Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Bononia

Naziv vinarije Vinarija Bononia

Adresa Svetozara Markovića 3, 21312 Banoštor


Vlasnik vinarije porodica Šijački

Godina osnivanja 1998.

Enolog Ivana Šijački

Lokacija vinograda Sremski rejon, Banoštor

Površina vinograda 4 ha

Vrsta zemljišta gajnjača

Kooperacija -

Godišnja proizvodnja 25.000 litara, 15.000 boca

Sorte grožđa italijanski rizling, šardone, župljanka, frankovka, merlo, kaberne sovinjon, muskat hamburg


Nazivi vina Italijanski Rizling, Chardonnay, Plava Frajla, Roze, Frankovka, Merlot, Muskat Hamburg, Cabernet Sauvignon

E-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Vinarija BononiaTamo gde se Tekeniš i Čitluk ulivaju u Dunav, na prostoru Banoštora, još je u doba Rimljana postojala tvrđava pod imenom Bononia. Mnogo godina kasnije, to sremsko selo koje se čitavo može obuhvatiti jednim pogledom sa Dunava, postalo je poznato po ribljem paprikašu i vinima.
Ovu lepu tradiciju banoštorskih vinara kroz vinariju Bononia danas nastavlja porodica Šijački, koja je pre stotinak godina u Srem došla iz Bačke, gde je takođe proizvodila vino. Vinarija Bononia osnovana je 1998. godine, a trenutno proizvodi oko 25.000 litara vina od grožđa iz sopstvenih zasada sa oko četiri hektara vinograda na obroncima Fruške gore. Posvećeni ideji da se vino pravi samo od najboljeg grožđa, Milan Šijački i njegova ćerka Ivana sa puno ljubavi i umeća neguju nepregledne redove italijanskog rizlinga, župljanke, šardonea, merloa, frankovke, kaberne sovinjona i muskat hamburga. Vinarija Bononia veoma je uspešno počela sa belim grožđem, ali je zbog zahteva tržišta posadila i crveno, koje na Fruškoj gori pokazuje originalan karakter.
Bononia je organizovana kao porodična vinarija za manju proizvodnju vina u kojoj je veoma važno vinogradarstvo, međutim srce vinarije jeste tradicionalni lagum smešten neposredno pored Dunava. U njemu je zastupljena kako tradicionalna proizvodnja koja se odvija u buradima sa pečatom Kraljevine Jugoslavije tako i savremena proizvodnja vina u sudovima od inoksa. Za taj deo posla u Vinariji je zadužena Ivana Šijački, koja je završila Tehnološki fakultet i želi da primenom savremene tehnologije osigura kvalitet vina sa etiketom Bononia.
Pogodnosti koje pruža blizina dunavske obale, otac i ćerka Šijački, pokušaće da iskoriste za vinski turizam. S tom namerom  već je počelo proširenje podruma u sklopu stare porodične kuće gde će se porodica Šijački truditi da zadrži autentičnost čitavog objekta.

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...