Home  //  Hrana i Piće  //  Kultura Vina  //  Vinarija Vinski dvor

Naziv vinarije  Vinski Dvor

Adresa  Hajdukovo bb, 24413 Palić, Subotica

Vlasnik vinarije   Erika Fodor

Godina osnivanja1995.

Vinar  Laslo Hupert

Lokacija vinograda   Hajdukovo

Površina vinograda   7ha

Vrsta zemljišta   silikatni pesak

Kooperacija  -

Godišnja proizvodnja  20.000 litara, 25.000 boca

Sorte grožđa  italijanski rizling, šardone, sovinjon blan, čersegi fisereš, iršai oliver, slankamenka,  kaberne sovinjon, merlo, pino noar, portugizer

Nazivi vina  Don Oliver, Italijanski Rizling, Chardonnay, Cserszegi Fuszeres, Cabernet Savignon, Pinot Noir, Merlot

E-mail   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Web adresa   www.vinskidvor.com

 

Vina vinogradara i vinara Lasla Huperta iz Hajdukova, mesta nadomak Subotice, na odličan način pokazuju kvalitet vina proizvedenih u subotičko-horgoškoj peščari, čiji su pitomi vinogradi i dobri podrumi simboli tih peskovitih terena. Vinarija Vinski dvor poseduje sedam hektara kvalitetnih plantažnih vinograda na kojima se gaji deset sorti grožđa, među kojima i retke kadarka, kevidinka, ezerjo, šasla i portugizer. Čak četiri sorte su autohtone i od davnina se uzgajaju oko Palića. U proizvodnji grožđa stremi se ka ispunjavanju španskih standarda od šest i po tona crvenog i sedam i po tona belog grožđa po hektaru.

Kao diplomirani inženjer agronomije i nosilac titule „viteza Vinskog reda“, Laslo Hupert pokušava da dugu istoriju ovdašnjih vinogradara i vinara pretoči u posao za 21. vek i prilagodi zahtevima savremenog tržišta. To podrazumeva i delatnost koja se sve više povezuje sa kvalitetnim vinarijama – vinski turizam. Hupert je prvi u Srbiji uvrstio vinski turizam u svoju ponudu i tom delu poslovanja poklanja veliku pažnju. Posetioci vinarije mogu da probaju devet vrsta vina u starom podrumu sa hrastovim bačvama, uz svetlost sveća, dok vlasnik daje detaljne informacije o svakom vinu i vrsti hrane uz koju se ono slaže. Posetiocima na raspolaganju stoji i restoran, kao i apartmani, kako posle degustacije ne bi morali daleko da idu. Vinarija prodaje oko 25.000 flaša godišnje, a veliki deo proizvedenog vina proda se posetiocima vinarije i restorana, dok se ostalo proda u rinfuzu malom broju hotela i nekim firmama. Pored starinskog, Vinski dvor poseduje i moderan podrum u kome se, uz korišćenje savremene tehnologije, dobijaju visokokvalitetna vina. Već pet godina sva vina imaju zaštićeno geografsko poreklo, a osvajala su i brojne nagrade u našoj zemlji i Mađarskoj. Laslo Hupert nema ambicije da proširuje proizvodnju, već će se posvetiti sortimentu od desetak vrsta vina i unapređenju svoje ponude za vinski turizam, jer po Hupertovim rečima iskustva zemalja sa razvijenijom kulturom vina kažu da svaki vinski podrum treba da ima jedno svoje vodeće vino po kome je prepoznatljiv.

Share