Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinski podrum Vinik

 

Naziv vinarije  Vinski podrum Vinik

Adresa  Novosadska 1, 26300 Vršac  

Vlasnici vinarijeNikola Cuculj i Milojko Vilotić

Godina osnivanja2003. 

Vinar  Nikola Cuculj 

Lokacija vinogradaVršački breg

Površina vinograda10 ari

Vrsta zemljištapesak

Kooperacija  Bela Crkva, Gudurica, 2 ha

Godišnja proizvodnja  10.000 litara, 10.000 boca

Sorte grožđa  župljanka, rajnski rizling, muskat otonel

Nazivi vina  Vržole Crveni, Vržole Beli, Vržole Kasna Berba Barrique, Bermetto Beli, Bermetto Crveni, Bermetto Roze

E-mailOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web adresawww.dobrovino.com

Prva registrovana privatna vinarija u Vršcu Vinik nalazi se u pravom vinskom podrumu, smeštenom ispod velike banatske kuće. Iako je sredinom prošlog veka velikih vinskih podruma u Vršcu bilo skoro hiljadu, danas su takvi objekti prava retkost. Ta činjenica je, može se reći, i naterala Nikolu Cuculja i njegovog rođaka Milojka Vilotića da 2003. godine kupe kuću u centru grada i podrum od 180 kvadrata adaptiraju u jedinstvenu vinariju koja objedinjuje salu za degustaciju i deo za proizvodnju vina. 

Proizvodnja vina za Nikolu Cuculja oduvek je predstavljala porodičnu tradiciju jer su još njegovi baba i deda na Vršačkom bregu imali vinograd koji je otuđen posle Drugog svetskog rata. Krajem šezdesetih porodica je na toj lokaciji opet kupila vinograd od deset ari da bi 1992. godine Nikola u njemu počeo da proizvodi grožđe, a potom i vino za sopstvene potrebe.

Vina Vržole nastala su kao direktna asocijacija na najpoznatije mlado vino na svetu francuski božole i grad Vršac i predstavljaju rezultat tradicije i modernih naučnih dostignuća. Proizvodni kapacitet podruma je 15.000 litara vina, a u planu je proširenje podruma i nabavka novih sudova od inoksa i barik buradi. 

Vinarija Vinik odlikuje se proizvodnjom nekoliko vrsta vina koje ne proizvodi nijedan drugi proizvođač u Srbiji. Među njima se izdvajaju roze bermet Bermetto i Kasna berba Barrique. Ta posebna vina Vinik plasira u mnoge restorane u Beogradu i Novom Sadu, a odnedavno su i prezent vina Vlade Republike Srpske.     

Sve to doprinelo je da Vinski podrum Vinik počne da organizuje posete svom autentičnom ambijentu, gde domaći i inostrani gosti, sedeći za hrastovim stolovima i okruženi buradima i balonima sa vinom, učestvuju u posebnoj vinskoj degustaciji.  

Tada za sve njih naročitu atrakciju predstavlja nastup Nikole Cuculja, koji uz hranu i pesmu, u originalnoj odori viteza banatskog vinskog reda Sveti Teodor, govori u slavu vina. 

Share