Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Kovačević

Naziv vinarije  Vinarija Kovačević

Adresa  Đoke Šundukovića 85, 22406 Irig

Vlasnik vinarije   Miroslav Kovačević

Godina osnivanja   2001. 

Enolog  Jovan Popov

Lokacija vinograda Južna padina Fruške Gore, potez Kamen

Površina vinograda  10 ha

Vrsta zemljištačernozem

Kooperacija  Fruška Gora i jug Srbije

Godišnja proizvodnja  180.000 litara, 200.000  boca

Sorte grožđa  šardone, rajnski rizling, sovinjon blan, merlo, kaberne sovinjon, vranac

Nazivi vina  Sauvignon, Chardonnay, Chardonnay Barrique, Aurelius, Rosetto, Bermet

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Vinarija KovačevićMiroslav Kovačević je kao i mnoga iriška deca odrastao u čuvenim vinogradima na južnoj padini Fruške gore. Međutim, osim lepote Fruškogorskog vinogorja, u sećanju su mu ostali i veliki napori koje su otac i on ulagali da bi odgajili kvalitetno grožđe i proizveli vino. Zato je Kovačević, čim se osamostalio, napustio posao sa vinom i počeo da se bavi trgovinom i ugostiteljstvom. Ipak, bez obzira na uspeh koji je u tim poslovima ostvario, krajem prošlog veka rešio je da digne ruke od svega toga i vrati se onome što mu je obeležilo detinjstvo: vinogradarstvu i proizvodnji vina. Nastavio je porodičnu tradiciju, opremio svoju vinariju i danas važi za jednog od najboljih vinogradara i vinara u Fruškogorju. 

Vinarija Kovačević osnovana je 2001. godine i odmah je proizvela vina dobrog kvaliteta. Ohrabren početnim uspesima, Kovačević je počeo da veruje da će se na srpskom tržištu otimati oko njegovog vina, ali se desilo nešto potpuno neočekivano: nije uspeo da proda ni jednu jedinu flašu. Međutim, promena dizajna flaša i asortimana učinila je da se vina sa etiketom Kovačević izbore za visoku poziciju među proizvođačima vina u Srbiji. 

Danas je ta vinarija potpuno tehnološki opremljena za proizvodnju visokokvalitetnog vina koje se neguje u sudovima od inoksa domaće proizvodnje kapaciteta 150.000 litara i u francuskoj barik buradi u kojoj odležava oko 5.000 litara vina. I pored toga što se proizvodnja vina povećava svake godine, potražnja je mnogo veća od ponude, pa Vinarija Kovačević sama organizuje distribuciju svojih vina. 

Za sada Vinarija Kovačević još uvek kupuje kvalitetno grožđe širom Srbije i Makedonije, ali planira da svoje vinograde proširi do 30  hektara, jer je mikrolokacija vinograda veoma bitna u proizvodnji kvalitetnog vina. U planu je i izgradnja još jednog vinskog podruma, kao i objekta za vinski turizam na lokaciji Krstašice, koja je jedinstvena u Evropi jer na tom potezu postoji blagotvorno ukrštanje vetrova. 

Share