Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Kiš

Naziv vinarije  Vinarija Kiš

Adresa  Karlovačkog Mira 46, 21205 Sremski Karlovci

Vlasnik vinarije   Predrag Crnković

Godina osnivanja1990. 

Enolog  Jovan Popov

Lokacija vinogradaMatej, Stražilovo, Lipovac, Krstuševina

Površina vinograda8 ha

Vrsta zemljištaglina, krečnjak, gajnjača

Kooperacija  1 ha Vršac

Godišnja proizvodnja  45.000 litara, 55.000 boca

Sorte grožđa  italijanski rizling, rajnski rizling, frankovka, merlo, kaberne sovinjon, portugizer

Nazivi vina  Italijanski Rizling, Misterija, Bermet Beli, Bermet Crveni, Merlot, Frankovka

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Vinarija Kiš potiče iz davne 1830. godine kada je najstariji član loze Kiš Stevan kupio prvi vinograd i započeo proizvodnju vina. Od tada je vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima imalo svoje uspone i padove, ali je porodica Kiš uspela da prevlada sve nedaće i sačuva vinsku tradiciju dugu skoro dva veka. U ovom trenutku Vinarija Kiš jedna je od najzaslužnijih u Karlovcima za promociju bermeta i vraćanje starog sjaja tom specijalizovanom vinu u kome ima 27 sastojaka. A Kišov bermet kao i svako drugo veliko vino ima i svoju  istoriju. Njegova nas vraća u XVIII vek kada je Marija Terezija, došavši na Frušku goru, probala bermet koji joj se toliko dopao da je opčinjena tim slatkim, aromatizovanim vinom oslobodila muškarce služenja vojnog roka. Umesto ratovanja, imali su zadatak da proizvode bermet, koji ubrzo postaje zaštitni znak čitavog podneblja. Pismeni podaci svedoče o tome da su Karlovčani u XIX i naročito početkom XX veka izvozili bermet u SAD. Bogati Amerikanci su, dakle, veoma dobro znali za to vino, pa odatle verovatno i potiče legenda da se bermet nalazio na vinskoj karti Titanika.

Vinarija Kiš prošla je kroz sve faze razvoja i predstavlja sintezu tradicije i moderne tehnologije, koja se najbolje ogleda u ličnostima dvojice ljudi koji je predstavljaju. Tako je Slavko Kiš u ovu vinsku priču utkao svoje veliko iskustvo, znanje i iskrenu ljubav prema vinogradu, a njegov unuk Predrag Crnković upornost, energiju i želju za promenama, koju poseduje nova generacija srpskih vinara. Vinarija Kiš ograničenom proizvodnjom na tržište, pored crvenog i belog bermeta, plasira još četiri visokokvalitetna vina, a u planu je i proširenje asortimana. Osim proizvodnjom vina, Vinarija Kiš se kao i većina karlovačkih vinara bavi i vinskim turizmom. U sklopu stare porodične kuće podignut je poseban objekat za prijem gostiju koji svojom rustičnošću i prijatnim ambijentom oplemenjuje i onako veoma dobra vina Vinarije Kiš.

 

Share

Najnovije vesti


Coca-Cola hbc najodrživiji proizvođač napitaka u evropi

Prema Dau Džons indeksu održivosti za 2019. godinu, jednom od vodećih globalnih merila održivosti poslovanja, kompanija Coca-Cola HBC je rangirana kao najodrživiji proizvođač napitaka u Evropi



Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u Nemačkoj



Beograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festival



TOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...



Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.