Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Kiš

Naziv vinarije  Vinarija Kiš

Adresa  Karlovačkog Mira 46, 21205 Sremski Karlovci

Vlasnik vinarije   Predrag Crnković

Godina osnivanja1990. 

Enolog  Jovan Popov

Lokacija vinogradaMatej, Stražilovo, Lipovac, Krstuševina

Površina vinograda8 ha

Vrsta zemljištaglina, krečnjak, gajnjača

Kooperacija  1 ha Vršac

Godišnja proizvodnja  45.000 litara, 55.000 boca

Sorte grožđa  italijanski rizling, rajnski rizling, frankovka, merlo, kaberne sovinjon, portugizer

Nazivi vina  Italijanski Rizling, Misterija, Bermet Beli, Bermet Crveni, Merlot, Frankovka

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Vinarija Kiš potiče iz davne 1830. godine kada je najstariji član loze Kiš Stevan kupio prvi vinograd i započeo proizvodnju vina. Od tada je vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima imalo svoje uspone i padove, ali je porodica Kiš uspela da prevlada sve nedaće i sačuva vinsku tradiciju dugu skoro dva veka. U ovom trenutku Vinarija Kiš jedna je od najzaslužnijih u Karlovcima za promociju bermeta i vraćanje starog sjaja tom specijalizovanom vinu u kome ima 27 sastojaka. A Kišov bermet kao i svako drugo veliko vino ima i svoju  istoriju. Njegova nas vraća u XVIII vek kada je Marija Terezija, došavši na Frušku goru, probala bermet koji joj se toliko dopao da je opčinjena tim slatkim, aromatizovanim vinom oslobodila muškarce služenja vojnog roka. Umesto ratovanja, imali su zadatak da proizvode bermet, koji ubrzo postaje zaštitni znak čitavog podneblja. Pismeni podaci svedoče o tome da su Karlovčani u XIX i naročito početkom XX veka izvozili bermet u SAD. Bogati Amerikanci su, dakle, veoma dobro znali za to vino, pa odatle verovatno i potiče legenda da se bermet nalazio na vinskoj karti Titanika.

Vinarija Kiš prošla je kroz sve faze razvoja i predstavlja sintezu tradicije i moderne tehnologije, koja se najbolje ogleda u ličnostima dvojice ljudi koji je predstavljaju. Tako je Slavko Kiš u ovu vinsku priču utkao svoje veliko iskustvo, znanje i iskrenu ljubav prema vinogradu, a njegov unuk Predrag Crnković upornost, energiju i želju za promenama, koju poseduje nova generacija srpskih vinara. Vinarija Kiš ograničenom proizvodnjom na tržište, pored crvenog i belog bermeta, plasira još četiri visokokvalitetna vina, a u planu je i proširenje asortimana. Osim proizvodnjom vina, Vinarija Kiš se kao i većina karlovačkih vinara bavi i vinskim turizmom. U sklopu stare porodične kuće podignut je poseban objekat za prijem gostiju koji svojom rustičnošću i prijatnim ambijentom oplemenjuje i onako veoma dobra vina Vinarije Kiš.

 

Share

Najnovije vesti


Srbija zabranjuje roštilj na ćumur?

U junu je u Skupštinu Srbije stigla građanska inicijativa kojom je zatraženo da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ćumur...



Food Waste program u Courtyard Belgrade City Center hotelu

Dana 22. jula sastali smo se u hotelu Courtyard Belgrade City Center kako bi predstavili rezultate projekta HotelKitchen koji se bavi borbom sa otpadom od ostataka hrane tzv. food wastom



Novi hit letnje sezone - Barcaffè Cold Brew

Novi hit letnje sezone - Barcaffè Cold Brew hladno pripremljena kafa... Najnoviji trend u ispijanju kafe, Cold Brew, stiže u Srbiju - hladno pripremljena i hladno služena kafa, koja će ovog leta oduševiti posetioce kafića, pravi je izbor za sve...



Jagnjetina u Mrzencima

Jovan Mrđenović

Rešio sam i ovog leta da posetim Mrzence, kao što činim i niz prethodnih godina. Čovek koji ima sreću da nađe smeštaj u hotelu Nar u Mrzencima, gde se soba traži preko veze, treba da se istušira, odmori i uveče pravac kafana...



Oni od kafe prave savršenstvo

Profesija bariste u Srbiji je relativno mlada, ali se brzo razvija i izaziva veliko interesovanje, pogotovo sa pojavom posebno zanimljivih i kreativnih delova ovog posla poput latte art-a. Kako svi uživamo u lepim slikama, koje dodatno ulepšavaju...