Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Vinum

Naziv vinarije  Vinum

Adresa  Ilije Ognjanovića 1, 21000  Novi Sad 

Vlasnik vinarije   Maja Ubavić

Godina osnivanja   2001.

Enolog  Tatjana Đuričin

Lokacija vinograda   Čerat, Ešikovac

Površina vinograda   6,5 ha

Vrsta zemljišta   černozem

Kooperacija  2,5 ha, Institut za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima 

Godišnja proizvodnja  22.000 litara, 20.000 boca

Sorte grožđa  rajnski rizling, semijon, sovinjon blan, traminac, žuti muskat, frankovka, pino noar

Nazivi vina  Zlatni Rizling, Roze, Bermut, Frankovka

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresawww.vinum-ns.co.yu

 

Doktor Milan Ubavić, nefrolog, Vinariju Vinum osnovao je 2001. godine, kako sam kaže, iz inata i ljubavi prema vinu. U početku je to bila vinarija izrasla iz duge porodične tradicije uzgajanja vinove loze koja je u starom lagumu proizvodila male količine vina za kućnu upotrebu. Danas Vinum predstavlja preduzeće koje primenjuje naučna dostignuća, naročito u selekciji sorti grožđa, sa ciljem da se dostigne vrhunski kvalitet vina. Vinum proizvodi vino na potpuno drugačiji način od velikih srpskih proizvođača, što podrazumeva ograničene količine proizvedenog vina i probranu berbu grožđa. Pored toga, Vinum primenjuje i savremene tehnološke metode, među kojima se izdvaja automatska kontrola temperature alkoholnog vrenja, primena brižljivo odabranih kvasaca i hladna stabilizacija, to jest višednevni tretman mladog vina niskom temperaturom (oko -4°C).  

Ono što Vinum posebno razlikuje od drugih vinarija jeste dugotrajna poslovna saradnja sa Institutom za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. S njihovog oglednog dobra Vinum otkupljuje grožđe kvalitetnih vinskih sorti i po preporukama vrhunskih tehnologa te ustanove postavlja tehnologiju za preradu tog grožđa, u skladu sa sortom i rodom, kao i mikroklimatskim uslovima koji su vladali tokom godine do trenutka berbe. 

Da bi izbegla oscilacije u kvalitetu, Vinarija Vinum je na šest i po hektara napravila  sirovinsku bazu od grožđa iz sopstvenog zasada, a u planu je i njegovo proširenje. Tako se u vinariji pripremaju da na parcelama koje svojim geografskim i mikroklimatskim svojstvima obećavaju uspešno uzgajanje vinskih sorti posade italijanski rizling, sovinjon, semijon, žuti muskat, traminac i mađarsku sortu irša i oliver.

U tretmanu vinograda Vinum već koristi zalivni sistem za hranljive materije i protivgradni sistem, a u pripremi je i novi podrum koji će zadovoljavati sve standarde kvalitetne proizvodnje vina.

 

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...