Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Mačkov podrum

Naziv vinarije  Mačkov podrum

Adresa  Nova II 6, 21000 Novi Sad

Vlasnik vinarijeAgrina – Novi Sad

Godina osnivanja2007. 

Enolog  Vlada Nikolić

Lokacija vinogradaIrig, Fruška Gora

Površina vinograda15 ha

Vrsta zemljištadegradirana gajnjača na lesnoj zaravni

Kooperacija  okolina Kragujevca

Godišnja proizvodnja  60.000 litara,  75.000  boca

Sorte grožđa  šardone, sovinjon blan, traminac, crni burgundac, merlo, portugizer

Nazivi vina  Chardonnay, Blanc de Blanc, Traminac, Crni Burgundac, Merlot, Portoguiser

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa   www.agrinans.co.yu

 

Na bujnim padinama Fruške gore, gde se blagi vetar miluje sa grožđem, porodica Jojić pre tri godine posadila je vinograde. Međutim, tradicija proizvodnje vina u toj porodici koju u Irigu zovu Mačak mnogo je duža i traje decenijama. Tako je bilo prirodno da taj zaštitni znak ili špic-namet familije, kako bi rekli Sremci, podari svoj identitet Mačkovom podrumu. Vinska tradicija i griža savesti zbog njenog prekidanja bili su glavni pokretači za Savu Jojića i preduzeće Agrina, čiji je on osnivač, da se 2007. godine upuste u posao s vinom. Potvrda da nisu pogrešili došla je u vidu priznanja za njihova mlada crvena, a posebno bela vina koja su proizvedena od grožđa kupljenog u okolini Kragujevca i Makedoniji. Međutim, Mačkov podrum planira da proizvodi vino samo od grožđa iz sopstvenog zasada i ove godine očekuje da poteku prva takva vina. Cilj vinarije je i da u što kraćem roku obezbedi iskorišćenost celokupnog kapaciteta, koji u ovom trenutku iznosi 140.000 litara, a do početka sezone povećaće se za 40.000 litara. Tehnološki projekat proizvodnje urađen je na Poljoprivrednom institutu u Ljubljani, tako da ulaganje u savremenu tehnologiju za proizvodnju vina još nije završeno. 

Prvo vino proizvedeno od grožđa iz vinograda u vlasništvu vinarije trebalo bi da se pojavi na tržištu do kraja 2008. godine. To će biti vino od pomalo zaboravljene stare sorte grožđa portugizer, koja se često pominje u sremskim pesmama. To je rana sorta i od nje je moguće proizvesti vino koje bi moglo da se plasira na tržište trećeg četvrtka u novembru, poput legendarnog francuskog božolea. Takvo vino sa obronaka Fruške gore nekad se zvalo svatovac jer je bilo spremno za svadbe u novembru. U Mačkovom podrumu ubeđeni su da će to vino imati sve uslove da postane srpski brend, za šta je potrebno mnogo truda i strpljenja, a to, srećom, ovoj porodici iz fruškogorske prestonice ne nedostaje.

Share