Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Porodični podrum vina Selecta


Lepota vinograda podno Vršačkog brega pored kojih je zbog posla često prolazio, toliko je opčinila Milutina Stojšića, tadašnjeg instruktora vožnje u Vršcu, da je na tom potezu još 1987. godine posadio dva i po hektara vinove loze i rešio da se posveti proizvodnji vina. Nekoliko godina kasnije u Gudurici nadomak Vršca uzeo je kuću sa vinskim podrumom u zakup i otpočeo svoju karijeru vinara. U tom podrumu koji se nalazi u starom vinarskom selu u kome su nekada Nemci proizvodili vino, Stojšić je sa porodicom radio punih sedam godina dok ga na kraju nije otkupio zajedno sa kućom. 

Stojšić je tako rešio da svoje vizije pretvori u stvarnost i nabavio opremu za preradu grožđa i sudove za fermentaciju i odležavanje vina. Kuću i podrum je renovirao i dogradio još tri podruma od 300 kvadrata, tako da je došao do potencijalnog kapaciteta podruma od 200.000 litara, a kupovinom novih vinograda i do zasada koji se prostiru na 18 hektara. Osim toga, Milutin Stojšić je uz pomoć supruge Sonje i njenih porodičnih veza sa slovenačkim vinarima, koji su posebno pomogli u odabiru mašina, uspeo da nabavi najsavremeniju inostranu opremu za obradu vinograda i tako zaokruži proces proizvodnje. Podrum Selecta već godinama sa sopstvenih zasada prerađuje bele sorte grožđa kao što su beli i sivi burgundac, italijanski i rajnski rizling i šardone, dok se ove godine očekuje i prva berba crvenih sorti crni burgundac, merlo i kaberne sovinjon. 

Sortna vina podruma Selecta i kupaža dve kasne berbe rizlinga i belog burgundca pod nazivom Dvorsko vino mogu se naći u elitnim beogradskim restoranima, a odnedavno i na tržištu Rusije, koje je sve više zainteresovano za vina s ovog podneblja. 

Vlasnici podruma Selecta odlučili su i da razvijaju vinski turizam u okviru porodičnog imanja u Gudurici, tako da su obnovili stari deo kuće i pretvorili ga u apartmane za noćenje. U kući je adaptirana i nova sala za degustaciju vina u kojoj se organizuju vinske ture za domaće i inostrane posetioce kojih ima sve više.

 

Naziv vinarije  Porodični podrum vina Selecta

Adresa  Otona Župančića 73, 26335 Gudurica 

Vlasnik vinarije  Jocić Sonja

Godina osnivanja 2003.

Vinar  Milutin Stojšić 

Lokacija vinograda Guduričko vinogorje

Površina vinograda 18 ha

Vrsta zemljišta  peskovito zemljište

Kooperacija  Gudurica, 6 ha

Godišnja proizvodnja  75.000 litara, 100.000 boca

Sorte grožđa  beli burgundac, sivi burgundac, sovinjon blan, rajnski rizling, italijanski rizling, muskat otonel, šardone, crni burgundac, merlo, kaberne sovinjon

Nazivi vina  Dvorsko Vino, Beli Burgundac, Chardonnay, Rajnski Rizling

E-mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Share

Najnovije vesti


Srbija zabranjuje roštilj na ćumur?

U junu je u Skupštinu Srbije stigla građanska inicijativa kojom je zatraženo da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ćumur...



Food Waste program u Courtyard Belgrade City Center hotelu

Dana 22. jula sastali smo se u hotelu Courtyard Belgrade City Center kako bi predstavili rezultate projekta HotelKitchen koji se bavi borbom sa otpadom od ostataka hrane tzv. food wastom



Novi hit letnje sezone - Barcaffè Cold Brew

Novi hit letnje sezone - Barcaffè Cold Brew hladno pripremljena kafa... Najnoviji trend u ispijanju kafe, Cold Brew, stiže u Srbiju - hladno pripremljena i hladno služena kafa, koja će ovog leta oduševiti posetioce kafića, pravi je izbor za sve...



Jagnjetina u Mrzencima

Jovan Mrđenović

Rešio sam i ovog leta da posetim Mrzence, kao što činim i niz prethodnih godina. Čovek koji ima sreću da nađe smeštaj u hotelu Nar u Mrzencima, gde se soba traži preko veze, treba da se istušira, odmori i uveče pravac kafana...



Oni od kafe prave savršenstvo

Profesija bariste u Srbiji je relativno mlada, ali se brzo razvija i izaziva veliko interesovanje, pogotovo sa pojavom posebno zanimljivih i kreativnih delova ovog posla poput latte art-a. Kako svi uživamo u lepim slikama, koje dodatno ulepšavaju...