Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Dulka

Naziv vinarije  Vinarija Dulka 

Adresa  Poštanska 8, 21205 Sremski Karlovci 

Vlasnik vinarije  Đorđe Dragojlović Dulka 

Godina osnivanja   1999.

Enolog  Jovan Popov

Lokacija vinograda  Karaš, Veliki Matej, Ešikovac

Površina vinograda   7 ha

Vrsta zemljišta  smonica, crna prljuša

Kooperacija  -

Godišnja proizvodnja  38.000 litara, 25.000 boca

Sorte grožđa  italijanski rizling, sovinjon blan, kaberne sovinjon, merlo

Nazivi vina  Italijanski Rizling, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Crveni Bermet, Beli Bermet

E-mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresa  www.dulka-vinarija.co.yu

 

Dulkini, što je nadimak familije Dragojlović u Karlovcima, žive tu od XIX veka, kada je daleki predak upoznao Karlovčanku kojom se oženio. Naravno, u miraz je dobio vinograd i odredio i svoju sudbinu i sudbinu svojih potomaka. Tako je, evo, stasala već peta generacija porodice koja se tim poslom bavi zvanično od 1920. godine i sa kolena na koleno proširuje i unapređuje uzgoj grožđa i njegovu preradu.

Dulkini vinogradi leže na južnim stranama brežuljaka, ili čelopecima, gde ih sunce obasjava ceo dan. Dobre ekspozicije daju grožđe sa visokim procentom šećera, a samim tim i dobro vino. Porodica Dragojlović trudi se da svoje vinograde i vino održi sa minimumom pesticida, herbicida i konzervanasa. Čak i sumpor-dioksid, bez kojeg vino ne može da se održi, Đorđe Dragojlović Dulka naziva nužnim zlom. 

Danas Vinarija Dulka poseduje sedam hektara vinograda koji daju grožđe za proizvodnju vina savremenom tehnologijom, u podrumu kapaciteta preko 30.000 litara vina i oko 5.000 litara bermeta. Zbog tolikog obima posla u vinariji i vinogradima, osim stalno zaposlenih, radi i veliki broj sezonskih radnika.

Dulka proizvodi sortna crvena i bela vina i desertna vina karakteristična za taj kraj kao što su ausbruh i bermet. Specifičnost Dulkinog bermeta je to što ima samo 16 odsto alkohola, za razliku od većine karlovačkih koji imaju 18 odsto. Kada je procenat alkohola niži, u čaši se lakše razviju mirisne materije i bermet se klasifikuje kao desertno vino. Kada je procenat alkohola viši, mirisne materije teže dolaze do izražaja i bermet se onda klasifikuje kao likersko vino.

Kao i većina vinarija u Sremskim Karlovcima, i Dulka se bavi vinskim turizmom u okviru Dulkine vinske kuće, koja je prilagođena pravim uživaocima vina. Kada je 2007. godine počela rekonstrukcija, trudilo se da se zadrži njen davnašnji spoljni izgled i kompletan nameštaj koji datira s kraja 18. i početka 19. veka i dočarava nekadašnja vremena, naročito preradu i čuvanje vina.

 

Share