zemljištačernozem

Kooperacija  -

Godišnja proizvodnja  80.000 litara, 110.000  boca

Sorte grožđa  šardone, bačka, panonia, petra, morava, kosmopolita, italijanski rizling, merlo, kaberne sovinjon, kaberne fran, frankovka

Nazivi vina  Italijanski Rizling, Mirna Bačka, Pannonia, Rosanna, Three Star, Frankovka, Slatka Eva 

Web adresa   www.vindulo.com

Nadomak Temerina, u Južnobačkom okrugu, na gazdinstvu Lasla Dujmovića, rastu i razvijaju se mladi vinogradi. Mnogobrojni redovi sadnica vinove loze čine na vojvođanskoj ravnici neviđenu panoramu, a njihova simetrija i zeleno-crna boja vide se i impresioniraju izdaleka. Deo njih zasađen je eksperimentalno, kloniranim sortama čiji se rast redovno prati, a svaka nova berba donosi neočekivane rezultate.  

Za Dujmovića je vinarstvo u početku bilo samo hobi i pored toga što se nekoliko generacija njegovih predaka bavilo proizvodnjom vina. Sve je krenulo od prvog vina koje je Laslo, inače stomatolog po struci, napravio od 300 kilograma grožđa koje je kupio od prve plate. U početku je proizvodio vino samo za svoje potrebe, ali je veoma brzo rešio da spoji lepo sa korisnim i započne porodični posao sa vinom. Prvi vinogradi zasađeni su 1999. godine i u njima se eksperimentisalo sa mnogo različitih sorti da bi se danas, uzimajući u obzir sastav zemljišta i izuzetno oštre vojvođanske zime, zadržalo 11 različitih klonova koji se ne tretiraju herbicidima. 

Proizvodnja vina pod etiketom Vindulo počela je tek 2007. godine u podrumu u okviru porodične kuće kapaciteta 15.000 litara. Osim po proizvodnji crvenog vina od vrhunskih svetskih sorti, Vinarija Vindulo posebno se izdvaja i po proizvodnji vina od novih hibridnih sorti grožđa nastalih na Karlovačkom institutu. Za razliku od drugih krajeva gde se vinova loza ne štiti od niskih temperatura, u ovom delu Srbije mora se izvršiti zaštita vinograda uz odgovarajuće agrotehnološke mere. U tim specifičnim uslovima najbolje rezultate pokazuju sorte kao što je panonija, od koje se dobija karakterno vino slično rizlingu, kosmopolita, rana sorta sa dosta šećera i mirisom vinogradarske breskve, i bačka, koja takođe daje veliki procenat šećera i idealna je za zimske uslove u niziji.

Zbog sjajnog pogleda na vinograde koji se nalaze praktično ispred porodične kuće, Vindulo organizuje vinske degustacione ture u kojima već uživaju mnogobrojni ljubitelji vina. 

Share