Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Radošević

Naziv vinarije   Vinarija Radošević

Adresa   Fruškogorska 11, 21312 Banoštor

Vlasnik vinarije Jovan Radošević

Godina osnivanja 1994.

Enolog   Jovan Popov

Lokacija vinograda Prljuša, Banoštor

Površina vinograda 4,5 ha

Vrsta zemljišta gajnjača

Kooperacija   -

Godišnja proizvodnja   10.000 litara, 7.000 boca

Sorte grožđa   italijanski rizling, traminac, sovinjon blan, merlo, crni burgundac

Nazivi vina   Italijanski Rizling, Traminac, Sauvignon Blanc, Crni Burgundac, Merlot

E-mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Vinarija  RadoševićVinarija Radošević tradiciju vinogradarstva i proizvodnje vina za sopstvene potrebe neguje već pedeset godina jer su Radoševići, kao i većina banoštorskih porodica, oduvek imali svoje zasade vinove loze. Vinogradi Radoševića smešteni su na sunčanim padinama Fruške gore koje se kao u ogledalu presijavaju u plavoj vodi Dunava. Međutim, ozbiljniju proizvodnju i plasiranje vina na tržište počinje Jovan Radošević, vinogradar po  struci, 1998. godine. Tada je u vinogradu koji je nasledio od oca imao prvu berbu od 800 kg rizlinga. Prvi novi vinograd zasađen je već sledeće godine i u njemu je posađen italijanski rizling na potezu Prljuša. Svake sledeće godine postavljani su zasadi novih sorti grožđa, tako da danas vinarija prerađuje i sorte traminac, sovinjon blan, merlo i crni burgundac.
Radošević planira da u vinogradu ubrzo posadi i domaću sortu koja odgovara geoklimatskim uslovima tog vinogorja. To će biti crvena sorta seduša, koja je do pre nekoliko decenija bila jedna od najrasprostranjenijih sorti na severnim padinama Fruške gore, a onda je skoro potpuno nestala. Vinogradari Banoštora zainteresovali su se za ružičasto vino koje je spravljano od te sorte raskošnog ukusa i pilo se mlado poput božolea, i pokrenuli akciju očuvanja i umnožavanja stare sorte.
Prvu etiketu Vinarija Radošević izbacila je na tržište tek 2004. godine i od tada, ulaganjem u opremu i širenjem asortimana i prodajne mreže, raste i proizvodnja. Ipak, danas su proizvodni kapaciteti podruma koji iznose 10.000 litara nedovoljni jer vinarija veoma brzo proda sve što proizvede. Zato Radošević planira izgradnju savremenog podruma kapaciteta oko 40.000 litara, što bi koliko-toliko podmirilo potražnju, a ne bi ugrozilo kvalitet njegovog vina. Ovaj podrum će uz degustacionu salu biti smešten u vinogradu, sa pogledom na Dunav, što bi dodatno povećalo mogućnost za razvijanje vinskog turizma koji ima velike potencijale.

Share