Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Poseta Vinariji Bačina

Vinarija BačinaNedaleko od Kruševca, u selu Bačina, Aleksandar Milutinović nastavlja porodičnu tradiciju gajenja vinove loze u Temničkom vinogradu.

Vina ove vinarije zovu se Dolina Barik i Dolina Roze. Pravljena su od kvalitetnog grožđa i to 60 odsto Cabernet Sauvignon, 30 odsto Merlot, i 10 odsto Cabernet Franc. U procesu pravljenja vina koriste se savremenim tehnologijama a pre pakovanja u ambalažu vino odstoji godinu dana u hrastovim buradima. Na imanju od 5 hektara, postoji pet parcela koje po principu jedan čokot, jedna boca daju 25.000 do 30.000 boca vina godišnje.

- Naša vina su po sastavu identična crvenim vinima iz Bordoa, ističu se elegancijom i punoćom ukusa, za šta su zaslužna barik hrastova burad u kojima naše vino odlažemo. Moramo voditi računa o kvalitetu, jer to je ono sto prodaje vino - naglašava za Cafebar Network vlasnik vinarije Aleksandar Milutinović.

Prvi put vino je izveženo u Švedsku 2010. godine, a kod nas se može naći u marketima Dis, Roda, Mercator. 

- Sradnja sa Švedskom počinje 2004. godine i tamo odlazi 75% proizvedenog vina a zahvaljujući njihovim investicijama, vinariju smo rekonstruisali i dostigli kvalitet vina dobar za inostrano tržište – navodi Milutinović, dodajući da se od ove godine planira izvoz i u Finsku.

Share